Danmark eneste skandinaviske VM-nation

Både Norge og Sverige røg ud i play-off til VM i Spanien 2013

Det danske landshold bliver ene om at repræsentere Skandinavien, når der i januar måned 2013 bliver afviklet VM i herrehåndbold i Spanien.

Sådan blev det med nordiske øjne nedslående resultat af den seneste uges play-off kampe til slutrunden, hvor både Norge og Sverige missede VM-kvalifikationen.

Mens det på forhånd var ventet, at nordmændene ville få det svært mod Danmarks kommende OL-modstander fra Ungarn, kan man kun kategorisere Sveriges samlede nederlag til Montenegro som en vaskeægte sensation.

"Vi har et rigtigt godt forsvar, men omvendt må vi altså også erkende, at vi så langt fra råder over verdens bedste landshold angrebsmæssigt," lød den første skuffede kommentar fra den kommende AG Københavnspiller Kim Andersson, da hans hold efter en kneben sejr på 22-21 i den første kamp hjemme på Hovet i Stockholm havde tabt 20-18 i Podgorica.

Havde svenskerne ikke haft et velfungerende midterforsvar med Tobias Karlsson og Magnus Jernemyr foran en suverænt spillende Johan Sjöstrand i målet, ville de have været solgt allerede i første halvleg af returopgøret, men nu hang de med til 18-18 på til 2. halvlegs 27. minut, før montenegrinerne satte trumf på til sidst og kvalificerede sig til nationens første VM-slutrunde.

Godt 5500 tilskuere i Oslos Spektrum fik aldrig for alvor spænding for pengene, da Norge efter at have tabt 27-21 i det første opgør mod Ungarn trods alt fik kæmpet sig til en sejr på 31-27.

Holdene fulgtes ad hele vejen i returopgøret på norsk jord, men fem minutter før tid førte nordmændene kun med beskedne 27-26, før de fik scoret på et par kontraer i de døende minutter.

Dermed var alle skandinaviske muligheder udslukt - men som en trøst for nordisk håndbold havde Island ikke det ringeste besvær med at kvalificere sig på Hollands bekostning: Med to sejre på henholdsvis 13 og 8 mål strøg islændingene direkte til slutrunden i Spanien, og både Polen og Slovenien kom også let videre efter sejre over henholdsvis Litauen og Portugal.

Hviderusland måtte helt hen til de sidste sekunder af den anden kamp, før Slovakiet var besejret, og Tyskland kunne glæde sig over en 12-måls sejr i første kamp, da returopgøret mod Bosnien/Herzegovina sensationelt blev tabt med hele ni mål.

Rusland er med efter sejr over Tjekkiet og Makedonien var bedst i det samlede regnskab mod Østrig.

Herefter har 20 af 24 mandskaber kvalificeret sig til VM i januar:

Fra Europa: Spanien, Frankrig, Danmark, Serbien, Kroatien, Rusland, Slovenien, Tyskland, Makedonien, Ungarn, Montenegro, Island, Hviderusland og Polen

Fra Afrika: Tunesien, Algeriet og Egypten

Fra Asien: Korea, Qatar og Saudi-Arabien

Fra de Pan-amerikanske mesterskaber (18.-25. juni) kvalificeres tre hold, mens det sidste kommer fra Oceaniens play-off, hvor Australien og New Zealand møder hinanden i to kampe den 22. og 23. juni.