Få ditt eget presserom

Få ditt eget presserom
25/03-15   -   Pressemeldinger

MEMS-sensorer: nøkkelteknologi i en sammenkoplet verden



MEMS-sensorer er teknologiske omdreiningspunkter i en verden som alltid er på. De bitte små delene, som inngår i alt fra biler til smarttelefoner, har en enorm betydning: De redder liv, sparer energi, gir økt komfort og bidrar til å gjøre forbrukerelektronikk intelligent. Bosch er den ledende, globale produsenten av MEMS - for eksempel bruker hver annen smarttelefon Bosch-sensorer.

MEMS-sensorer er sanseorganene i moderne, tekniske systemer. Forkortelsen står for Mikro Elektro Mekanisk System og disse sensorene har blitt brukt i biler de siste 20 årene hvor de første versjonene målte trykk og akselerasjon. De siste 10 årene har de også blitt brukt i forbrukerelektronikk, og i dag brukes 75 prosent av alle MEMS-sensorer til dette formålet. For eksempel sørger akselerasjonssensorer i smarttelefoner for at displayet skifter retning når mobiltelefonen vendes. Og i spillkonsollers fjernkontroller sørger små inerti-sensorer for å overføre spillerens bevegelser i sanntid med enorm presisjon.

Liten, robust og energieffektiv
Det er viktig at sensorene er så små som mulig. Utviklingen innebærer nemlig at blant annet smarttelefoner og nettbrett hele tiden får flere funksjoner som skal fordeles på stadig mindre plass. I forbrukerelektronikk er MEMS-sensorene derfor mindre enn en millimeter tykke og noen av komponentene inne i sensorene er kun fire mikrometer i bredden. Det er 17 ganger tynnere enn et menneskehår. Ikke desto mindre må disse små delene være både robuste og ekstremt energieffektive, slik at for eksempel batteriet på en smarttelefon kan vare lengst mulig.

Bedrer trafikksikkerheten og reduserer drivstofforbruket
Tilsvarende må en akselerasjonssensor i et motorkjøretøy konstant være klar til bruk og samtidig trekke minst mulig strøm fra bilens batteri - for vi kan ikke unnvære MEMS-sensorene. En SMI700-sensor fra Bosch registrerer f.eks. en bils roterende bevegelser og laterale akselerasjon, som er kjernen i antisklisystemet ESP, og holder bilen på rett kurs i kritiske situasjoner. En annen Bosch-sensor, SMP480, sørger for støysvak motordrift, og optimaliserer i tillegg motorens luft-drivstoff-blanding, noe som reduserer drivstofforbruket og gir renere avgasser.

MEMS-sensorer gjør ting intelligente
Inneklimaet vårt har også nytte av MEMS-sensorer. I begynnelsen av 2015 utviklet Bosch BME680 - en miljøsensor som måler lufttrykk, fuktnivå, temperatur og, som noe helt nytt, også luftkvalitet. Og den neste teknologiske revolusjonen er allerede i gang. Mange av de ikke-elektroniske tingene vi omgir oss med er i ferd med å lære å kommunisere, og MEMS-sensorene spiller en sentral rolle i denne prosessen. Programmert til å være intelligent teknologi og utstyrt med miniatyrbatterier og liten radiobrikke, kan MEMS-sensorer samle inn og behandle data og sende dem til f.eks. en smarttelefon.

Bosch er en pioner og global leder i fremstillingen av MEMS-teknologi
Bosch har utviklet og produsert MEMS-sensorer i stor skala siden 1995. «I 20 år har vi utviklet intelligent teknologi til et økende antall forskjellige bruksområder ved bruk av real-life-applikasjoner. MEMS-sensorer er en nøkkelteknologi i vår sammenkoplede verden. De leverer høy ytelse og er samtidig små og veldig kostnadseffektive å produsere i store mengder», sier Bosch.
Boschs aktuelle portefølje omfatter bl.a. akselerasjons-, masseflows-, sving-, trykk- og miljøsensorer foruten mikrofoner. Hver dag produserer Bosch mer enn fire millioner MEMS-sensorer.

Bilder


Pressekontakter

Lisa Berg Nielsen
Communication Manager
  +45 44 89 82 11

Selskap

Robert Bosch AS
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen, Norge

  +45 44 89 82 11

http://www.bosch.no

Motta nyheter fra Robert Bosch AS via epost

Registrer deg her
Vårt oppdrag er å strømlinjeforme og formidle all slags presse- og forretningsinformasjon og gjøre den tilgjengelig for alle på alle tilgjengelige plattformer.

Om MyPressWire