Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
29/09-10   -   Pressemeddelelse

Nyt selskab baserer investeringer på fysik og videnskab

Når man investerer i CO2-venlige teknologier som solceller, batterier, elektronik og kernekraft, bør en fysiker styre porteføljen. UPstream Invest A/S er Danmarks første naturvidenskabeligt baserede investor-selskab, der udelukkende investerer i mikro-teknologi virksomheder, som medvirker til at nedbringe CO2-udslippet i atmosfæren. I oktober forventes et offentligt udbud af UPstream aktier med tilhørende prospekt, der udfordrer den etablerede tankegang i finansverdenen. I UPstream Invest er der loft på administrative udgifter, og så får direktøren kun løn, hvis det årlige afkast overstiger seks procent. Målet er at gøre miljøvenlig teknologi-investering til en folkesag.

Hvorfor skal man have løn, hvis man har gjort sit arbejde så dårligt at investorerne taber penge? Hvorfor sidder der ingen ingeniører og fysikere ude i portefølje-afdelingerne i de store banker, når der skal investeres i noget teknisk? Og hvordan kan det være, at investorer så sjældent kommer ud og ser, hvad det egentlig er, de investerer i?

For den 40-årige direktør i UPstream Invest Thomas Grønlund var spørgsmålene mange, da han for to år siden besluttede at starte sit eget investeringsselskab. Han er opvokset i en familie med solide rødder i den finansielle sektor, men valgte selv at blive fysiker. Derfor var det en naturlig beslutning, da han efter flere års virke inden for fysik og proces-teknologi besluttede at kombinere det finansielle med den tekniske - og samtidig spille en rolle i den enorme energimæssige omstilling, som verden står over for - med et skift fra afhængighed af kul og olie til brug af andre mere CO2-venlige energiformer.

Derfor har han gennem en årrække rejst en del rundt i verden for at undersøge de virksomheder, der skal levere svar på den globale udfordring - det vil især sige virksomheder, der beskæftiger sig med emner som solceller, lysdioder, strømfordeler-elektronik, batteri-teknologi og kernekraft. Resultatet blev en portefølje af investeringer med hovedvægten i Kina, men også virksomheder som danske Topsil, tyske Solarworld og svenske Studsvik er kommet med.

Fordoblet aktieværdi på to år
For Thomas Grønlund er ønsket at gøre CO2-venlige investeringer til en folkesag, så han har store forventninger til det prospekt, som Finanstilsynet nu har godkendt. Prospektet betyder, at selskabet må markedsføre sig offentligt, så flere småsparere nu får mulighed for at købe aktier i selskabet. For 10.000 kr. og opefter kan man være med.

I en lukket investor-kreds har Thomas Grønlund allerede administreret en portefølje i to år, hvor aktiens værdi er fordoblet. Det resultat vil hjælpe på interessen fremover.

"Vi kan fra starten dokumentere, at vi skaber resultater, og så føler mange investorer sig trygge ved, at jeg ikke tjener penge, hvis aktien ikke rykker sig. Desuden bliver vi godt hjulpet af, at mange mennesker gerne vil gøre noget ved CO2 problemerne, selv om de måske ikke lige har råd til en elbil eller kan overskue at installere solceller på taget," siger han.

Kernekraft er nødvendig
Thomas Grønlund erkender, at det for nogle investorer kan være kontroversielt, at kernekraft er med i porteføljen, men han mener ikke, at der er nogen vej udenom.
"Atomkraftværker skaber ikke mere CO2 pr. KWH end vindmøller, og da det er urealistisk at forvente at vedvarende energikilder kan skabe tilstrækkeligt med energi på mellemlang sigt, så bliver vi nødt til at fokusere på mere kernekraft i en årrække hvis vi for alvor skal komme i gang med at begrænse afbrændingen af fossiler ," siger han.

Lige nu har UPstream Invest en portefølje på 7 mio. kroner, men målet er inden for det næste år at komme op på 30 mio. kroner. I betragtning af den massive interesse, vurderer Thomas Grønlund, at det er et realistisk mål.

"Uden prospekt har jeg kun kunnet markedsføre UPstream Invest for mit personlige netværk, men mine tilbagemeldinger herfra viser tydeligt, at rigtigt mange private hellere vil bruge 10.000 kroner på noget, som de forstår, end bare aflevere pengene i banken. Ofte er bankverdenens investeringspakker helt uoverskuelige, og som regel sikrer de banken en sikker gevinst, uanset om kunden har fået noget ud af det. Jeg tror godt, at folk kan se pointen, så vores målsætning kan hurtigt vise sig at være sat for lavt," siger han og fortsætter.
"Vi er stolte over at kunne levere en portefølje, som vi har undersøgt, og som vi derfor kan stå inde for, og vi er også glade for at medvirke til at skabe øget bevidsthed om, at den stigende CO2-udledning som er en direkte konsekvens af den stadig stigende afbrænding af fossiler er en hæslig anakronisme, i en verden der de sidste 50 år har udviklet nogle fantastiske energiteknologier, som vi kan bruge i stedet. Vi tror på, at mange vil være med til at investere i omstillingen, så begrænsning af CO2 kan blive en folkesag på en helt ny måde".

Om UPstream Invest:

Værdier og principper

- UPI bringer investorerne tættere på deres investeringer ved at fortælle om virksomhederne og teknologierne i porteføljen.

- UPI har sin hovedfokus i på mikroteknologi - især virksomheder, der producerer mikro-teknologi til bedre ressourceudnyttelse og mindre belastning af naturen.

- UPI giver ikke løn til direktøren, hvis afkastet ikke er mindst seks procent om året.

- UPI bruger højest fem procent af de investerede midler på omkostninger, uanset hvor længe man vil investere.

- UPI er inspireret af investor-guruen Warren Buffet og følger hans principper for fornuftige og profitable investeringer.

- UPI investerer kun langsigtet - værdipapirer beholdes som hovedregel i mindst tre år.

Bestyrelse
Cand. Merc. Jørgen Grønlund Nielsen (formand)
Cand. Scient. Thomas Grønlund Nielsen
Cand. Polit. Niels Christoffersen
Cand. Med. Simon von Spreckelsen

Bestyrelsens ejerandel: 38 procent.

Relevant information

http://www.upstreaminvest.com


Pressekontakt


Firma

UPstrem Invest A/S
Lærketoften 19
3500 Værløse, Danmark

  43 44 27 98
  22 63 75 99

http://www.upstreaminvest.com

Modtag nyheder fra UPstrem Invest A/S på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire