Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
14/03-14   -   Pressemeddelelse

Tuborg Påskebrygs historie



Dette er historien om den stærke martsøl, besættelsens indvirkning på bryggerierne, FN-øl, Den Gyldenblonde og om Kylle Kylle og P-dag.

Påskebryg på fustage
Tuborgs påskebryg stammer fra 1906, hvor den blev solgt for første gang. Helt frem til 1918 var den på markedet, før salget ophørte i ti år. Påskebryggen vendte tilbage i 1929. Helt indtil 1931 blev påskebryggen kun solgt på fustager, hvorefter flasken tog over.

Besættelsens indvirkning
I 1940 blev en del af påskebryggen tappet på langhalsede flasker, men besættelsen satte en stopper for salg af luksusøl, og de sidste påskebryg blev solgt i slutningen af 1940.

Stærk øl
Påskebryg er en stærk øl, og i 1937 besluttede Bryggeriforeningen, at påskebryg tidligst måtte komme i handelen 15 dage før påske, og at den kun måtte tappes på normalflasker. Det var af hensyn til de forbrugere, der ikke havde et fornuftigt forhold til stærk øl.

FN-øl
Fra 1940 til 1952 var det forbudt at sælge luksusøl, men i 1949 blev der givet tilladelse til at producere og sælge Påske Bryg (til overpris) til fordel for FN-hjælpen. Først i 1952 kom påskebryggen på markedet på almindelige vilkår.

Fra mørk til lys og tilbage igen
I 1952 var øltypen mørk, men i 1953 skiftede Tuborg ølsort til Den Gyldenblonde, som viste sig ikke at være en succes. Fra 1956 var påskebryggen mørk igen. I 1973 forsøgte man endnu engang at brygge påskebryg som en lys øl - igen, ikke en succes.
I 1994 gik påskebryggen fra at ligge i den stærkeste klasse til at ligge i samme skatteklasse som Guld Tuborg.

Kylle Kylle og P-dag
Fra 1994 er Tuborg Påskebryg kendt som "Kylle Kylle" navngivet efter kyllingemotivet fra 1965. Helt tilbage fra før påskebryggens tid kendte man til Martsøllet, der var en tysk, mørk øltype brygget i slutningen af brygsæsonen og som kom ud i foråret. Øllet skulle kunne holde sig længe, for før kølemaskinernes tid kunne man ikke brygge i sommermånederne. På den tid havde nogle initiativrige caféejere en tradition med at importere Salvatorøl fra Sydtyskland og afholde festlige cafédage i den forbindelse. De lokale aviser bragte reportager om disse dage, og hermed kom traditionen i marts.

Selve navnet P-dag stammer sandsynligvis fra kollegier og barer på uddannelsesinstitutioner, og fra 1970'erne er P-dagen blevet markeret tydeligt, især i studiemiljøerne. Interessen omkring P-dag har lidt et dyk i de seneste par år men er langsomt på vej tilbage.

P-dag fejres i dag fredag d. 14. marts. Skål!

Relevant information

Kylle Kylle og P-dag.
https://www.facebook.com/TuborgPaaskebryg?fref=ts


Billeder


Pressekontakt


Firma

Carlsberg Danmark A/S
Vesterfælledvej 100
1799 København V, Danmark

  33 27 14 13

http://www.carlsbergdanmark.dk

Modtag nyheder fra Carlsberg Danmark A/S på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire