20/08-16   -   Pressemeddelelse

Danmark i OL-finalen efter kæmpe overtidsdrama

De danske håndboldfans blev holdt på pinebænken igennem 70 minutter, da Danmark besejrede Polen 29-28 efter forlænget spilletid i OL-semifinalen.

I nattens OL-semifinale havde Morten Olsen igen indstillet kanonarmen, da han bragte Danmark foran både 1-0 og 2-0. Landin fik en lige så fremragende start med to gode redninger, hvoraf den sidste betød, at Olsen kunne gå op i den anden ende og få et straffekast, som Mikkel Hansen sendte i nettet til 3-0. Det var en drømmestart for Danmark, hvor de polske modstandere skulle bruge næsten fem minutter på at få deres første scoring. Danmark kunne have bragt sig på 5-1, men en 2-minuttersudvisning kostede to polske mål, og så stod det i stedet blot 4-3 til de rød/hvide. Landin var fremragende, men et par tekniske fejl, afbrændere og udvisninger holdt polakkerne inde i kampen i perioden omkring det 10. minut. Da vi rundede det første kvarter, var den tidlige tremålsføring dog genetableret: 8-5 til Danmark.

Igen ramte Polen en stime, og denne gang fik de tre mål i træk til udligning 9-9, hvilket betød, at Gudmundur Gudmundsson tog en timeout for at få justeret. Danmark trak straks efter fra, og da uret havde rundet de 23 minutter, bragede Mikkel Hansen kuglen i kassen til danskernes første firemålsføring i kampen: 14-10. Så meldte Polens keeper sig for alvor ind i kampen med to 100-procentsredninger, og da polakkerne var uhyre effektive i slutfasen af første halvleg, blev der udlignet med 20 sekunder tilbage. Det blev dog til dansk pauseføring på 16-15, da Kasper Søndergaard scorede i de døende sekunder.

Polsk mur i målet
Danmark startede anden halvleg skidt med fire afbrændere på Wyszomirski, der for alvor havde fundet storspillet frem i det polske mål, hvorfor Polen kunne bringe sig foran for første gang i kampen efter godt tre minutter. Den polske keeper lukkede fuldstændig ned for danskerne i indledningen, og derfor sad man med fornemmelsen af, at det var stik imod spil og chancer, at Danmark kun var på 19-19 efter ti minutters spil af halvlegen. Efter 12½ minut lykkedes det for Danmark at bringe sig foran, men respekten for Wyszomirski fik danskerne til at skyde meget yderligt, hvorfor det blev til et par afslutninger på træværket med ny polsk etmålsføring til følge.

Med ti minutter igen stod det helt lige, 21-21, hvilket betød, at de to hold blot havde scoret henholdsvis fem og seks mål på de første 20 minutter af anden halvleg. Mens polakkerne lavede en del fejl, spillede danskerne faktisk glimrende, men blev igen og igen de små i duellen med den polske målvogter, der stod til en ren guldmedalje. Med tre minutter igen var var Polen foran 24-23 og så tog Gudmundur Gudmundsson en timeout med beskeden: "Vi spiller 7 mod 6". Nu var det alt på et bræt for Danmark. Søndergaard udlignede til 24-24, og efter en polsk fejl gik Danmark op og fik et straffekast i den anden ende, som Mikkel Hansen eksekverede sikkert med 30 sekunder tilbage. Det lignede en dansk finale, men nærmest ud af ingenting trak en polsk spiller bolden helt op i hjørnet fra en spids vinkel i sidste sekund og dermed 25-25 og forlænget spilletid.

Overtidsdrama
Den forlængede spilletid startede med Danmark i undertal, da Henrik Toft ragede en 2-minuttersudvisning til sig i den hektiske slutfase af den ordinære kamp. Det forhindrede dog ikke Morten Olsen i at bringe Danmark foran eller Landin i at redde Polens efterfølgende forsøg. Som i første halvleg af den ordinære kamp fik Danmark igen en god start, da René Toft bragte Danmark foran med to mål samtidig med, at brormand, Henrik, havde udstået sin straf. Sørme om ikke Landin hev endnu en forrygende redning ud af ærmet, og så var Danmark på 28-25 efter endnu en Morten Olsen-scoring.

Anden omgang af den forlængede spilletid blev endnu et drama. Med halvandet minut igen var Danmark foran med to, men Wyszomirski forhindrede en dansk tremålsføring, og Polen reducerede til 28-29 med 15 sekunder igen. Heldigvis blev de bravt kæmpende polakker holdt fra fadet til sidst, og dermed kom Danmarks herrer i den første OL-finale i historien.

Finalen mod Frankrig spilles på søndag kl. 19.00 dansk tid og samsendes på TV 2 og DR1.