26/01-12   -   Pressemeddelelse

Gigantisk dansk EM-triumf

Det umulige er sket. Danmark er i EM-semifinalen efter sejr over Sverige og polsk sejr over Tyskland.

Det må siges at være et af hverdagens små mirakler, at Danmark fredag skal spille EM-semifinale mod Spanien, for absolut intet tydede på en plads mellem Europas fire bedste efter det spil, Danmark viste i de tre første kampe i Serbien.

Men efter polsk sejr over Tyskland, dansk sejr over Sverige på 31-24, et strejf af historiens vingesus med mål nr. 1500 fra Lars Christiansen og masser af støtte fra suveræne, rød-hvide fans, ja så indtraf miraklet i Beograd.

Og havde man før kampen en følelse af, at det godt kunne gå galt mod Sverige, der intet havde at spille for, så forsvandt den hurtigt. For i løbet af to minutter havde Mikkel Hansen, Anders Eggert og Bo Spellerberg bragt Danmark på 3-0, Landin havde en redning og svenskerne kastet bolden ud over sidelinjen. Stilen mod semifinalen var lagt.

Mikkel Hansen legede skydetelt mod målmand Johan Sjöstrand og et defensivt, svensk forsvar de første fem minutter, men efter flot start viste der sig skønhedspletter ind i det danske spil. Tekniske fejl sneg sig ind i angrebet, og det blev til store skønhedsplamager, for de velopbyggede, svenske angreb voldte problemer for forsvaret med René Toft og Kasper Nielsen i midten.

Svenske Kim Andersson orkestrerede fornemt Sveriges angrebsspil og reducerede den danske føring, men langsomt fik Nielsen og Toft fik også bedre fat, hvilket i den grad også må siges om Niklas Landin, der virkelig er kommet i gang, og var Danmarks klart bedste mod Sverige. Udover mange flotte redninger nappede han med sin klassiske, let arrogante og kølige stil overlegent svenskernes første straffekast fra Niclas Ekberg.

Danmarks angreb blev styret suverænt af Bo Spellerberg, der også krydrede sit spil med flotte scoringer og lækre assists, og i det hele taget var der god rytme og flotte gennemspillede angreb som halvlegen skred frem, ligesom det var særligt herligt at se, at Anders Eggert igen sprudlede fra fløjen.

Danmark kom på 13-7, inden svenskerne scorede to gange, men Danmark virkede gennem hele halvlegen som et hold, der havde fuldstændigt styr på Sverige, der virkede modløse overfor et supertændt dansk hold, der også virkelig havde noget at spille for. Henrik Toft var også en dansker med power, for hans erobring af bolden efter brændt skud fra Lasse Svan med efterfølgende scoring på underhånd var høj fighterklasse fra Toft. Og da samtidig Kasper Nielsen scorede på kontra til 16-10 og Danmark efter 30 minutter førte med 18-11, ja så anede man hvor det hele bar hen.

Anden halvleg var rent håndboldmæssigt en lidt flad fornemmelse, for Danmark var på dagen ganske enkelt en klasse over Sverige. Danmark bevarede den store føring fra start, og Lasse Svan kunne efter 37 minutter bringe Danmark foran med 21-14. Den flade fornemmelse var dog fuldstændig ligegyldig, når man vidste hvad der ventede efter 60 minutter, og det var det, det hele drejede sig om.

Wilbek var i en periode utilfreds med spillet og en lidt sløset indstilling, men sløset kunne man ingenlunde kalde Niklas Landin, der fortsatte det høje niveau kampen igennem. Også hans redning på straffekast fra klubkammeraten Fredrik Petersen fra BSV var ganske suveræn. Landin lokkede svenskeren til at skyde mellem benene, det gjorde Petersen, og Landin tæmmede overlegent bolden til stor jubel fra de danske tilskuere.

Kampen blev spillet med håndbremsen trukket fra begge mandskaber, selvom Danmark fortsatte med at udbygge føringen. Landin reddede sit tredje straffekast efter 50 minutter og cementerede den danske føring på 27-20, og kort efter skete så det, alle havde ventet og håbet på ville ske.

Efter 52 minutter indtraf den enestående, historiske begivenhed. Lars Christiansen satte en skruebold ind bag den svenske keeper til 28-20, og det var fløjkongens mål nr. 1500 efter imponerende 20 år på det danske landshold. Fantastisk.

Svenskerne kom lidt tættere på til sidst, men Mikkel Hansen satte helhjertet trumf på og scorede til 29-24, og så var kampen afgjort. Danmark scorede yderligere to mål, og dermed en sejr på 31-24 og en utrolig, indløst billet til semifinalen, hvor Danmark skal møde Spanien fredag i semifinalen.