07/12-11   -   Pressemeddelelse

Fantastisk forsvar bag dansk VM-sejr

Danmark nedkæmpede Kroatien i første alvorlige VM-test.

Danmarks damer sled og slæbte sig til en meget flot sejr over Kroatien på 23-19 i den første alvorlige kamp ved VM. Før kampen havde de danske spillere lovet, at kroaterne ville komme til at slå sig på det danske forsvar, og det må siges, at Melgaard, Spellerberg og Co. holdt hvad de lovede.

For efter en lidt svingende start fik forsvaret pakket de kroatiske stjerner ned, og da også angrebsspillet langsomt kom i omdrejninger med især en flot spillende Louise Burgaard i højresiden, så kunne Danmark juble efter 60 minutter og to vigtige VM-point på kontoen.

Meget af fokus før kampen havde været på Kroatiens venstre back og superstjerne Penezic, og det var da også hende, der scorede kampens første mål. Men det danske forsvar stod rigtigt flot fra start, mens det derimod kneb rigtigt meget i banens anden ende, hvor Danmark ikke formåede at score i kampens første 10 minutter.

For de danske bagspillere havde ikke heldet og dygtigheden med fra start. Trine Troelsen havde noget at revanchere efter Danmarks to første kampe, men da hun brændte sine første mange skud i kampens første minutter, sad man og håbede, at Troelsen ville finde sit vante jeg frem. Det gjorde hun desværre ikke fra start, og da Kroatien samtidig var langt mere effektive, så førte Kroatien med 3-0 efter otte minutter, hvorefter Jan Pytlick tog Danmarks første timeout.

Kroatien fik herefter en mand udvist for en tackling på Louise Burgaard, men i overtal kunne Danmark heller ikke score. Det kunne Kroatien derimod i undertal til 4-0.

Efter 10 minutter lykkedes der endelig Danmark at komme på tavlen, hvor Trine Troelsen scorede til 1-4, og kort efter reducerede yderligere til 2-4.

Det danske forsvar fungerede efter hensigten i kampens indledende fase, hvor fire kroatiske mål på 14 minutter var absolut godkendt. Den kompakte, hårdtslående 6-0-mur med Melgaard og Spellerberg i front kyste kroaterne, og nu fik danskerne også gang i målscoringen. Først bankede Louise Burgaard den i kassen fra højre back til 3-4, så fulgte Melgaard trop på kontra til udligning 4-4, inden Susan Thorsgaard bragte Danmark i front for første gang med 5-4 efter 16 minutter.

Efter 18 minutter fik forsvaret nedlagt Kroatiens stjerne Andrea Penezic, der havde scoret tre af kroaternes fire første mål, og denne forsvarssandwich fik Danmark yderligere op i gear, der også påvirkede selvtilliden i angrebet.

Maria Fisker fremprovokerede et straffekast fra venstrefløjen, som Trine Troelsen udnyttede til at bringe Danmark foran 6-4, og dermed var Danmark gået fra 0-4 til 6-4 på ganske få minutter.

Christina Pedersen hev én af flere klasseredninger op i undertal efter 21 minutter. Penezic havde kort forinden havde udlignet til 6-6, og med Pernille Larsen smidt ud for lidt klodset at have nedlagt den kroatiske venstrefløj, havde Kroatien alle muligheder for at bringe sig foran. Men det gjorde de ikke takket være formidabel fight og en dygtig dansk keeper, og i stedet knaldede Trine Troelsen den igen i mål til 7-6 i dansk favør.

Og så satte unge Louise Burgaard sig igen igennem. Iskoldt gled hun igennem på indersiden af backen, og med en kroat hængende om halsen fik hun alligevel skudt bolden op i nettaget til 8-6 til Danmark. Flot af den kun 19-årige Burgaard, der virkelig har sat sig igennem med sin frygtløse spillestil i de første tre kampe hidtil ved VM.

Kroaterne kunne slet ikke komme igennem et dansk forsvar med Christina Pedersen som suveræn sidste skanse, og seks kroatiske mål på 27 minutter var ganske enkelt formidabelt. Line Jørgensen gned endnu mere frustrerende salt i det kroatiske sår, da hun først øgede til 8-6 og siden til 9-6 på en ordentlig baghammer, der sad helt oppe i det kroatiske kryds.

Kroatien kom på 9-7 efter 28 minutter, inden Danmark igen øgede til 10-7. Muligheden var der for at beholde føringen til pause, men 40 sekunder før tid glippede kommunikationen i den danske venstreside, og Kroatien kunne i stedet reducere til 10-8. Louise Burgaard havde herefter muligheden i kampens sidste sekunder for at øge til 11-8, men utroligt nok endte en groft overfald på Burgaard med et snoldet tre-meter kast og uden udvisning til Penezic, der ellers ville være straf som fortjent. Line Jørgensen brændte frikastet, og dermed kunne Danmark gå til pause foran 10-8.

Line Jørgensens arm var ikke blevet kølet ned i halvlegen, og på Kristina Kristiansens opspil øgede hun til 11-8, samtidig med at det danske forsvar fortsatte i samme høje gear. Desværre nåede antiforsvarsklippen Kristina Kristiansen ikke ud fra et af de første angreb, og så måtte hun ud i to minutter for et overgreb på Kroatiens streg. Dette udnyttede Kroatien til at komme på 11-10, men heldigvis blev stimen stoppet her.

Forsvaret tvang Penezic til en teknisk fejl, og så kunne Louise Burgaard øge på et flot løbeskud til 12-10, inden Penezic efter dansk forsvarsfejl desværre reducerede til 12-11. Men heldigvis for Danmark havde Louise Burgaard valgt denne kamp til sit gennembrud på A-landsholdet. Først svævede hun ind over midten og øgede til 13-11, og kort efter spillede hun den ind til Susan Thorsgaard, der på et fremprovokeret straffekast kunne se Kristina Kristiansen øge til 14-11.

Det danske jerngreb på kroaterne forsatte, og Danmark øgede føringen til 17-13. At et så stærkt hold som Kroatien kun kunne score 13 mål på 46 minutter går direkte ind på det danske landsholds-CV som fremragende. Trine Troelsen, der virkelig spillede sig op og endte som flot, dansk topscorer, øgede til 18-13, inden Maria Fisker i undertal scorede til 18-14.

Når kroaterne endelig kom igennem, så stod Christina P i vejen, hvilket fik en anderkendende hovedrysten frem hos den kroatiske træner. Måske så han herefter skriften på den brasilianske væg, da Maria Fisker øgede til 20-14. Herefter skete der det, der lignede en resignering fra Kroatien. Andrea Penezic lignede en færdig stjerne, og hun sendte et slattent langskud over mål, som Christina Pedersen kunne følge hele vejen.

Og Danmark blev ved med at dele tæsk ud. De kæmpede, sloges, fightede og tacklede og lignede mere og mere et selvsikkert hold på vinderkurs, da Louise Burgaard bragte Danmark på 21-15 efter 54 minutter.

Kroatien virkede nu opgivende, selvom de fik reduceret til 21-17 efter 57 minutter. Penezic hev sig op ved hårrødderne og viste sin klasse med en par flotte scoringer, men Trine Troelsen slog den danske sejr endegyldigt fast med mål til 22-18, inden Susan Thorsgaard med en kroat på ryggen scorede til slutresultatet 23-18 til en hårdtslående, flot figtende og fremragende dansk landshold.