Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
02/06-10   -   Pressemeddelelse

HEART modtager In-Situ Prisen 2010

HEART modtager sin anden bygningspris når In-Situ Prisen 2010 uddeles på HEART Torsdag den 3. juni kl. 14.00

HEART Herning Museum of Contemporary Art åbnede for publikum den 09.09.09 og står nu til at modtage sin anden bygningspris.

HEART modtog umiddelbart efter åbningen prisen som Årets Byggeri 2009 og når Forskallingsgruppen og Dansk Beton torsdag den 3. juni uddeler In-Situ Prisen 2010 er det anden gang Steven Holls karismatiske bygning hædres.

Direktør Holger Reenberg er både glad og stolt over de fine priser som Steven Holls mesterlige bygning hædres med: "Det er en stor glæde for os, at såvel arkitekt Steven Holl som hovedentreprenør C.C. Contractor a/s hædres for ikke alene et vovestykke i beton, men også et utrolig vellykket museumsbyggeri, der med referencer til historien skaber en optimal ramme for HEARTs enestående samling af Gadegaard og Piero Manzoni m. flere."

Steven Holl, som tidligere har tegnet KIASMA i Helsinki og Nelson Atkins museet i Kansas har til HEART i Herning skabt en bygning, som forholder sig til området, nabobygningerne og den historie, som har skabt stedet. Dette ses ikke mindst i det stoflige tema som kendetegner bygningen og lader beskueren tro at ydermurene er en krøllet tekstiloverflade. Den stoflige reference er ført videre i taget, som styrer grundplanen.

Direktør Holger Reenberg tænker ofte på museet som 'et telt i beton': "Steven Holls streger og bygningens mange kvaliteter inspirerer os og muliggør udstillinger på internationalt niveau - noget vi allerede har set gennemført i praksis, første gang i forbindelse med åbningsudstillingen med den græsk-italienske kunstner Jannis Kounellis og nu med vandreudstillingen Indian Highway. Næste store udfordring bliver til efteråret, når Socle du Monde Biennalen for første gang vises på HEART.

Mere om In-Situ Prisen 2010:

Arkitekt og entreprenør belønnes for at skabe en betonbygning, der fortætter og forstærker kunst- og kulturoplevelsen på museet
In-Situ Prisen 2010 går til den amerikanske arkitekt Steven Holl fra Steven Holl Architects i New York og hovedentreprenøren C. C. Contractor a/s fra Herning for kunstmuseet HEART i Herning.

Formanden for prisens bedømmelses­komité, arkitekt maa Signe Kongebro fra Henning Larsen Architects A/S, kalder bygningen et utrolig godt eksempel på, hvad man kan opnå med in-situ beton.

"HEART er en fremragende og arkitektonisk gennemarbejdet bygning, hvor konstruktions­principper, rumlige variationer og betonens mangeartede udtryk samvirker suverænt i både helheden og i bygningens detaljer", siger Signe Kongebro og fortsætter:

"Det er meget spændende at opleve, hvordan den egentlige kunst- og kulturoplevelse på museet fortættes og forstærkes, idet bygningen selv er et sanseligt og stimulerende værk. Den faste udstilling viser kunstens diskussion af materialitet versus immaterialitet og virker som et kunstnerisk afsæt for Steven Holls arkitektoniske behandling af samme tema".

In-situ Prisen er indstiftet af Forskallingsgruppen og Dansk Beton Fabriksbeton­gruppen, der begge er med i Dansk Byggeri. Prisen gives ifølge vedtægterne til personer eller firmaer, der har stået for smukt arbejde i pladsstøbt beton, eller har medvirket til at gøre brugen af forskalling lettere eller mere spændende.

Museets facader får mange rosende ord med på vejen fra dommerkomiteen. De er udført i hvid, pladsstøbt beton, som har fået en let krøllet "tekstiloverflade" i en grov lærredskvalitet.

"Tekstilstrukturen virker som et ekstra lag, der ligger udenpå selve betonen og samler alle ydervæggene som i en indpakning", siger Signe Kongebro. "Det er et meget smukt eksempel på, hvordan man kan bringe betons elegante stoflighed frem gennem en bearbejdning af det yderste lag".

In-Situ støbt (også kaldet pladsstøbt) beton støbes på byggepladsen. Det gør det muligt at opføre individuelle bygninger med fx krumme strukturer, skæve vinkler og unikke overflader, fordi den flydende beton nemt tilpasser sig arkitektens ønsker.

Hertil kommer, at in-situ støbt beton også tillader store spændvidder og bjælkefri løsninger, så det samtidig er muligt at realisere slanke og lette betonkonstruktioner, hvilket giver arkitekten større frihed til at skabe smukke og enestående bygninger.

I alt var fire bygninger nomineret til In-Situ Prisen 2010. Ud over HEART var det Allerhuset på Havneholmen i København, Paschal-Danmark A/S' ny kontorhus i Århus og Advokatfirmaet Hortens domicil i Tuborg Havn, nord for København.

Fakta om HEART Herning Museum of Contemporary Art

Museumsbygningen er inspireret af Hernings historie som tekstilby. Facaderne er støbt i hvidt beton med en krøllet overflade som stof. Taget er sammensat af fem skaller, som minder om skjorteærmer skåret igennem på langs.

Ud over permanente og skiftende kunstudstillinger huser HEART Socle du Monde Biennalen, der hvert andet år fører virksomheder og kunstnere sammen om at skabe kunst; et laboratorium, som undersøger forholdet mellem kunst og erhvervsliv, når den kunstneriske frihed er total.

Desuden har HEART en moderne koncertsal med plads til 150 personer og en optimal akustik til kammermusik. Heart er hjemsted for Ensemble Midtvest, der udover koncertsalen har øvefaciliteter og administrationslokaler på HEART.

Beliggenhed: Birk Centerpark 8, 7400 Herning
Bygherre: Fonden for opførelse af HEART
Arkitekt: Steven Holl

Hovedentreprenør: C.C. Contractor a/s i Herning

Dansk arkitekt: Kjaer & Richter A/S
Landskabsarkitekt: Schønherr Landskab

Rådgivende ingeniør: Niras A/S
Byggeperiode: 2008-2009
Åbningsdag: 9. september 2009
Bruttoareal: 5.000 m².

Relevant information

http://www.heartmus.dk


Pressekontakt


Firma

heart - Herning museum of contemporary art
Birk Centerpark 8
7400 Herning, Danmark

  2129 0581
  2129 0581

http://www.heartmus.dk

Modtag nyheder fra heart - Herning museum of contemporary art på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire