Få ditt eget presserom

Få ditt eget presserom
04/12-08   -   Pressemeldinger

Talande informationsskyltar ökar tillgängligheten på Oslo Bussterminal

Ny teknik ökar tillgängligheten på Oslo Bussterminal. Med talenheter från Trivector System och syntetiskt tal från Acapela Group samt en taktil karta från SG Access blir trafikinformationen på Oslo Bussterminal nu tillgänglig också för synskadade.

Sedan ett nytt modernt informationssystem från Trivector System invigdes i mars 2008 har resenärer, trafikledning och bussförare på Oslo bussterminal fått vägledning av fler än hundra stora, lättavlästa displayer. Nu införs en taktil karta och talenheter med syntetiskt tal* för att ge även personer med läs- eller synsvårigheter bättre tillgång till aktuell information.

Genom taktil och talad information blir terminalens olika funktioner samt alla avgångstider och trafikmeddelanden tillgängliga också för personer med läs- eller synsvårigheter. Den taktila kartan såväl som separata talenheter är försedda med talfunktion baserad på så kallad talsyntes från Acapela Group. Denna omvandlar skriven text till talad röst direkt och utan förinspelning. Detta betyder att såväl spontana trafikmeddelanden om ändringar och förseningar som aktuell information om destinationer, linjenummer avgångstider och hållplatsnummer o.s.v. blir tillgängliga för alla.

"Resenären trycker på en knapp och får informationen uppläst i samma ögonblick som den visas på displayerna. Knappar finns dels i talenheter runt om i bussterminalen och dels i en centralt placerad stor, taktil karta med reliefer och punktskrift", säger Klas Odelid, VD för svenska Trivector System, som har tagit fram och installerat hela talsynteslösningen och den taktila kartan. "Det här är ett komplement till Trivector Systems tidigare levererans av informationssystem till Oslo Bussterminal, en av de största bussterminalerna i Skandinavien."

"Talsyntes öppnar nya möjligheter och undanröjer nackdelarna med traditionella röstsystem", säger Lars-Erik Larsson, VD på Acapela Group, som levererar programvaran och de syntetiska rösterna som används för att omvandla text till tal. "Ingen förinspelning av meddelanden behövs, inga ljudfiler behöver lagras och resenären kan ges möjlighet att välja språk för uppläsning."

* Text-till-tal eller talsyntes (på engelska Text-To-Speech eller TTS) innebär framställning av mänskliga röster på konstgjord väg, vilket görs med hjälp av en datoriserad så kallad talmotor.

Om Trivector System:

Trivector är ett av landets mest erfarna företag inom transportinformatik och har bland annat skapat Sveriges första fordonsdator för kollektivtrafik, det första systemet för radiobaserad signalprioritering och det första systemet för reseplanering via "pekgränssnitt". För mer information, vänligen besök: www.trivector.se/system

Om Acapela Group:
Ledande i Europa inom röst- och talteknologi och specialist på utveckling och implementering av naturliga talgränssnitt.
Acapelas tallösningar har integrerats i en rad olika tjänster och applikationer såsom talsvarstjänster, talande webbsidor,
multimedia, läshjälpmedel för synskadade m.m. Acapelas tallösningar, text-till-tal (TTS) och röstigenkänning (ASR), finns tillgängliga på 25 språk och med över 50 olika röster. För mer information, vänligen besök: www.acapela-group.com

KONTAKTER
Trivector System:
Klas Odelid, VD. Tel: +46 46 38 65 03. Epost: klas.odelid@trivector.se

Acapela Group:
Lars-Erik Larsson, VD. Tel: +46 8 799 86 16. Epost: lars-erik.larsson@acapela-group.com

Pressekontakter


Selskap

Acapela Group Sweden AB
PO Box 1328
171 26 Solna, Norge

  +46 8 799 86 05 / +46 8 707 52 89 72


Motta nyheter fra Acapela Group Sweden AB via epost

Registrer deg her
Vårt oppdrag er å strømlinjeforme og formidle all slags presse- og forretningsinformasjon og gjøre den tilgjengelig for alle på alle tilgjengelige plattformer.

Om MyPressWire