Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
12/10-10   -   Pressemeddelelse

Holger Bruusgaards Legat 2010

Holger Bruusgaards legat er i år blevet tildelt soloklarinettist ved Det Kongelige Kapel John Kruse og tenor Peter Lohdahl, solist ved Den Kongelige Opera. Legatportionerne er hver på 36.000 kr.

Det Kongelige Teaters orkesterbestyrelse uddelte legaterne i dag, på Bruusgaards fødselsdag, i forbindelse med en prøve på Alban Bergs opera Lulu, en forestilling som begge legatmodtagere medvirker i.

Om John Kruse, soloklarinettist
Født 29. september 1963. John Kruse er tildelt Holger Bruusgaards legat, fordi han er en højt begavet kunstner, der til enhver tid er fremme på stolen med sit intense spil og sine fabulerende soloer. Herudover er han en ualmindelig vellidt kollega, altid veloplagt og imødekommende.

John Kruse har i 18 år været 1.klarinet i Odense Symfoniorkester, samme position, som han nu har i Det Kongelige Kapel. Rækken af kunstneriske præstationer er lang, fra CD-indspilninger med musik af unge danske komponister til Mozarts og Carl Nielsens klarinetkoncerter med Den Tjekkiske Kammerfilharmoni.

John Kruse er aktiv overalt på den kammermusikalske scene, og når han ikke lige spiller, tager han hånd om de nye generationer af klarinettister, dels som lærer på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og dels som dommer ved Den Internationale Carl Nielsen Musikkonkurrence i Odense.

13. marts 2011 er John Kruse solist med Det Kongelige Kapels Kammerorkester i Carl Nielsens koncert for klarinet og orkester i DR Koncertsalen med Michael Schønwandt på dirigentpodiet. Koncerten bliver 28. juli gentaget ved Lincoln Center Festivalen i New York, hvor Det Kongelige Kapel gæster Alice Tully Hall.

Om Peter Lodahl, tenor
Født 7. januar 1974 i Herning. Han er uddannet ved musikkonservatoriet i Århus og Operaakademiet i København. I 2006 tildeltes han 1.prisen i Gösta Winbergh Awards, og det estimerede magasin Opernwelt nominerede i 2007 Peter Lohdahl som New Generation Artist of the Year for hans rolle som Pylades i Ifigenia på Tauris.

Peter Lohdahl var fra 2003-2005 medlem af solistensemblet på Kiel Operaen, og fra sæson 2006-2009 medlem af solistensemblet på Komische Oper Berlin. Blandt de mange operahuse Peter Lohdahl i øvrigt har gæstet er Staatsoper Unter den Linden Berlin, Göteborgsoperan, Den Norske Opera, Hamburgische Staatsoper og La Monnaie i Bruxelles.

Peter Lodahl er i dag medlem af Det Kongelige Teaters solistensemble, og medvirker i denne sæson i Alban Bergs opera Lulu, hvor han synger malerens parti samt i Puccinis La Boh ème, Gounods Romeo og Julie og Richard Strauss' Kvinden uden skygge.

Peter Lohdahl tildeles Holger Bruusgaards legat, fordi han er en present kunstner, en stor personlighed og en fremragende sanger. Han er, som anmelderen Gregers Dirckinck- Holmfeld skrev for nogle år siden, en tenor med "et smæld, en højde og en glansfuld nerve, der er lige til italienske lyrisk-dramatiske partier - jeg hører noget i retning af den legendariske Franco Corelli."

Om Holger Bruusgaards legat
Bruusgaard blev født i Mellerup ved Randers 11. oktober 1884. Den unge Holger nåede både musik-, kunst- og teaterstudier i København inden sit 25. leveår, så hans forældre, moderen Katrine og faderen murermester Chresten Bruusgaard, må formodes at have oplevet sønnens succes på operascenen. Forældrene døde begge, da han var 43 år, hvor han for længst var blevet ansat på Det Kongelige Teater og havde succes som en af Danmarks fremmeste sangere.

Han kastede med sin smukke klang glans over roller som Wolfram i Wagners Tannhäuser, Escamillo i Bizets Carmen, Ford i Verdis Falstaff, Papageno i Mozarts Tryllefløjten samt mange andre store baryton-partier.
Holger Bruusgaard blev udnævnt til Kongelig Kammersanger i 1936. Han forlod Det Kongelige Teater i 1938, og da hans hustru året efter døde, trak han sig helt tilbage fra musiklivet. Holger Bruusgaard døde i 1968.

Ægteparret efterlod sig ved testamente en stor formue til kommende generationer af musikere og sangere, kaldet 'Kgl. Kammersanger Holger Bruusgaards Legat'. Legatet uddeles én gang årligt til to kunstnere. I fundatsen står, at renterne skal deles mellem en musiker med udviklingsmuligheder fra Det Kongelige Kapel og en ung sanger, hvor der 'tages mest muligt hensyn til stemmens skønhed'. Det er den til enhver tid siddende Bestyrelse for Det Kongelige Kapel, der uddeler legaterne på Holger Bruusgaards fødselsdag 11. oktober.

Relevant information

http://www.kglteater.dk


Pressekontakt


Firma

Det Kongelige Teater
Postboks 2185
1017 København K., Danmark

  33 69 69 83

http://www.kglteater.dk

Modtag nyheder fra Det Kongelige Teater på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire