Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
12/10-10   -   Pressemeddelelse

Stimer af harmoni og synkronsvømning

Oceanariet i Kattegatcentret bugner af nye fisk. Det er stimefisk, som makrel, hestemakrel og hornfisk. De er netop fanget her i slutningen af sæsonen, inden de først på efteråret trækker ud i Nordsøen.

"Vi har nu et Oceanarium, hvor gæsterne kan opleve den livlige trafik af tætte fiskestimer. De tre forskellige stimer svømmer synkront omkring i vandet. Hornfiskene øverst ved vandoverfladen, og makrel og hestemakrel midt i vandet," fortæller Rune Kristiansen, biolog og kurator.

Tryghed i stimen
Stimen giver den enkelte fisk tryghed. Trygheden består i, at der er mange øjne til at holde øje med mulige farer. Der er en speciel intern kommunikation fiskene imellem, og de agerer og reagerer som én enhed.
Fiskene har en følesans, som kaldes sidelinjeorganet, der sidder på fiskens sider. Med følesansen mærker fisken trykbølger i vandet f.eks. fra en større fisk eller fra sidemanden. Reaktionen sker i et splitsekund, når én fisk ændrer retning, følger alle med.
Det er et æstetisk flot skue, der giver stimen af fisk et harmonisk og synkront udtryk.

8-armet blæksprutte - et intelligent bløddyr
Den nysgerrige blæksprutte kan igen ses i udstillingen. Blæksprutten er et bløddyr i familie med snegle og muslinger. Alligevel har den en intelligens, som gør den i stand til at løse enkle opgaver. Ved regelmæssig træning kan blæksprutten f.eks. lære at åbne et glas med skruelåg.

"Vi går i gang med træningen af den nye blæksprutte med det sammen. Blæksprutten bliver hurtig nysgerrig, når den ser glasset med foder i form af en levende krabbe," fortæller Rune og fortsætter: "Hurtigt opbygger blæksprutten erfaring i løsning af opgaven, og det lykkedes den på kortere og kortere tid at få fat i krabben."

Fodringen og dermed træningen sker hver anden dag.

Marta Pereira, som tidligere har arbejdet som international volontør i Kattegatcentret, har lavet denne lille film om 8-armet blæksprutte: http://www.youtube.com/watch?v=rZx0pl583u4

"Havets dyrebørn" er overskriften på efterårsferien i Kattegatcentret

Lige nu er der meget fiskeyngel rundt i akvarierne, så man kan selv gå på opdagelse, f.eks.unger af den truede kardinalfisk, klovnfiskeunger, tangnåle- og skrubbeunger. Udover dette kan man møde den populære Doktor Knivskarp, som dissekerer en stor gråhaj på 1,50 meter. Man kan også selv prøve at dissekerer en 10-armet sammen med en oplevelsesguide.

Programmet for efterårsferien kan se på www.kattegatcentret.dk

For yderligere information:
Rune Kristiansen, biolog og kurator
Tlf: 8758 0526 / 2872 0259

Relevant information

http://www.kattegatcentret.dk


Pressekontakt


Firma

Kattegatcentret Grenaa
Færgevej 4
8500 Grenaa, Danmark

  +45 87 58 05 00

http://www.kattegatcentret.dk

Modtag nyheder fra Kattegatcentret Grenaa på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire