Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
05/02-13   -   Pressemeddelelse

Udredning: Ingen tegn på politisk beordring af sletninger

Linda Nielsen har afgivet en udredning om PET's sletning af sager på det politiske område i 1990erne.

Justitsminister Morten Bødskov har modtaget Linda Nielsens udredning om Politiets Efterretningstjenestes sletning af sager på det politiske område i 1990erne.

Undersøgelsen indeholder en samlet beskrivelse for perioden 1989-1998 af:

- Hvilke retningslinjer der gjaldt for PET's makulering af sagsakter på det politiske område
- Hvilken makuleringspraksis PET fulgte i den pågældende periode, herunder eventuelle fravigelser fra praksis
- Hvorfor PET i 1996 igangsatte en generel revision af sager på det politiske område, og hvem der godkendte den

Jeg kan med tilfredshed konstatere, at udredningen ikke giver grundlag for at antage, at PET ikke skulle have fulgt de gældende retningslinjer
Udredningen viser, at der i PET var et ledelsesmæssigt fokus på at slette sager, som ud fra den aktuelle politiske situation i 1990erne var uden rele-vans i forhold til PET's aktuelle opgaver.

Det fremgår således, at revisionen og sletningerne i perioden bærer præg af stort fokus på at få slettet sager, der eksempelvis var oprettet på grundlag af rejser og kontakter til Østeuropa, og som var blevet mindre interessante i forhold til PET's formål og opgaver efter murens fald.

Udredningen viser samtidig, at den generelle revision af sager på det poli-tiske område i 1996 blev iværksat af chefen for PET, og at der i øvrigt ikke er nogen tegn på, at sletningen af sager skulle være politisk dikteret.

Justitsminister Morten Bødskov udtaler:

"Linda Nielsen har foretaget en grundig undersøgelse af PET's sletninger i perioden, og jeg kan med tilfredshed konstatere, at udredningen ikke giver grundlag for at antage, at PET ikke skulle have fulgt de gældende ret-ningslinjer om sletninger.

Det er væsentligt ikke blot af hensyn til den almindelige tillid til efterret-ningstjenesten og for at undgå mytedannelser, men også for at sikre, at ef-terretningstjenesten får ro til at koncentrere sig om sit væsentlige arbejde med at beskytte statens og borgernes sikkerhed."

Baggrunden for undersøgelsen er en debat, der i foråret 2012 fandt sted om PET's makulering af sager tilbage i 1990ere. I april 2012 aftalte regeringen og Enhedslisten, at der skulle iværksættes en udredning om PET's sletninger af sagsakter på det politiske område fra 1989 til 1998. Professor, dr. jur. Linda Nielsen blev anmodet om at forestå udredningen.

Regeringen vil i nær fremtid fremsætte forslag til en egentlig lovregulering af PET, som bl.a. vil indeholde regler om PET's sletning af oplysninger.

Yderligere oplysninger:

Linda Nielsen, telefon 2876 3123, Linda.Nielsen@jur.ku.dk.
Kommunikationschef i Justitsministeriet Emil Melchior, telefon 4037 6737, eme@jm.dk

Relevant information

http://www.justitsministeriet.dk


Pressekontakt


Firma

Justitsministeriet
Slotsholmsgade 10
1216 København K, Danmark

  +45 40 37 67 37

http://www.justitsministeriet.dk

Modtag nyheder fra Justitsministeriet på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire