Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
04/07-07   -   Pressemeddelelse

Flere bøger på bibliotekerne

Folkebibliotekerne er begyndt at købe flere bøger. Men det er for tidligt at vurdere, om det fører til en ny stigning i udlånet. Det viser nye tal fra landets folke- og forskningsbiblioteker, som Biblioteksstyrelsen offentliggør i dag.

Bøger har hele tiden været det, som folkebibliotekerne købte mest af, men gennem de seneste år har tendensen været, at der blev brugt færre penge på bøger og flere penge på digitale medier. I 2000 brugte folkebibliotekerne 83 % af deres materialebudgetter på bøger mod kun 76 % i 2005. Denne kurve synes nu at være vendt. I 2006 er bøgernes andel af tilvæksten steget til 77 %. Folkebibliotekerne købte 1.664.236 bøger i 2006. Det er godt 300.000 flere bøger, end der blev anskaffet i 2005.

"Landspolitisk er der fokus på bøger og læsning, blandt andet med Læselystkampagnen og DR´s Orla-pris til årets bedste børnebog. Det kan være en af forklaringerne på, at folkebibliotekerne er begyndt at prioritere bogindkøb højere end før," siger Biblioteksstyrelsens direktør, Jens Thorhauge.

Selvom bibliotekerne får nye bøger på hylderne, er det ikke slået igennem med stigende udlån. Fra 2000 til 2006 er bogudlånet på folkebibliotekerne faldet med hele 10,4 %. Til gengæld har lånerne taget bibliotekernes nye, digitale tilbud til sig, bl.a. adgangen til en række elektroniske tidsskrifter. På forskningsbibliotekerne er antallet af download nu næsten dobbelt så stort som antallet af udlån og fornyelser tilsammen. Internettet har gjort det let at søge, finde og bestille materiale selv, og årets biblioteksstatistik viser bl.a. en stigning i antallet af genbestillinger og i antallet af bestillinger, som lånerne sender til andre biblioteker end det lokale folkebibliotek.

"Vi kan se, at lånerne i stigende grad betragter landets biblioteker som ét stort bibliotek, som de har adgang til via nettet, bl.a. på søgetjenesten bibliotek.dk. Samtidig skelner lånerne ikke længere så skarpt mellem folke- og forskningsbibliotekerne. De har fokus på materialet, som de finder på internettet og typisk bestiller til afhentning på det lokale bibliotek. Derved udnyttes materialet på landets folkebiblioteker bedre, og forskningsbibliotekernes materiale bliver anderledes tilgængelige for en bred kreds af biblioteksbrugere," siger Jens Thorhauge.

Biblioteksstyrelsen indsamler og bearbejder hvert år statistiske oplysninger om danske folke- og forskningsbiblioteker. Statistikken er baseret på bibliotekernes egne oplysninger bevillinger, indkøb, udlån m.v.


Pressekontakt:
Jens Thorhauge, direktør i Biblioteksstyrelsen,
tlf. 33 73 33 67, mobil 21 42 67 97

Ulla Kvist, bibliotekskonsulent i Biblioteksstyrelsen,
Tlf. 33 73 33 64

Relevant information

http://www.bs.dk



Pressekontakt


Firma

Biblioteksstyrelsen
Nyhavn 31E
1051 København K, Danmark

  33733354
  33733354

http://www.bs.dk

Modtag nyheder fra Biblioteksstyrelsen på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire