Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
12/03-10   -   Pressemeddelelse

Uorden er i orden

Forskere fra DTU Fotonik overrasker den naturvidenskabelige verden med en ny opdagelse, der på sigt kan bruges i bl.a. solceller og kvantecomputere. Forskningen bliver offentliggjort den 12. marts 2010 i det ansete internationale tidsskrift Science.

Over alt i verden forskes der intenst i, hvordan man kan benytte lysets mindste partikler, fotoner, til bl.a. kommunikation. Hvor den elektroniske teknologi benytter sig af mikrochip, benytter den optiske kommunikation sig af de såkaldte optiske chip.

På de optiske chip er der ætset en struktur af huller, og det er ved hjælp af hullerne, at forskerne forsøger at styre fotonernes færden på chippen. Hidtil har man stræbt efter at opnå en perfekt regelmæssig og ordnet struktur af huller, og man har været af den overbevisning, at uorden eller fejl i hulstrukturen nedsætter eller simpelthen ødelægger den optiske chips funktionalitet.

Uorden som en værdifuld ressource

Nu har forskere ved DTU Fotonik vendt tingene fuldstændigt på hovedet og vist, at uordnede optiske chip er en fordel. Forskerne placerede med vilje hullerne på den optiske chip uregelmæssigt, og det forbedrede chippen. Således har det vist sig muligt at indfange og dermed kontrollere fotoner meget effektivt på den 'uordentlige' chip. Opdagelsen giver anledning til en helt ny type optiske chips, der udnytter uorden som en værdifuld ressource i stedet for en begrænsning.

Der er tale om et stort grundvidenskabeligt forskningsfund, som offentliggøres i det internationale tidsskrift Science den 12. marts. 2010.

Opdagelsen vil potentielt kunne anvendes i fx solceller og optiske sensorer eller inden for kvanteinformationsteknologi. Den gryende kvanteinformationsteknologi lover fundamentalt nye måder at kode og processere information, som udnytter kvantemekanikkens love. Dette kan bl.a. udnyttes til at udveksle information 100 procent sikkert eller ultimativt til en kvantecomputer, der kan udføre beregninger langt hurtigere end vore dages supercomputere.

Forskergruppen bag opdagelsen

Forskningen er udført på Institut for Fotonik ved DTU, Danmarks Tekniske Universitet af et forskningsteam bestående af postdocs Luca Sapienza, Søren Stobbe og David Garcia, ph.d.- studerende Henri Thyrrestrup og Stephan Smolka, samt lektor og gruppeleder Peter Lodahl.

Læs mere om opdagelsen:

http://www.fotonik.dtu.dk/Nyheder.aspx?guid={5C029933-A8C5-4EB5-A531-79C8471C0A64}

Se også: http://www.fotonik.dtu.dk/quantumphotonics

Relevant information

http://www.dtu.dk/


Pressekontakt


Firma

DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Anker Engelunds Vej 1 101A
2800 Kgs. Lyngby, Danmark

  20801067

http://www.dtu.dk/

Modtag nyheder fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire