Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
10/01-12   -   Pressemeddelelse

Iværksætterskatten bremser it-virksomheders vækst

Mere end hver tredje danske it-virksomhed bliver direkte ramt af iværksætterskatten, viser ny undersøgelse. Det er et paradoks, at iværksættere bliver nødt til at afvise nye investorer på grund af iværksætterskatten, mener IT-Branchen og DVCA.

Iværksætterskatten har ramt it-erhvervet hårdt. 35 procent af de mindre danske it-virksomheder har enten selv sagt nej til investorer eller har oplevet afslag fra investorer på grund af iværksætterskatten. Det er de nedslående facts, som afsløres i en spritny undersøgelse foretaget af IT-Branchen blandt foreningens medlemsvirksomheder.

Iværksætterskatten giver en ekstraskat, hvis man ejer under 10 pct. af aktierne i en virksomhed. Det betyder konkret, at iværksættere har problemer med at få nye investorer ind, fordi iværksætterens og investorens egne andele af virksomheden, dermed kommer under de kritiske 10 pct.

"Det er et paradoks, at iværksættere kan blive nødt til at sige nej til penge fra investorer, fordi de ellers risikerer at blive brandbeskattet. Det viser med al tydelighed, at iværksætterskatten skaber nogle meget uheldige konsekvenser for vores vækstvirksomheder. Den bør fjernes hellere i dag end i morgen," siger adm. direktør i IT-Branchen Morten Bangsgaard.

Iværksætterskatten er direkte skadelig

Den nye undersøgelsen viser, at mange it-virksomheder har oplevet helt konkrete problemer med iværksætterskatten: "Min ejerandel er nu meget tæt på 10 pct., og næste gang vi skal have en investering ind, er det et stort problem", lyder skattekritikken fra en af virksomhederne i undersøgelsen.

"Iværksætterskatten bør fjernes hurtigst muligt. Den har markante skadelige virkninger for iværksættere og investorer i Danmark. Det gælder både it-erhvervet og andre vækstbrancher. En fuldstændig afskaffelse af iværksætterskatten bør være en del af enhver vækstplan," siger Jannick Nytoft, adm. direktør i DVCA - brancheforeningen for venture- og kapitalfonde.

It-virksomheder mangler kapital

It-erhvervet er et af de erhverv, der har flest nystartede innovative virksomheder, hvorfor iværksætterskatten især slår hårdt på it-erhvervet.

"Mangel på risikovillig kapital er en stor udfordring for mange mindre danske it-virksomheder. Iværksætterskatten er med til at dræbe iværksætteriet i Danmark. It-erhvervet har potentialet til at blive en af fremtidens helt store vækstbrancher, derfor er det meget uheldigt, at iværksætterskatten rammer it-erhvervet så hårdt," siger Morten Bangsgaard.

Vil flytte til udlandet

Problemer med at skaffe risikovillig kapital fra investorer risikerer at få flere it-virksomheder til at flytte til udlandet. Faktisk overvejer hver femte it-virksomhed at opgive Danmark og forlade landet på grund af iværksætterskatten, viser undersøgelsen.

Iværksætterskat koster 3,5 mia. kr.

En tidligere undersøgelse gennemført af DVCA viste, at iværksætterskatten betyder, at de danske iværksættere mister investorpenge for omkring 4,4 mia. kr. Efter den tidligere regering lavede en mindre lempelse af reglerne lyder vurderingen på 3,5 mia. kr.
"Vores undersøgelse viser klart, at danske iværksættere går glip af en omkring en halv mia. kr. hvert år på grund af iværksætterskatten. Det er et meget stort tal i forhold til de vækstiværksættere, som Danmark har brug for. Den gode iværksætter kommer ofte ikke ret langt uden vækstkapital fra investorer," siger Jannick Nytoft.

Spørgeundersøgelsen:

IT-Branchen har i november 2011 spurgt sine medlemsvirksomheder om deres konkrete erfaringer med iværksætterskatten. 31 it-virksomheder har deltaget i spørgeundersøgelsen. Virksomhederne i undersøgelsen har mellem 2 og 220 medarbejdere.

Fakta:

·Iværksætterskatten blev indført i januar 2010.

·Iværksætterskatten er en ekstraskat til investorer, der ejer under 10 pct. af porteføljeaktierne i en virksomhed. Det betyder, at investorer risikerer at blive marginalbeskattet med helt op til 67 pct. af afkastet.

·Skatten medfører, at investorer typisk kun vil investere, hvis de kan få en ejerandel over 10 pct., som de også kan fastholde, når virksomheden gennemløber flere runder med rejsning af ny kapital til virksomheden. Det er normalt for vækstvirksomheder, som skaber fremtidens jobs.

·Iværksætterskatten bremser også ny kapital, hvis penge fra en ny investor vil medføre, at iværksætteren eller andre af de nuværende investorer i virksomheden kommer under 10 pct. i ejerandel.

·Iværksætterskatten blev lempet i januar 2011, så investorer under en række særlige betingelser ikke skal betale iværksætterskat. Det er de færreste investorer og iværksætter-virksomheder, der kan leve op til forudsætningerne for at undgå iværksætterskatten.

Kontaktinformation:
Adm. direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard - mobil: 27 28 07 57
Adm. direktør i DVCA - brancheforening for venture-og kapitalfonde, Jannick Nytoft - mobil: 27 11 20 73

Relevant information

http://dvca.dk


Billeder


Pressekontakt


Firma

DVCA
Børsen
1217 København K, Danmark

  27 11 20 73
  27 11 20 73

http://www.dvca.dk

Modtag nyheder fra DVCA på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire