Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
24/02-11   -   Pressemeddelelse

Energistrategi 2050: Gode brikker men puslespillet er ikke løst

"Der er gode brikker med forskellig grad af nødvendigt ambitionsniveau, men desværre løser brikkerne tilsammen ikke det vigtigste puslespil, nemlig om strategien leverer det, der skal til, for at Danmark kan reducere sit udslip af drivhusgasser med 40 % i 2020 uden brug af kreditter - det nødvendige danske bidrag til at sikre, at stigningen i den globale middeltemperatur holdes under to grader. "

"Selvom regeringen har strammet en smule op på energisparemålet, er det stadig alt for uambitiøst, for en 6 pct. reduktion af bruttoenergiforbruget i 2020 ift. 2006 er langt fra nok. Det skal være tre gange større, da det er den vigtigste og samfundsøkonomiske billigste brik for at nå klimamålet."

"At regeringen forventer, at andelen af vind i elproduktionen i 2020 vil nå op på 42 %, er et vigtigt og godt skridt i den rigtige retning, men ikke helt nok. Kombineret med væsentlig større energibesparelser skal andelen op på 50 % i 2020, for den samlede effekt af for lidt vind og for få energibesparelser er hovedårsagen til, at energistrategi 2050 ikke leverer den nødvendige reduktion af drivhusgasudslippet på 40 % på hjemmebane i 2020 (ift. 1990)."

"Regeringens åbenhed for at anvende kul med CCS undergraver potentielt helt målsætningen om at være fossilfri i 2050, hvilket er dybt pinligt. Greenpeace ønsker og arbejder for et Danmark baseret 100 % på vedvarende energi inden 2050, og energiscenarier fra Klimakommissionen og IDA har vist, at det både er teknisk muligt og en samfundsøkonomisk fordel. "

"Der mangler konkrete mål for den kul-udfasning, man stiller i udsigt. For at nå de nødvendige klimamål, skal kulforbruget halveres i 2020 og være helt afviklet inden 2030. Man får ikke DONG og Vattenfal til at omstille fra kul til biomasse uden ændring af rammebetingelserne, og det fremgår ikke, om man vil ændre på dem."

"Desuden er det uforståeligt, at regeringens eneste konkrete beslutning efter offentliggørelsen af Klimakommissionens rapport var et endeligt ja til ombygning af Avedøre2 i København - som i dag er baseret på biomasse og naturgas - til at fyre med kul. Det står i skarp modsætning til, at regeringen fastholder, at kullene skal ud af de 5 største byer ved at erstatte kul med biomasse. Hvis regeringen vil tages alvorligt, så må den tilladelse naturligvis trækkes tilbage."

Kontakt:
Tarjei Haaland, klima- og energiekspert, Greenpeace, +45 28 10 90 53
Christina Koll, presseansvarlig, Greenpeace, +45 28 10 90 21

Relevant information

http://www.greenpeace.dk


Pressekontakt


Firma

Greenpeace
Bredgade 20, Baghuset 4 sal
1260 København K, Danmark

  +45 28 10 90 21

http://www.greenpeace.dk

Modtag nyheder fra Greenpeace på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire