Få ditt eget presserom

Få ditt eget presserom
09/02-09   -   Pressemeldinger

Skolan ska förstärka ungas kunskap om Norden

Elevernas kunskaper om de nordiska grannländerna är inte på en katastrofal nivå, men vi ska arbeta för att förbättra dem, sade Sinikka Bohlin, medlem i Sveriges riksdag och president för Nordiska rådet, i en kommentar till en ny, omfattande undersökning av 3 000 svenska skolelevers kunskaper om de nordiska grannländerna.

Undersökningen, som har genomförts av Statistiska centralbyrån i Sverige, diskuterades på ett möte arrangerat av Nordiska rådets svenska delegation, Föreningen Norden och Norden i Fokus i Stockholm den 5 februari.

- Det är viktigt att bevara och utveckla den nordiska gemenskapen och den nordiska språkförståelsen bl.a. genom den nya språkkonventionen, sade Sinikka Bohlin. Hon vill arbeta för att kännedomen om Norden upprioriteras i lärarutbildningarna och undervisningsplanerna både i grundskolan och i de vidaregående utbildningarna i alla de nordiska länderna.

- Skolan bär ett stort ansvar för att förstärka elevernas kunskap om Norden, och det är nödvändigt att ha den bakgrunden med sig i en värld som präglas av större globalisering, sade Mats Wallenius, generalsekreterare för Föreningen Norden i Sverige. Han presenterade undersökningen, som bl.a. visade att 49 % av de svenska eleverna i årskurs 9 aldrig hade varit i Finland eller Norge och 25 % aldrig i Danmark.

Per Unckel, landshövding i Stockholm och tidigare generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, deltog i diskussionen och sade: - Norden ska bli bättre på att sälja sig själv som region i synnerhet för ungdomar och förstå att definiera sin roll i EU, där Östersjösamarbetet är det mest dynamiska just nu.


- Det är oerhört viktigt att bevara och vidareförmedla den gemensamma nordiska identiteten till kommande generationer, sade Per Thullberg, generaldirektör för Skolverket i Sverige. Han beklagade att det i Sverige inte finns något krav på att eleverna ska ha kunskaper om de övriga nordiska länderna. Thullberg uppmanade till en politisk diskussion om den nordiska gemenskapen ska förstärkas i den kommande revisionen av de svenska läroplanerna.

Pressekontakter


Selskap

Nordiska rådet
Store Strandstræde 18
DK-1255 Köpenhamn K, Norge

  


Motta nyheter fra Nordiska rådet via epost

Registrer deg her
Vårt oppdrag er å strømlinjeforme og formidle all slags presse- og forretningsinformasjon og gjøre den tilgjengelig for alle på alle tilgjengelige plattformer.

Om MyPressWire