Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
28/09-09   -   Pressemeddelelse

Energineutralt boligbyggeri - Ja, det er muligt!

En vinder er udråbt i BOLIG+ konkurrencen om Danmarks første energineutrale eta-geboligbyggeri. De 60 BOLIG+ boliger af høj arkitektonisk kvalitet skal opføres i Aalborg.

BOLIG+ projektkonkurrencen blev vundet af konkurrenceholdet TEAM+
v/ arkitektfirmaet ARKITEMA, Leif Hansen Rådgivende Ingeniører A/S, Esbensen Råd-givende Ingeniører A/S, FAKTOR 3 Aps, DONG Energy, Thornton Thomassetti, Boligforeningen Ringgården og BAU-HOW Danmark.

Et arkitektonisk eksperimentarium
BOLIG+ etagebyggeriet på i alt 7.000 m2 med 60 boliger skal opføres på den tidligere Kosangasgrund ved havnefronten i Nørresundby.
Byggegrunden er i lokalplanen udlagt som et arkitektonisk eksperimentarium.
Alle boligerne skal på årsbasis kunne klare sig helt uden el og varme leveret udefra og i stedet forsynes fra vedvarende energikilder - og løsningen i BOLIG+ byggeriet er allerede nu bedre end de mindstekrav, EU har opstillet for boligers energiforbrug.

Tværfagligt samarbejde og videndeling
Konkurrenceopgaven består af to dele. Dels det konkrete BOLIG+ etageboligprojekt i Aalborg, dels et principielt BOLIG+ energikoncept, der stilles til rådighed for branchen som shareware.
Det overordnede mål med BOLIG+ konkurrencen er at vise nye veje og synliggøre, at det ikke alene er muligt at sænke energiforbruget i bygninger markant - det er samtidig muligt at få et godt indeklima og byggeri af høj arkitektonisk kvalitet, når ingeniører og arkitekter indgår i tæt samarbejde.

TEAM+ vinderprojektet
BOLIG+ vinderprojektet fra TEAM+ er en illustration af, hvor simpel løsningen af den stillede opgave kan være, skriver dommerkomiteen:

"Vinderforslagets opskrift på at levere et BOLIG+ projekt kan formuleres med få ord:
Gode, gennemlyste og fleksible boliger i en kompakt, velisoleret og tæt bygningskrop orienteret og formet, så bygningens overflade modtager mest mulig solenergi, virker solafskærmende og er forsynet med den nødvendige teknik for maksimalt udbytte af koblingen mellem brugeradfærd, passive virkemidler, solenergi og den lokale, fossile energiforsyning."

"Samlet set udtrykker vinderprojektet en meget nøgtern vurdering af, hvad der skal til for at indfri de fem BOLIG+ dogmer, og det er det projekt, som bredest indfrier de krav, der er stillet af konkurrenceudskriverne. Ønskerne til energineutralitet, økonomi, indeklima og udviklingspotentialer er vægtet højt i forslaget og slår positivt igennem i vurderingen af forslagets kvaliteter."

Læs mere om TEAM+ vinderprojektet (vedhæftet fil):
Interview med arkitekt MAA Anna Kathrine Bisgaard, ARKITEMA. Til fri afbenyttelse.

BOLIG+ konkurrencen:
Offentliggørelsen af resultatet af den første BOLIG+ konkurrence fandt sted mandag den 28. september i Utzon Centeret i Aalborg med deltagelse af bl.a. Aalborgs borgmester Henning Jensen og MF Lars Chr. Lilleholt (V), der er medlem af Folketingets Energipolitiske Udvalg.
Med BOLIG+ Energineutrale Boliger i Aalborg har konkurrenceudskriverne stillet meget høje krav til byggebranchen om udvikling af integreret design for at fremme miljøoptimering af byggeriet og hermed højne byggeriets kvalitet og byggesektorens konkurrenceevne nationalt og internationalt.
I alt fem konkurrencehold, ud af 44 ansøgere i prækvalifikationsrunden, tog BOLIG+ udfordringen op. Resultatet er fem meget forskellige bud på løsningen af en kompleks byggeopgave med fokus på dagslys, indeklima, energineutralitet og arkitektonisk kvalitet - uden tilskud til opførelsen.

* De fem BOLIG+ dogmer: 1) energineutralitet, 2) intelligente og betjeningsvenlige boliger, 3) fleksibilitet i brug og over tid, 4) sundt indeklima og 5) arkitektonisk kvalitet og tilpasning til lokal infrastruktur, klima og natur.
* Tre vigtige aspekter: 1) Realiserbare, robuste løsninger, 2) Økonomisk realistiske løsninger og
3) Enkelhed og overskuelighed.

BOLIG+ projektkonkurrencen er udskrevet af Akademisk Arkitektforening og Ingeniørforeningen i samarbejde med BOLIG+, bygherren A. Enggaard A/S og Aalborg Kommune.
BOLIG+ er finansieret af Realdania, Elsparefonden, EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Energistyrelsen) samt de deltagende organisationer.

Debat og udstilling:
Invitation: AA og IDA inviterer til BOLIG+ træf d. 9. oktober kl. 12-17 i Salen, Ingeniørernes Hus, Kalvebod Brygge i København. Gratis.
Konkurrenceforslagene vil være udstillet i Utzon Centeret, Slotspladsen 4 i Aalborg 28.09-4.10 samt 12.10-20.11 tir-søndag kl. 10-17 og i Arkitekternes Hus, Strandgade 27 A i København 28.09-12.10 man-torsdag kl. 9-16.30, fre kl. 9-15-30.
Udstillingen bliver senere vist rundt i landet. Følg med på www.boligplus.org.

Facts om BOLIG+ konkurrencen: se vedhæftet faktaark. Læs mere: www.boligplus.org.
Dommerkomiteens betænkning og højopløste fotos til pressebrug kan downloades fra
AA Konkurrencers hjemmeside: http://www.arkitektforeningen.dk/Konkurrencer/Afsluttede/Boligplus.aspx

Yderligere oplysninger: BOLIG+ sekretatiatet
Arkitekt MAA Vibeke Grupe Larsen T: 2628 0289
Arkitekt MAA Rie Øhlenschlæger T: 2946 0943
E: boligplus(add)boligplus.org

Relevant information

http://www.arkitektforeningen.dk



Billeder


Pressekontakt


Firma

Akademisk Arkitektforening
Åbenrå 34
1124 København K, Danmark

  +45 30 85 90 00
  +45 20 82 00 78

http://www.arkitektforeningen.dk

Modtag nyheder fra Akademisk Arkitektforening på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire