Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
19/07-11   -   Pressemeddelelse

Forskere i øjenstyring vinder to iværksætterpriser

En forskergruppe fra IT-Universitetet har fået to fornemme skulderklap på to uger. Forskerne tror, at opmærksomheden kan åbne døren til en fremtid, hvor vi får mulighed for at styre computere og mobiltelefoner med øjnene.

Dine hænder kan blive overflødige, når du skal bruge fremtidens computer eller mobiltelefon. Meget tyder nemlig på, at erhvervslivet for alvor har fået øjnene op for eye tracking - eller gaze tracking, som det også kaldes. På bare to uger er forskerne bag open source-projektet ITU Gaze Tracker blevet hædret af to af it-branchens mastodonter, IBM og Nokia. Ifølge en af forskergruppens fire forskere, Sune Alstrup Johansen, vil øjenstyring i løbet af de kommende år blive et mere almindeligt værktøj.

- De kommercielle systemer, som er på markedet i dag, er ret dyre, og det vi har gjort er at udvikle et billigt open-source alternativ, hvilket betyder, at det nu er tilgængeligt for alle, fortæller han.

Øjenstyring til 150 kroner
Det er bl.a. bevægelseshæmmede, som har problemer med at bruge arme, hænder eller fingre, der nu har glæde af at bruge ITU Gaze Tracker. De kommercielle eye tracking systemer koster nemlig typisk mellem 50.000 og 100.000 kroner, hvilket har været en uoverkommelig stor økonomisk mundfuld for mange fysisk handicappede. Det var en af grundene til, at forskergruppen satte sig for at udvikle et billigere alternativ, som i dag med 15.000 downloads bruges af bevægelseshæmmede og andre interesserede over hele verden.

Når man bruger open-source versionen af ITU Gaze Tracker, kræver det et standard webkamera, som kan erhverves for cirka 150 kroner - og det begejstrede juryen ved IBM Global Entrepreneur Launch Event i en sådan grad, at de tildelte forskerne IBM's iværksætterstøtteprogram, "100 days accelerator program". Støtten består bl.a. af et mentorship og teknisk support fra nogle af verdens førende udviklere, hvilket kan vise sig at være guld værd, når forskergruppen skal videreudvikle deres produkt.

Demo på en weekend
Godt en uge efter deltog forskerne i Mobile Startup Weekend Copenhagen hos Nokia, hvor de over en weekend udviklede en demo af en mobiltelefon, som de kunne styre med øjnene. Demoen blev kåret som konkurrencens bedste, og en fremtid, hvor du kan sende en sms med øjnene, synes at være kommet nærmere.

- Vi er selv overraskede over, hvor langt vi nåede på en weekend. Mit bud er, at de første mobiltelefoner med øjenstyring er på markedet om 1-2 år, siger Sune Alstrup Johansen og forklarer, at de sidste ugers mange skulderklap kommer på et godt tidspunkt.

Fire af gruppens medlemmer er nemlig ved at afslutte deres ph.d.-projekter på IT-Universitetet, og de leder i øjeblikket efter investorer til videreudvikling af deres eyetracking teknologi.

- Priserne har virkelig sat gang i interessen hos potentielle investorer, og det er jo rigtig fedt for os, for vi har brug for funding for at tage low cost øjenstyring til markedet, fortæller Sune Alstrup Johansen.

Du kan se mere om ITU Gaze Tracker i denne video: http://vimeo.com/itucph/eyetracker

Om IT-Universitetet
IT-Universitetet i København har eksisteret siden 1999, og er et selvstændigt universitet dedikeret til den digitale verden. Der er omkring 2.000 studerende og 270 ansatte. På IT-Universitetet forskes og undervises i et bredt spektrum af emner inden for it.


Yderligere kontakt
Sune Alstrup Johansen, 7218 5028
Presseansvarlig Mikkel Svane-Petersen, 2555 0447


Relevant information

http://www.itu.dk


Pressekontakt


Firma

IT-Universitetet i København
Rued Langgaards Vej 7
2300 København S, Danmark

  72 18 50 00
  25 55 04 47

http://www.itu.dk

Modtag nyheder fra IT-Universitetet i København på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire