Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
21/02-12   -   Pressemeddelelse

Nyt samarbejde optimerer investeringer i vindmøller

Romo Wind har købt en unik og velafprøvet teknologi, der kan påvise krøjefejl fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU): Spinneranemometer (SA). Vindmøller med krøjefejl giver produktionstab og medfører overbelastning. Spinneranemometeret er baseret på en industriel standard sonic vindmåleteknologi, men det måler vinden fra vindmøllens spinner foran rotoren i stedet for fra nacellen.

Derfor blive spinneranemomenteret ikke påvirket af fx. rotorturbulens, det er stabilt i alle vejrforhold, nemt at montere og vedligeholde, og det forventes at kunne blive installeret for en tiendedel af, hvad det andet præcise krøjefejlsinstrument på markedet koster - vindmølle Lidar.

Søren Mouritsen, Co-CEO i ROMO Wind AG i Schweiz, ser frem til at kunne bringe den unikke spinneranemometer (SA) teknologi ud på det globale marked: "Vi er meget glade for aftalen med DTU Vindenergi og samarbejdet i det hele taget. Helt fra begyndelsen har vi været meget imponerede over det innovative og grundige arbejde, udført af professor Troels Friis Pedersen og hans gruppe, med at opfinde og udvikle SA teknologien. Vi tror bestemt, at denne teknologi kan blive en vigtig ny opfindelse for vindmølleindustrien - en opfindelse som på en meget kosteffektiv måde vil give en bedre produktion og et bedre afkast til vindmølleejerne og investorerne. "

ROMO Wind fokuserer på tekniske og driftsmæssige optimeringer af eksisterende vindmølleparker. Meget erfarne forretningsfolk og tekniske eksperter indenfor vindmølleindustrien har grundlagt ROMO Wind AG i Schweitz i 2011 og kort efter etableret en division, ROMO Wind A/S, i det globale centrum for vindenergi Danmark.

ROMOs formål er at hjælpe vindmølleejere til en generel forbedring af vindmøllens production og afkast, og SA teknologien er én af værktøjerne der bruges. Idag anvender ROMO Wind SA teknologien til analyser og justering af basale krøjefejl. Indenfor 12-18 måneder forventer ROMO Wind at introducere et SA baseret kit, der nemt kan eftermonteres på eksisterende møller og kan anvendes til at kontrollere vindmøllens krøjeevne.

Instrumentet

Tilbage i 2004 opfandt professor Troels Friis Pedersen ved DTU Vindenergi en genial ny og nu pattenteret vindmåleteknologi - Spinneranemometeret (SA). Grundet placeringen af SA'en på vindmøllespinneren foran vindmøllens rotor, måler den nøjatig vindens hastighed og retning, når vinden rammer rotoren. I modsætning til de vindmølleinstrumenter, der anvendes i dag, som alle er placeret på nacelle taget bag vindmøllens rotor.

Med den placering, i modsætning til SA'en, er instrumenterne udsat for kraftig turbulens fra rotoren, der giver en unøjagtighed, man er bekendt med.De unøjagtige aflæsninger fra nacelleinstrumenterne er ikke desto mindre anvendt i dag til at styre vindmøllens korrekte placering op mod vinden - kaldet at krøje.

Hvis krøjeevnen er blot nogle få grader forkert medfører det markante tab af produktion fra vindmøllen. Professor Pedersens mange årig forskning demonstrerer klart, at SA'en, når anvendt til krøjestyring af vindmøllen - har potentiale til markant at reducere disse tab og belastninger på møllen fra vinden.

Derfor har SA teknologien et stærkt potentiale for at understøtte og eventuelt helt overtage opgaven fra de eksisterende nacelle vindmåleinstrumenter. Derudover ser det ud til at være overlegen med hensyn til omkostninger, pålidelighed og kompleksitet i forhold til den eneste anden teknologi til rådighed for påvisning af krøjefejl - vindmølle LiDAR.

Bredt patenteret teknologi

SA teknologien er patenteret bredt på alle større globale vindmølle markeder, og ROMO Wind og DTU Vindenergi har aftalt, at ROMO overtager alle SA patenter fra DTU Vindenergi mod visse fase- og royaltybetalinger.

Som en del at denne aftale vil ROMO også finansiere og videreudvikle SA teknologien i samarbejde med DTU Vindenergi. DTU Vindenergi vil fortsætte sin verdensklasse forskning indenfor powercurve måliner, krøjestyring og tilsvarende, der er stærkt støttet af aftalen mellem ROMO Wind og DTU Vindenergi.

Bred efterspørgsel

ROMO Wind vil markedsføre og sælge spinneranemometeret globalt både som en del af ROMOs optimeringsprogram og til producenter af nye vindmøller. ROMO vil på sigt producere og markedsføre et SA krøjestyringskit, der er enkelt at installere, til operatører af eksisterende vindparker. På grund af den overlegne vindmåle kapabilitet tror ROMO, at SA teknologien på sigt kan blive standard på alle møller.

DTU Vindenergi udtaler: "Vi er meget tilfredse med at have indgået denne aftale med ROMO Wind. Dermed får vi et meget erfarrent team til at videreudvikle og distribuere SA teknologien til det globale vindkraft marked i fremtiden. Ligeså er vi meget tilfredse med, at vi ved indgåelse af denne aftale også vil være i stand til at give vores andre samarbejdspartnere i vindmølleindustrien mulighed for stabil levering af industrielle SA kvalitets produkter."


Relevant information

http://www.romowind.dk


Pressekontakt


Firma

Newsline A/S
Strandvejen 100
2900 Hellerup, Danmark

  3961 9006
  4015 2215

http://www.newsline.dk

Modtag nyheder fra Newsline A/S på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire