Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
03/07-12   -   Pressemeddelelse

Ikke la batteriet ødelegge gleden

De fleste motorstopp skyldes defekte eller utladede batterier. Ferietiden står for døren, og det kan lønne seg å ta en ekstra kikk på batteriet før ferien, og dermed unngå problemer.

Hvis du vil unngå å bruke ferien din på å sitte i en grøftekant og vente på berging, bør du sørge for at bilbatteriet er skikkelig ladet og i orden. Når bilister på de tyske motorveiene trenger hjelp til å starte, skyldes det i 74 prosent av tilfellene et defekt eller utladet batteri (#.

Dette viser den nylig offentliggjorte tyske ulykkesstatistikken fra ADAC, som hvert år ser på årsakene til ulykker med biler på tyske veier. Hvis den tyske ulykkesstatistikken kan overføres til norske forhold, så er det god grunn til å kontrollere batteriet før ferien står for døren.

Slik gjør du batteriet klart for ferien

Her gir batteriprodusenten Exide Technologies som leverer Sønnak- og Exidebatterier noen gode råd om hvordan du kontrollerer batteriet og vedlikeholder det. Normal levetid for et batteri er ca. fem år, men det varierer avhengig av hvor mye det blir brukt og hvordan du tar vare på det.

"Det lønner seg å bruke litt ekstra tid på å vedlikeholde batteriet, slik at det ikke slites ut før tiden. Man vil jo gjerne nyte ferien og ikke bruke tiden på et batteri som ikke fungerer", sier Tor Enlid fra Exide Technologies.

Kontroller om batteriet i det hele tatt klarer en sesong til – før det monteres:

1) Kontroller om det er synlige skader: Hvis batteriet har vært utladet, kan sulfatering gi permanente skader, for eksempel ødelagte blyplater. Polene kan være oksiderte. I verste fall kan batteriet være ødelagt av frost, plasten rundt batteriet kan ha revnet, og syre kan ha lekket ut. I slike tilfeller må batteriet skiftes ut.

2)Kontroller at batteriet er fulladet: Før du monterer batteriet, må du kontrollere at det er fulladet. En effektiv måte å gjøre dette på er å bruke en batteritester, som raskt forteller deg om batteriet er ladet eller ikke, og om det er på tide å kjøpe et nytt. Det går også an å bruke et vanlig voltmeter som måler hvilespenningen. Hvilespenningen må ikke synke under 12,4 volt før batteriet lades.

"Batteriet kan som regel lades uten problemer, men hvis det har vært utladet i lang tid, er det fare for at det kan ha fått permanente skader som ikke er umiddelbart synlige. Man kan prøve å lade opp batteriet med en god lader, men hvis dette ikke virker, blir man antagelig nødt til å investere i et nytt batteri", forklarer Tor Enlid.

3) Rengjør og smør: Et batteri som har overlevd vinteren, har godt av litt ekstra pleie for å opprettholde ytelsen. Du bør rengjøre batteriet og smøre batteripolene for å beskytte dem mot oksidering. Hvis batteriet kan åpnes, bør du også kontrollere væskenivået og etterfylle med destillert vann ved behov.

Kjekt å vite om vedlikehold av batterier:

• Et batteri har det best ved temperaturer som ikke er ekstremt lave eller høye. Det virker best i stuetemperatur. Varme og kulde reduserer batteriets ytelse.

• Sørg for at poler og kabelsko er frie for belegg. Fjern oksidering, og smør gjerne polkontaktene med fett.

• Hold batteriet, og spesielt batteridekslet, rent og tørt, ettersom fukt og smuss kan medføre små utladninger og bidra til økt selvutladning.

• Hvis batteriet kan åpnes, bør elektrolyttnivået (syrenivået) kontrolleres regelmessig og etterfylles med batterivann om nødvendig. Enkelte batterier har en markør som angir nivået som det skal fylles opp til. Hvis det ikke finnes noen markør, skal syrenivået være 10–15 mm over platene. Fyll aldri i mer, ettersom det da er fare for at syren renner over ved oppladning.

• Hvilespenningen, det vil si spenningen mellom polene når batteriet er ubelastet, er et mål på batteriets ladetilstand. Et fulladet batteri har ca. 12,7 V, og for å unngå permanente skader, bør det lades opp senest når hvilespenningen har sunket til 12,4 V.

---
(#) Av 860 000 ADAC-utrykninger der bilen trengte hjelp til å starte, skyldes det et defekt eller utladet batteri i over 640 000 av tilfellene. Se www.adac.de

Pressekontakt


Firma

Schmidts Radio A/S
Magtenbøllevej 140
5492 Vissenbjerg, Danmark

  +45 70 225 265
  +45 22 65 30 30

http://www.sro.dk

Modtag nyheder fra Schmidts Radio A/S på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire