Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
21/12-10   -   Pressemeddelelse

Basel standarderne og dansk realkredit

Basel-komitéen har den 16. december 2010 offentliggjort de reviderede internationale standarder for bankernes kapital og likviditet. Basel-standarderne skal efterfølgende implementeres i EU.

Regeringen er generelt positiv overfor Basel-standarderne, som kan bidrage til øget stabilitet i banksektoren. Standarderne udfordrer imidlertid den danske realkreditmodel, da bankerne i mindre omfang end i dag vil kunne anvende realkreditobligationer i deres likviditetsstyring. Det kan få betydning for efterspørgslen efter realkreditobligationer og dermed renterne.

Efter bl.a. pres fra Danmark har Basel-komitéen imidlertid indført en undtagelse for lande med lav statsgæld, som Danmark forventes at kunne anvende.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen:

Det er positivt, at der nu er lavet en undtagelse i Basel-komitéen for lande med lav statsgæld. Jeg glæder mig over, at det er lykkedes at påvirke Basel-komitéen i den retning, selv om Danmark jo ikke sidder med ved bordet.

Undtagelsen er ikke den foretrukne danske løsning, men det er den bedst mulige i Basel-komitéen. Undtagelsen åbner op for, at vi i Danmark - givet vores lave statsgæld - vil kunne anvende realkreditobligationer som likvide aktiver.

Regeringen havde foretrukket en generel løsning, hvor de meget likvide danske realkreditobligationer behandles på lige fod med statsobligationer. Det er også den løsning, som regeringen fortsat vil kæmpe hårdt for, når Basel-standarderne skal implementeres i EU. Jeg har derfor allerede nu løbende kontakt med EU-Kommissionen og andre medlemslande.

Basel-komitéen har udskudt de regler, der udfordrer de danske rentetilpasningslån, så reglerne tidligst træder i kraft i 2018. Jeg er glad for, at der dermed bliver mulighed for at genoverveje konsekvenserne for forskellige lånetyper. Rentetilpasningslån giver de danske boligejere en valgmulighed, som jeg ikke synes, vi skal tage fra dem.

Se link til Basel-komitéens pressemeddelelse :
http://www.bis.org/press/p101216.htm

Relevant information

http://www.oem.dk


Pressekontakt


Firma

Økonomi- og Erhvervsministeriet
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K, Danmark

  33 92 31 15
  40 18 43 46

http://www.oem.dk

Modtag nyheder fra Økonomi- og Erhvervsministeriet på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire