07/12-12   -   Pressemeddelelse

Dansk sejr i vanvittigt drama

Det unge danske landshold viste hvad de er gjort af, da viceverdensmestrene blev fightet ud af banen

Danmark spillede sig torsdag aften et skridt nærmere mellemrunden ved EM, da holdet efter en fantastisk håndboldkamp vandt 28-27 over de franske vice-verdensmestre. Og den danske fighter indsats var måske det bedste, et dansk kvindelandshold har præsteret siden OL i 2004.

Det så ellers noget broget ud fra start.

Efter to et halvt minut viste lystavlen 3-0 i fransk favør uden at de danske piger i tre angreb overhovedet var kommet til en kvalificeret afslutning og umiddelbart så det ud til at være en uoverkommelig udfordring i det hele taget at passere det franske forsvar.

Men anført af energibomben Lotte Grigel kløede danskerne ufortrødent på og efter otte minutters spil kunne Louise Burgaard udligne til 4-4.

Franskmændene skruede endnu højere op for fysikken i forsvaret, men fik ikke held til at kyse de fysisk langt underlegne danskere, som hang på til 6-6 efter 12 minutter og minuttet efter sled Burgaard sig igennem til den første danske føring i kampen ved 7-6.

Bortset fra Sandra Toft i målet og Susan Thorsgaard på stregen havde Jan Pytlick skiftet hele sin startformation, efter at han i det 16. minut havde kaldt til time out, men velspillende Tofts kamp så ud til at være forbi, da den franske højre fløj Katty Piejos skød hende direkte i hovedet minuttet efter.

Men den stærke TTH-keeper kom på benene igen og hendes klubkammerat Ann Grete Nørgaard bragte Danmark foran 8-7 umiddelbart efter.

Pernille Larsen var kommet på banen igen efter Stine Jørgensens lidt uheldige korte entre, og selv om hun lidt tvivlsomt fik et løbeskudsmål underkendt for angrebsfejl, sørgede hun og Marianne Bonde for de første danske to-målsføringer ved 10-8 og 11-9.

Og det var også duoen Bonde/Larsen, der gik forrest i det danske forsvar, som i denne periode ikke stod tilbage for franskmændene i forhold til at tackle igennem.

Louise Lyksborg bragte Danmark foran 13-10, før Pernille Larsen fire minutter før pause blev idømt en lidt hård 2 minutters udvisning. Frankrig reducerede - men så tog Burgaard sagen i egen hånd, udfordrede ene kvinde et helt fransk forsvar og sluttede af med et super lob til 14-11.

Helt uforståeligt slap det franske forsvar af sted med et decideret overfald på Burgaard og angrebet efter dømte det ikke specielt Burgaard-venlige kvindelige polske dommerpar angrebsfejl mod supertalentet i en situation, der burde have givet to minutter til franskmændene.

Burgaard tog revanche på den eneste rigtige måde og sekunder før pausefløjt sørgede hun med et uimodståeligt gennembrud for dansk føring på 15-12. Hendes fjerde scoring i kampen.

Danmark vandt halvlegens sidste 27 minutter 15-9. Imponerende.

Ann Grete Nørgaard øgede til 16-12 på 2. halvlegs første angreb, men på under fire minutter kom franskmændene på 17-17 - takket være en stribe tekniskfejl fra dansk side og et par noget kulørte dommerkendelser.

Franskmændene kom foran 18-17 og Jan Pytlick kaldte klogelig sine lidt for skræmte spillere til timeout.

Cecilie Greve kom på mål ved 17-19 og lagde ud med et par flotte redninger - og så fik Nørgaard og Line Jørgensen igen bragt balance i regnskabet ved 19-19.

Anfører Jørgensen sled sig igennem til ny dansk føring ved 21-20, og Mette Gravholt fik herefter to helt åbne muligheder, men den ellers så træfsikre TTH-streg misbrugte dem begge.

Og så var der ellers åbnet op for den mest sindsoprivende afslutning i nyere dansk kvindehåndboldhistorie.

Kampen stod på vippen i hele slutfasen og det ene dramatiske højdepunkt afløste det andet.

Den danske "Woman of the Match", Kristina "Mulle" Kristiansen, drev tropperne frem over isen, mens Cecilie Greve havde et par fabelagtige redninger, der fik kampen til at tippe den rigtige vej for danskerne.

Nu venter Makedonien i den sidste gruppekamp lørdag - og søndag skal danskerne forhåbentlig til Beograd, hvor der venter tre spændende kampe i mellemrunden.