Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
11/03-11   -   Pressemeddelelse

Danskerne glemmer at teste deres HFI/HPFI-afbryder

HFI/HPFI-afbryderen, som i dag er lovpligtig i alle danske hjem, skal sikre os mod elektrisk stød. For at sikre, at den virker efter hensigten, skal den helst testes to gange om året og tilses af en autoriseret installatør hvert 10. år. Men danskerne glemmer både at få afbryderen tilset af en installatør og selv teste den jævnligt, viser undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen.

Selv om der det seneste år har været en lille stigning på syv procent i andelen, der tester deres afbryder minimum en gang om året, tester hver anden dansker stadig aldrig eller sjældnere end en gang om året deres afbryder. Desuden hænger der i dag mange afbrydere i de danske hjem, som er over 10 år gamle, men ikke er blevet tilset af en elinstallatør.

- Det er utrolig vigtigt, at afbryderen virker, for det er den, der sikrer, at strømmen bliver slået fra, hvis der skulle opstå farlige situationer med defekte elektriske apparater såsom elkedler, hårtørrer eller andet, der kan give elektrisk stød. Afbryderen sørger nemlig for at slå strømmen fra i de farlige situationer. I sidste instans kan det redde liv, siger Johan Hakmann, konsulent i teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation og tilføjer:

- Som med al anden mekanik bliver HFI/HPFI-afbrydere slidt over årene. Og jo ældre de bliver, jo større er sandsynligheden for, at der opstår fejl. Derfor bør de som tommelfingerregel tilses af en autoriseret elinstallatør ca. hvert 10. år. På den måde øger man sikkerheden for, at afbryderen slår strømmen fra i de farlige situationer betragteligt.

Undersøgelsen viser, at der fra 2009 til 2010 har været en markant stigning i andelen af danskere, som ved, at det er blevet lovpligtigt at have en HFI/HPFI-afbryder installeret. Fra 42 til 81 procent.

- Nu mangler vi bare, at de så også sikrer sig, at afbryderen virker. Dels ved at få den tilset af en elinstallatør med ca. 10 års mellemrum, dels ved løbende at teste den. Gerne mindst to gange om året, siger Johan Hakmann og tilføjer:

- Man kan teste sin afbryder ved at trykke på kontrolknappen, som er mærket med et T på afbryderen. HFI/HPFI-afbryderen sidder normalt sammen med sikringerne, så når man tester afbryderen, slukker man samtidig for strømmen i hele eller dele af huset, herunder dvd'en og de elektriske ure. Et godt råd kan derfor være at teste afbryderen ved overgangen til sommer- og vintertid, når man alligevel skal justere apparaterne, siger Johan Hakmann.

Har man en ældre HFI/HPFI-afbryder, som ikke er blevet testet i mere end 10 år, bør man kontakte en autoriseret elinstallatør og få foretaget en kontrolmåling, så man sikrer sig, at den stadig virker.

Relevant information

http://www.tekniq.dk/


Pressekontakt


Firma

TEKNIQ - Installatørernes organisation
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup, Danmark

  77 41 15 52
  41 44 47 22

http://www.tekniq.dk

Modtag nyheder fra TEKNIQ - Installatørernes organisation på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire