12/12-11   -   Pressemeddelelse

Danmark slog Sverige efter drama

Efter en tæt og dramatisk kamp vandt Danmark med et enkelt mål over Sverige, og tager dermed førstepladsen i gruppe D.

Efter en intens kamp vandt Danmark den femte kamp i træk ved VM med en sejr på 20-19 over Sverige, og kan dermed kalde sig gruppevinder i VM's gruppe D.

Men sejren kom først i land efter 60 minutter, hvor ingen af holdene formåede at trække fra, men derimod viste flot forsvarsspil. Sveriges playmaker Isabelle Gulldén bragte svenskerne foran i første minut, men dette blev hurtigt udlignet af først Ann Grete Nørgaard fra fløjen, hvorefter Line Jørgensen med optimalt tilløb dundrede bolden op i kort målhjørne til 2-1.

Det danske forsvar med Christina Pedersen i målet stod som i de fire tidligere kampe stærkt fra start, og på nær et lidt usselt straffekast havde Sverige vanskeligt ved at komme igennem. Og kom de bag den danske mur, så nappede Christina P. flere flotte forsøg, så Sverige kun havde scoret to mål efter ni minutter, mens Danmark efter en fornem stregscoring fra Louise Spellerberg, nåede op på fem.

Også den danske angrebsmaskine var i gang fra start. Flotte opspil og kontrascoringer fra blandt andet Kristina Bille fik Danmark på 5-2 efter 10 minutter, men svenske Jessica Helleberg ville også lege med, og hun reducerede til 4-5, inden Johanna Ahlm udlignede til 5-5.

Line Jørgensen, der spillede en fremragende kamp for Danmark, viste efter 13 minutter hvilket potentiale hun rummer, når det gælder skud fra bagkæden, og scoringen til 6-5 var høj klasse. Langt ude fra og langt uden for den svenske keeper Cecilie Grubbstrøms rækkevidde. Desværre var det svenske forsvar nu kommet ordentligt på plads, og danskernes scoringsstime fra kampens første halvdel var nu forbi. Det var svenskernes derimod ikke, og flere gange lå det lige på vippen til, at Sverige ville bringe sig foran 7-6, men Christina Pedersen var suveræn i det danske mål.

De svenske tacklinger sad nu skarpere. Danmark kunne ikke score, hvilket fik den konsekvens, at Christina Krogshede og Line Jørgensen blev skiftet ud med Kristina Kristiansen og Louise Burgaard. Men stillingen var stadig 6-6 efter 20 minutter, og dette kan tilskrives især én person.

Christina Pedersen i målet nappede den ene svenske kæmpechance efter den anden, men efter 21 minutter kunne Jessica Helleberg endelig skyde hul på målbylden til 7-6.

Men nu ville Louise Burgaard også være med, og på trods af tre svenskere som parader svævede hun ind over midten, og høvlede den ind til 7-7.

Heldigvis for Danmark var de to svenske stjerner Gulldén og Torstenson skygger af sig, når man ved, hvad de hidtil har vist i både den danske liga og i landsholdssammenhæng ved EM i Danmark, hvor de to spillere havde en kæmpe andel i den svenske sølvmedalje. Begge har været skadet op til VM, og i første halvleg bidrog de to kun med lidt forkølede skud og gennembrud, hvor særligt Torstenson virkede frustreret over den effektive danske opdækning, men heldigvis for Sverige viste resten af holdet klassen og hang på de danske favoritter, så stillingen efter 23 minutter var 7-7.

Louise Burgaard fandt Mette Melgaard på stregen til dansk føring på 8-7, inden hun selv på et raid på højre back efter flot opspil af Kristina Kristiansen øgede til 9-7 efter 28 minutter. Danmark fik en dum udvisning 10 sekunder før tid, hvorefter svenskerne tilkæmpede sig et straffekast, som Johanna Ahlm udnyttede sikkert til pausestillingen 9-8.

Sverige kom bedst ud af starthullerne, og udlignede til 10-10 efter 33 minutter, inden Line Jørgensen scorede til 11-10. Johanna Ahlm udlignede igen til 11-11, og det danske angrebsspil virkede usammenhængende, hvor flere så ud til at være bange for at gribe initiativet i denne højspændte fase af kampen. Størst trussel kom fra Jørgensen og Burgaard på højre back, mens resten af bagkæden mest spillede bolden videre.

Måske Kristina Kristiansen også opfattede det manglende initiativ, for med et eksplosivt fodskifte stormede hun igennem det svenske midterforsvar med straffekast som resultatet, hvilket Ann Grete Nørgaard udnyttede til 12-11, inden Kristiansen igen viste klassen med indspil til Susan Thorsgaard, der sikkert scorede til 13-11 efter 38 minutter.

Med Isabelle Gulldén for halv kraft, greb i stedet klubkollegaen fra Viborg, Johanna Ahlm, den svenske taktstokken, og med indspil til stregen, sikre straffekast og effektive skud fra distancen var hun hovedårsagen til, at Sverige efter 41 minutter bragte sig i front med 14-13.

Louise Spellerberg, der både i forsvar og angreb spillede en blændende kamp, og hendes udstråling var samtidig med at inspirere medspillere til at ofre sig yderligere i duellerne i begge ender af banen. Med sin tredje scoring skød hun Danmark på 15-13, og nu var det pludselig svenskerne, der havde mere end svært ved at komme igennem den rød-hvide, hvor Spellerberg, Melgaard, Line Jørgensen og Pernille Larsen viste kompakt forsvarsklasse.

I den anden ende fandt Kristina Kristiansen igen Susan Thorsgaard til 16-14, inden Danmark fik Pernille Larsen udvist til svensk overtal.

Karin Mortensen havde afløst Christina Pedersen i målet, og endelig viste den danske veteran, hvad hun kan. Flere gange reddede hun oplagte chancer, og i den danske undertal var hun kvinden bag de manglende svenske scoringer, så Danmark holdt føringen på 16-15, som endda blev øget til 17-15 efter 50 minutter.

På trods af et par brændte chancer var Susan Thorsgaard en sand kæmpe på stregen, som med de lange fangearme opsnappede bolde både højt og lavt. Således også i undertal efter 52 minutter, hvor hun efter opspil fra Line Jørgensen fremproverede et straffekast, som Ann Grete Nørgaard scorede på til 18-16.

Men Sverige gav ikke op. De blev ved med at score, så den danske føring aldrig blev på mere end to mål. Hver gang Danmark scorede, reducerede Sverige. Danmark bragte sig igen foran ved en af kampens store positive oplevelser, Kristina Kristiansen, der i et uimodståeligt og lynhurtigt gennembrud øgede til 20-18. Kristiansen fik mod Sverige endelig vist på landsholdet, hvad hun kan, nemlig det lynhurtige antrit og indspillene til stregen, og mod Sverige fungerede det, på nær et par mislykkede underhænder, rigtigt flot.

Foran 20-18 efter 59 minutter kunne det nu ikke gå galt, og for femte gang i fem kampe havde landstræner Jan Pytlick og assistenttræner Kim Jensen rokeret rundt med deres rød-hvide brikker til perfektion. På trods af op ad bakke med masser af skadede spillere fra start, har Pytlick fået banket en sjældent set selvtillid ind i sine spillere, og med et benhårdt forsvar som grundstenen slået al modstand til side hidtil ved VM. Også svenskerne, som til slut blev besejret med 20-19.

Dermed slutter danskerne øverst i gruppe D, hvor modstanderen mandag bliver Japan i 1/8-finalen.