30/01-12   -   Pressemeddelelse

Danmark er Europamestre

Ulrik Wilbeks fantastiske drenge kan kalde sig Europamestre 2012 efter imponerende finalesejr på 21-19 over Serbien.

Med præstationer i verdensklasse gik Niklas Landin og Mikkel Hansen forrest i en fantastisk, dansk holdpræstation i EM-finalen mod Serbien, der sikrede Danmark Europamesterskabet 2012 efter sejr på 21-19.

Men også et dansk forsvarsspil i allerypperste klasse formåede fuldstændigt at lukke ned for de serbiske stjerner Vujin og Ilic, og dermed kunne Wilbeks drenge køre sejren i land efter en højdramatisk, taktisk og intens finale foran 20.000 tilskuere i Beograd.

Niklas Landin reddede Ilic på kampens første angreb, og kort efter reddede Stanic Rene Toft i det næste. Så var de to keepere i gang med det, der var en suveræn opvisning i mesterspil fra EM's to bedste keepere i en dyst, der varede finalen ud. Men Stanic kunne kort efter ikke forhindre Mikkel Hansen i at score finalens første mål på et herligt løbeskud efter to minutter.

Danmark lagde ud med flot kompakt forsvar centreret om Kasper Nielsen og René Toft, og det havde det serbiske angreb med Marco Vujin og Momir Ilic i front meget svært ved at bryde igennem.

Danmark kom foran 2-0 og kort efter 3-2 på en fremragende opsamling og scoring af René Toft Hansen, og Danmark ville have haft flere muligheder for kontraangreb, hvis det danske forsvar havde været bedre til at samle returboldene op på Landins mange redninger, der viste en redningsprocent på 62 midt i første halvleg, mens Stanic var på 56 pct.

Danmark spillede sig flere gange flot igennem Serbiens benhårde forsvar, der før finalen formentlig har været EM's bedste hidtil, men desværre stod Stanic flere gange i vejen for dansk scoring. Det gjorde han dog ikke, da Anders Eggert bragte Danmark på 5-3 efter 15 minutter efter gennembrud fra Thomas Mogensen.

Danmarks forsvar stod helt suverænt gennem hele kampen omkring Toft og Nielsen, og serberne havde efter 20 minutter bare formået at score fire mål. Niklas Landin var som en to-benet, grøn Totalkredit-mur bag forsvaret, men det serbiske forsvar havde også godt fat, og derfor stod der blot 6-4 til Danmark efter 20 minutters spil.

Anders Eggert scorede på kontra til 7-5, og det så ud til, at danskerne kunne score masser af mål mod et serbisk mandskab, der havde spillet med stort set de samme spillere hele turneringen igennem. Desværre formåede danskerne ikke at trække fra, selvom Mikkel Hansen bragede bolden ind bag Stanic til 8-5.

Serbien kom med to scoringer på 8-7, hvorefter begge hold brændte en lang række chancer og virkede nervøse. Formentlig på grund af et imponerende lydtapet fra 20.000 hujende, piftende og råbende tilskuere fra både Serbien og Danmark, der på en fair måde var en fremragende kulisse for en kamp mellem Europas to bedste håndboldhold.

Bo Spellerberg, der var bragt på banen for at bringe stabilitet til det danske angrebsspil, brød scoringsdødvandet til dansk føring på 9-7, og flere mål blev der ikke scoret i kampens første 30 minutter, der viste det bedste danske forsvarsspil vist under hele EM.

Nikolaj Markussen gav Danmark en fornem start på anden halvleg med to scoringer, mens Serbien stadig ikke kunne bryde igennem Danmarks forsvar. Eneste minus i denne periode var Lars Christiansens to brændte 100 pct-chancer på Stanic, men Ulrik Wilbek viste Lars Christiansen tillid og gav ham lov til at fortsætte på banen.

Serberne virkede rystede bagud 11-7, men formåede med to hurtige scoringer at vende stemningen, så publikum pludselig vågnede op til dåd og bar de serbiske drenge frem til endnu et straffekast, som en suveræn Landin dog pillede overlegent ned med foden fra Momir Ilic.

Nikolaj Markussen fyrede dog to missiler over det serbiske mål fra fri position i bagkæden, muligvis som følge af nervøsitet, og Serbien reducerede herefter yderligere til 11-10. Rasmus Lauge kom på banen i Danmarks næste angreb, og viste med et af sine klassiske løbe-skud til 12-10, at der stadig var masser af krudt i kanonen efter hans store kamp mod Spanien.

Mikkel Hansen og Hans Lindberg øgede til 14-12, inden samme Hansen med et håndledssvirp af en anden verden scorede til 15-12 uden om et frustreret, serbisk forsvar, for lige meget, hvordan de dækkede Mikkel Hansen, så fandt han hele tiden en vej igennem til netmaskerne.

Men bedst som man sad og tænkte en stille tanke ved stillingen 16-12 efter 50 minutter om, at Danmark var tæt på sejren, så scorede Serbien tre hurtige mål til 16-15, inden Mikkel Hansen viste verdensklassen til 17-15, og igen med et gudemål efter skudfinte i overtal til 18-16, og gjorde præcis den samme finte til 19-17 i Danmarks næste angreb.

Hallen sitrede af spænding og nervøsitet, og den eneste, der tilsyneladende var iskold, var Mikkel Hansen, som serberne nu mandsopdækkede. Det sammen gjorde de kort efter ved Bo Spellerberg, efter at Rasmus Lauge med et brøl af en scoring fik Danmark på 20-18.

Serberne var nu pressede, og skulle score, men igen igen stod et dansk forsvar i verdensklasse i vejen. Og hvem andre end Mikkel Hansen skulle så have lov til at afgøre kampen på kontraangreb efter en serbisk fejl i angrebet.

Mikkel Hansen slendrede stille, roligt og overlegent ned mod Stanic' mål og hamrede bolden i kassen til slutstillingen 21-19 til Danmark.

Så kunne jublen bryde løs hos de danske drenge, fordi DANMARK ER EUROPAMESTRE 2012.