Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
19/12-07   -   Pressemeddelelse

Digital førstehjælp på vej

Ny massiv satsning på sundheds-it på IT-Universitetet i København skal styrke og udvikle det digitale sundhedsvæsen i Danmark. Det Strategiske Forskningsråd har bevilliget i alt 20 millioner kroner til IT-Universitetet, som skal udvikle effektive og pålidelige digitale systemer til sundhedssektoren.

En af Danmarks tungeste it-opgaver venter forude i disse år. Det danske sundhedsvæsens it-systemer er forældede og ofte mangelfulde. Resultatet er kommunikationsbrister og fejlbehandlinger. Sundhedsfagligt personale, patienter og pårørende er ved at miste tilliden til it-systemerne. En massiv satsning på 20 millioner til IT-Universitetet skal derfor skabe grundlaget for bæredygtige it-systemer.

Tre store forskningsprojekter skal sætte fokus på bedre koordinering af sundhedssystemer til bl.a. pacemaker-patienter, skabe mere brugervenlige elektroniske patientjournaler og udvikle effektive og pålidelige digitale systemer til sundhedssektoren.

Hjælp til pacemakerpatienter og deres behandlere
"Sundheds-it er et meget komplekst felt at udvikle teknologi til. Vi er nødt til overskride institutionelle og professionelle grænser for at kunne udvikle bæredygtige it-systemer. Vi inddrager derfor både hospitaler, læger og patienter, når vi udvikler it-systemerne," siger docent Finn Kensing fra IT-Universitetet.

"Pacemakere kan allerede nu opsamle og sende data til Rigshospitalet, så patienterne ikke behøver møde op til kontrol. Vi skal nu udvikle og afprøve it-systemer, som kan hjælpe hospitalerne, egen læge og patienten selv med at få overblik over patientens situation. På den måde kan man gribe ind i tide, før pacemakeren eller patienten udvikler sig i en dårlig retning," forklarer han.

Læs mere om forskningsprojektet Co-constructing IT and Healthcare: http://www1.itu.dk/sw75976.asp

Elektroniske patientjournaler skal være lette at bruge
Systemerne med elektroniske patientjournaler har været debatteret meget de senere år. Mange mener, at de er afgørende for en bedre sundhedssektor, men i øjeblikket er de for besværlige at bruge.

"Et af de store problemer er, at de elektroniske patientjournaler skal kunne bruges i mange forskellige situationer, hvad enten det er foran en computer eller med mobilt udstyr. Eller uanset om det er psykiateren, kirurgen eller lægen fra intensivafdelingen, som står og skal bruge information. Systemerne skal være lette at lære og støtte det daglige arbejde effektivt," forklarer professor Søren Lauesen fra IT-Universitetet.

Man kan undre sig over, hvorfor sådanne systemer ikke for længst er udviklet, men det skyldes ifølge professoren, at det er vanskeligt i et offentligt udbud under tidspres. Desuden kræver det en særlig sammensætning af ekspertise, som nu er samlet på IT-Universitetet i København.

Læs mere om forskningsprojektet The Successful Electronic Health Record: http://www1.itu.dk/sw75995.asp

Tilliden til digitale sundhedssystemer skal genoprettes
Endelig søsætter IT-Universitetet også et strategisk forskningsprojekt inden for tillidsfuld interaktion med sundheds-it systemer. Lektor Thomas Hildebrandt leder projektet på IT-Universitetet. Målet er at udvikle grundlaget for it-systemer, der kan koordinere både behandlingsforløb, journaler og selvbetjeningsservices på en tillidsvækkende måde.

"Koordinering af it-systemer i sundhedssektoren er ekstremt nødvendigt for både at kunne effektivisere vores behandlingstilbud og reducere antallet af fejl, der jo ofte skyldes, at de rigtige personer ikke havde den rigtige information på det rigtige tidspunkt."

"Samtidig er det virkelig udfordrende, da sundhedssystemer opererer med følsomme persondata og skal kunne tage højde for de uforudsete hændelser, som læger og patienter kan komme ud for," fortæller lektor Thomas Hildebrandt.

Læs mere om TrustCare - Trustworthy Pervasive Healthcare Services: http://www1.itu.dk/sw75987.asp

Relevant information

http://www.itu.dk


Billeder


Pressekontakt


Firma

IT-Universitetet i København
Rued Langgaards Vej 7
2300 København S, Danmark

  72 18 50 00
  25 55 04 47

http://www.itu.dk

Modtag nyheder fra IT-Universitetet i København på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire