Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
09/10-09   -   Pressemeddelelse

DTU udvikler ny klimavenlig byggeteknologi

Bæredygtigt byggeri: Nye patenterede konstruktionsprincipper for beton kan halvere materiale-forbruget, reducere miljøbelastningen og muliggøre hidtil uset arkitektur. Teknologien ventes at vække stor opmærksomhed såvel nationalt som internationalt og lanceres i et samarbejde mellem DTU og Grontmij | Carl Bro

Nye banebrydende konstruktioner gør det muligt at erstatte traditionelle dyre og energikrævende beton- og stålkonstruktioner med billigere og mere miljøvenlige betonkonstruktioner. Superlette konstruktioner, som den nye teknologi hedder, er udviklet på Danmarks Tekniske Universitet, og vejer op mod 50 procent mindre end nuværende stål- og betonkonstruktioner. Derved kan såvel bygge-omkostningerne som CO2-emissionen reduceres betragteligt i forbindelses med produktion, transport og opførelse.

Foreløbige beregninger viser, at der eksempelvis ved opførelse af et 90.000 m² stort indkøbscenter kan spares op mod 5.000 ton CO2 ved at anvende superlette konstruktioner i stedet for konventionelle beton- og stålkonstruktioner. Det svarer til den mængde CO2 en bil udleder, hvis den kører en stræk¬ning svarende til 1000 gange rundt om jorden.

Den nye teknologi, som netop er internationalt patenteret, er udviklet af docent Kristian Hertz fra DTU, Institut for Byggeri og Anlæg, med speciale i bygningskonstruktioner. Han har tidligere blandt andet været tilknyttet som rådgiver på projekteringen af udenrigsministeriet i Saudi Arabien og ombygningen af Det Kongelige Teater i København.

Ny teknologi sætter arkitekturen fri
De nye konstruktioner vil ikke alene reducere materiale- og energiforbruget til gavn for miljøet og sam¬fundsøkonomien. De kan også ændre fremtidens arkitektur, fordi naturlige konstruktionsformer som buer og hvælv bliver billigere end firkantede. Desuden isolerer de nye konstruktioner godt og er mere modstandsdygtige over for brand, jordskælv og eksplosioner end de nuværende.

Teknologien har stort eksportpotentiale, og dermed har DTU endnu en gang bragt sig i front med ud¬vikling af klimavenlige, innovative løsninger til fremtidens bæredygtige byggeri.


Dansk innovation flytter grænser
Ifølge Kristian Hertz er der tale om et stykke dansk innovation, der kan få stor samfundsmæssig be¬tydning, og som har et enormt eksportpotentiale, der måske kan puste nyt liv i den kriseramte bygge¬branche og øge beskæftigelsen på længere sigt.

"Byggeriet er Danmarks største erhverv. Ifølge tal fra Betonelement-Foreningen er den årlige beton-element-produktion i Danmark omkring en mio. tons, og dertil kommer produktion af pladsstøbt beton og stål. Kan blot en brøkdel af materialeforbruget reduceres samtidig med at byggeprocessen optime¬res, vil det flytte grænserne for, hvad ressourceøkonomisk og bæredygtig arkitektur vil sige," siger Kristian Hertz.

Søren Larsen, divisionsdirektør for Byggeri og Project Management i Grontmij | Carl Bro, en af Europas største rådgivende ingeniørvirksomheder, supplerer:

"Byggebranchen har i ti år talt om effektivitets- og produktivitetsforbedringer, og nu har vi fået en tek-nologi, der på en og samme tid kan forbedre effektiviteten, nedbringe spild og skabe nye muligheder for arkitekturen. Jeg har store forventninger til opfindelsen, som jeg er sikker på vil vinde stort indpas i byggeriet - ikke bare i Danmark, men også i resten af verden. Teknologien skaber ikke bare nye mu¬ligheder, men opfylder det, der står allerøverst på dagsordenen lige nu, nemlig CO2-reduktion."

Nyt forsknings- og udviklingssamarbejde
Ideen bag den nye teknologi er inspireret af opbygningen af det menneskelige legeme. I stedet for at benytte massive betonkonstruktioner som bærende elementer opføres et skelet af stærk beton, som omsluttes af et stabiliserende lag af ekstremt let beton.

I forbindelse med udviklingen af de nye konstruktionsprincipper skal der etableres et nyt forsknings- og udviklingscenter ved Institut for Byggeri og Anlæg på DTU. Centret skal tage sig af den videre ud¬vikling og internationale lancering af den nye teknologi.

Den nye teknologi, som kan anvendes ved opførelse af bygninger, haller, broer, stadions, offshore konstruktioner, tunneller ja, endda skibe, præsenteres i det næste nummer af det anerkendte tidsskrift Magazine of Concrete Research og er allerede indført i undervisningen ved DTU.

Relevant information

http://www.dtu.dk/


Pressekontakt


Firma

DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Anker Engelunds Vej 1 101A
2800 Kgs. Lyngby, Danmark

  20801067

http://www.dtu.dk/

Modtag nyheder fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire