Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
27/02-08   -   Pressemeddelelse

Globalt brandskyddscertifierat trä nu även i Skandinavien

"Svensk byggmarknad efterfrågar trä i allt större omfattning, vår uppgift på Svensk Flamskyddsteknik (Woodsafe) är att leverera brandskyddsimpregnerat trä så detta byggsätt kan fortsätta utvecklas i Skandinavien"

Det sade Thomas Bengtsson, Svensk Flamskyddsteknik (Woodsafe) som ingått ett licensierat samarbete med den världsledande tillverkaren av brandskyddat trä – Arch Timber Protection.

Om du är involverad i byggprojekt där trä finns i specifikationer och krav på brandskydd ställs, är brandskyddsimpregnering med Dricon® det tryggaste val du kan göra.

Tänk dig trä med sina naturliga egenskaper och fördelar, bearbetning och användarvänligt dessutom i mängder av olika träslag uppfyller samtliga brandtekniska krav som ställs bland annat genom Boverkets byggregler. Förutom alla de fördelar trä har i själva byggandet är trä en naturlig förnyelsebar produkt som inte bidrar till negativ miljöpåverkan.

Trä har under lång tid varit begränsat i utrymmen och applikationer där brandkrav ställs, inte minst med anledning av Sundsvallsbranden 1888. Därför i cirka 100år har utvecklingen och användandet av trä varit begränsat i offentliga miljöer, fasadbeklädnad i flervåningshus över 2 våningar mm. Denna trend kan numera brytas genom att använda Dricon®.

Impregneringsprocessen är speciellt utvecklad av Arch Timber Protection som tillsammans med Svensk Flamskyddsteknik (Woodsafe) är i fullgång med att färdigställa impregneringsanläggningen. All impregnering sker under industriellt kontrollerade former där färdig slutprodukt levereras helt enligt kundens önskemål och specifikationer i princip oavsett träslag, dimension, ytbehandling etc.

Till skillnad från lovord där nya unika applikationer såsom sprayning, borstning påstås uppfylla gällande regelverk från bland annat Boverket så besvärar Svensk Flamskyddsteknik (Woodsafe) sig inte med att övertyga sina kunder om att vi uppfyller det vi påstår, vi vet att vi gör det. DRICON® är ett unikt brandimpregneringsmedel som använts i mer än 25år bland annat i USA och England där samtliga tester är utförda av tredjeparts kontroll från början till slut, exempel är DRICON® som enda produkt godkänd genom BBA (British Board of Agr èment Certifikation)

Thomas Bengtsson berättar vidare om brandskyddsimpregnerat trä "dåliga rykte i Norden" på grund av enkla saltimpregneringar. Saltimpregnering är ett problem berättar Thomas, inte minst eftersom det försvinner genom urlakning på grund av salternas höga hygroskopicitet. Den enda möjligheten till måttligt skydd mot fuktupptagning är ytbehandling med oljebaserad färg t.ex. alkydolja. Fler negativa effekter såsom problem med vidhäftning av färg, korrosion, hållfastighets försämring och ökad rökutveckling är några av problemen som är lösta genom att använda Dricon®.

DRICON®, den senaste generationens brandimpregneringsmedel är outstanding med mer än 25år av projektreferenser. Dricon® används både inomhus och utomhus i väderskyddad miljö, med väderskyddad menar vi att träpanel skall ytbehandlas utomhus detta görs med förekommande vattenbaserade miljöanpassade färgsystemen. Om träpanel önskas användas utomhus utan ytbehandling så är inte heller detta något problem, då används Non-Com® istället som kan användas i extremt fuktiga miljöer eller utomhus utan olja, färg eller lasyr.

Dricon® är det självklara valet inomhus och utomhus där panel skall ytbehandlas.
Non-Com® är det enda valet i fuktiga miljöer eller utomhus där panel överhuvudtaget inte skall ytbehandlas, perfekt för naturlig åldring av bland annat ceder, lärk mm.
Några nyligen slutförda projekt i Europa.

Bijlmer Arena, Amsterdam
Över 200 m3 av brandskyddsimpregnerad furu har använts till Bijlmer Arena. All panel är impregnerad med Non-Com® där Bijlmer Arena har ett tak uppfört i trä, att överhuvudtaget tänka på att använda trä som tak i denna järnvägstation var otänkbart såvida inte väldokumenterade brandtekniska egenskaper kunde påvisas. Non-Com® blev ett självklart val då brandsäkerheten i detta projekt prioriteras extremt högt, inte minst då mer än 25,000 människor passerar varannan timme. Takhöjden är mellan 20-30meter och innehåller 6000m2 glas som omges av 18500m2 brandskyddsimpregnerat trä.

Culloden turistcentrum, Skottland
Turistcentret som nyligen öppnat beskriver det historiska slaget i Culloden, Skottland har fått sitt brandskydd säkrat genom impregnering både med Dricon® och Non-Com®. Denna fantastiska byggnad har både invändig och utvändig beklädnad i trä, brandsäkerheten som högt prioriterats vid projektering har fått sitt optimala skydd utan att för den skull tappa känslan av trä, struktur eller nyans.

Bägge typer av brandskyddat trä finns tillgängliga genom Svensk Flamskyddsteknik (Woodsafe) från mitten av 2008, men redan idag tillhandahålls brandskyddsimpregnerat trä och skivmaterial från Arch Timber Protection.

Avslutningsvis berättar Thomas Bengtsson att samarbetet som inletts äntligen möjliggör att byggare, arkitekter, brandkonsulter kan känna trygghet i brandskyddat trä.

Pressekontakt


Firma

Kulturstyrelsen
H.C. Andersens Boulevard 2
1553 København V, Danmark

  +45 33 73 33 73
  +45 33 73 33 46

http://www.kulturstyrelsen.dk

Modtag nyheder fra Kulturstyrelsen på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire