Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
10/08-12   -   Pressemeddelelse

Betalingsbalancen strutter af sundhed

Den kraftige eksportvækst var eneste årsag til, at dansk økonomi overhovedet bevægede sig en smule frem i 2011. Men i 1. kvartal 2012 havde eksporten svært ved at holde kadencen fra 2011. På den baggrund er dagens tal fra Danmarks Statistik glædelige, vurderer Dansk Erhverv. De viser, at eksporten igen gik pænt frem i 2. kvartal 2012, hvilket blandt andet skyldes faldet i eurokursen. Betalingsbalancen fortsætter med at slå rekord.

Eksporten af varer og tjenester steg med 2,8 procent, når der korrigeres for sæsonudsving. Det er ifølge erhvervsorganisationen Dansk Erhverv positivt nyt for dansk økonomi.

"Den danske krone er koblet sammen med euro og som følge af den faldende eurokurs, er også danske eksportørers konkurrenceevne kraftigt forbedret de seneste måneder. Det ses tydeligt i dagens tal, hvor det netop er lande udenfor eurozonen, der har sikret eksportfremgang i 2. kvartal. Eksporten til Sverige steg hele 11 procent, til USA med 8,2 og til Norge med mere moderate 3,2 procent. Disse tre lande indgår i top 4 af vores samhandelspartnere og fylder derfor meget i statistikken", siger cheføkonom Bo Sandberg Dansk Erhverv.

Det er en bredt funderet eksportfremgang, hvor både medicinalvarer til USA, minkpelse til Kina, Nordsøolien samt underleverancer i maskindustrien har bidraget til fremgang det seneste år. Også tjenesteeksporten bevæger sig i rigtig retning og er tilbage på førkrise-niveau.

Positivt med importvækst også
"Efter et uventet dyk i maj er importen også tilbage på sporet i juni. Opgjort for hele 2. kvartal steg importen med 3,2 procent. Importvæksten overgik således eksportvæksten i 2. kvartal. Men selv om det isoleret set øger risikoen for negativ vækst i dansk økonomi i 2. kvartal, er det faktisk godt nyt, at importen stiger markant, for det tyder på et hjemmemarked, der er ved at rette sig op," siger Bo Sandberg.

Endnu et rekordoverskud på betalingsbalancen
Juni indebar endnu en rekord i overskuddet på betalingsbalancen, som set over de seneste 12 måneder lander på et overskud på 117 mia. kr. på de løbende poster.

"Ingen tvivl om, at betalingsbalancen strutter af sundhed, men det fortæller også en historie om, at væksten i vores nabolande har været kraftigere end i dansk økonomi. Det har sikret stor eksportvækst, mens hjemmemarkedet har ligget i dvale i flere år og har dermed dæmpet importbehovet. Omvendt er det klart, at med rekordstore overskud på betalingsbalance og udenrigshandel, ser det måske trods alt ikke helt så slemt ud med Danmarks konkurrenceevne", siger Bo Sandberg.

Relevant information

http://www.danskerhverv.dk


Pressekontakt


Firma

Dansk Erhverv
Børsen
1217 København K, Danmark

  33 74 65 64
  41 19 85 03

http://www.danskerhverv.dk

Modtag nyheder fra Dansk Erhverv på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire