Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
05/08-13   -   Pressemeddelelse

Store mørke nysgerrige øjne kigger op på gæsterne

De stammer fra Kattegatcentrets nyfødte sælunge, der blev født i dag i de tidlige morgentimer. Fødslen skete i sælanlægget, hvor mor og unge vil være sammen med de øvrige sæler og synlig for Kattegatcentrets gæster.

Ungens mor, Liv har prøvet det før og har fuldstændig styr på pasningen. Ungen er kvik og svømmer allerede rundt i hele sælanlægget, og Liv følger hende ganske tæt.

"Vi har længe vist, at Liv var drægtig, og det har også været tydeligt at se for vores gæster. Liv er sent ude, da langt de fleste spættede sælunger bliver født i juni og juli," udtaler biolog Rune Kristiansen.

Spættet sæl har, som f.eks. rådyr, forlænget drægtighed. Det betyder, at sælerne parrer sig i august, hvorefter det lille foster ligger i et hvilestadie indtil december/januar, hvor udviklingen fortsættes, således at ungen kan fødes midt på sommeren, som regel i juni/juli.

Kattegatcentret har i forvejen to sæler af arten spættet sæl, som er den mest udbredte i Kattegat samt en sæl af arten gråsæl.

Spættet sæl Liv (hun) fra juli 2003
Spættet sæl Felix (han) fra juli 2002
Gråsæl Tulle (hun) fra januar 2013

Den første tid

Spættet sæl føder én unge. Sælungen vejer som nyfødt ca. 10 kg og måler ca. 80 cm. Den kan med det samme svømme, men bevæger sig lidt kluntet i starten indtil den gennemskuer luffernes brug i de tre dimensioner.

De første fire-seks uger får ungen en meget fedtholdig mælk på op til 50 % fedt, der øger dens vægt med op til 900 gram om dagen! Efter dieperioden må den klare sig selv.

Sæler i Danmark

Det er glædeligt at kunne vise en sælunge her i Kattegatcentret. Mange danskere ved, at sælerne har været igennem to omgange af sælvirusepidemier i 1988 og i 2002. Begge gange blev sælbestanden halveret. Heldigvis er bestanden kommet sig og har det bedre en nogensinde. En interessant detalje er, at sælvirus sandsynligvis er blevet overført fra gråsælen, der er en rask smittebærer på øen Anholt, hvor de to arter forekommer i samme område.

FAKTA om Spættet sæl (Phoca vitulina)

Spættet sæl findes kun på den nordlige halvkugle og er til gengæld den mest almindelig sæl i de danske farvande.
Den lever i kolonier i isolerede områder i Skagerrak, Kattegat, Limfjorden, Øresund, Østersøen og Vadehavet.

Der lever ca. 14.000 spættede sæler i Danmark.

Spættet sæl bliver 1,45 - 1,6 m og vejer op til 75 kg. Hannerne er lidt større end hunnerne.

Pelsen er grålig med mørke eller lyse pletter, og bugen er som regel noget lysere end ryggen. Fra fødslen har den en lysegrå bundfarve med uregelmæssige sorte pletter.

Føden består af alle slags fisk, men den spættede sæl spiser også både blæksprutter og krebsdyr.

Hunnen bliver kønsmoden i 3-6 års alderen, mens hannen bliver det noget senere.
Den spættede sæl kan blive op til 36 år gammel i naturen.

Den spættede sæl hører til de ægte sæler, Phocidae, som er kendetegnede ved, at de ikke har et ydre øre, og de kan ikke føre forlufferne ind under kroppen, ligesom søløverne kan (søløverne hører til øresælerne).

Udover spættet sæl, lever gråsælen i danske farvande i et meget begrænset antal.

For yderligere information:
Rune Kristiansen, biolog og kurator
Tlf: 8758 0526 / 2872 0259,

Else Brask, kommunikationschef
Tlf: 8758 0500 / 2339 5375

Relevant information

http://www.kattegatcentret.dk


Pressekontakt


Firma

Kattegatcentret Grenaa
Færgevej 4
8500 Grenaa, Danmark

  +45 87 58 05 00

http://www.kattegatcentret.dk

Modtag nyheder fra Kattegatcentret Grenaa på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire