Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
12/03-10   -   Pressemeddelelse

Nedtur for byggevareeksporten

Den internationale krise har også påvirket den danske byggevareeksport i negativ retning. I 2009 faldt byggevareeksporten, men optimismen er så småt på vej tilbage.

Efter 5 år med imponerende vækstrater brød den danske vare- og byggevareeksport nærmest sammen på grund af finanskrisen. Den samlede vareeksport blev ramt hårdt, og vi skal helt tilbage til 2004-2005 for at finde et tilsvarende lavt niveau. Byggevareeksporten, der udgør ca. 8 procent af den samlede vareeksport, er dog knap så hårdt ramt, og er kun faldet tilbage på 2006-niveauet.

I 2009 faldt byggevareeksporten med 18 procent i forhold til 2008, og endte på 39 mia. kr. Tilbagegangen var kraftigst omkring årsskiftet 2008/2009. Herefter viste byggevareeksporten svag fremgang i andet, tredje og fjerde kvartal.

- Det er nærliggende at tro, at de mange hjælpepakker, EU-landene satte i gang, har været medvirkende til den positive udvikling i de tre sidste kvartaler, siger Anita Kurowska Larsen, eksportrådgiver i Dansk Byggeri.

Halvdelen af den danske byggevareeksport går til Tyskland, Sverige, UK og Norge, som tilbage i 2008 alle kunne levere tocifrede vækstrater for danski 2008 e levere g i de tre sidste kvartaler byggevareeksport. Det gik dog drastisk ned ad bakke i 2009.

Ikke overraskende er Storbritannien og Sverige hårdest ramt med fald på hhv. 36 og 21 procent. Forklaringen skal ud over finanskrisen og den stærke konjunkturafkøling søges i begge landes svage valutaer og svage boligmarkeder. I Norge og Tyskland er det ikke gået helt så galt med konjunkturen. Her var tilbagegangen på hhv. 14 og 7 procent - måske fordi begge lande har været meget hurtige til at fremrykke offentlige investeringer.

- Når Norge nøjes med en tilbagegang på 7 %, er det, fordi pessimismen i samfundet og branchen ikke har været så stor, Oliepengereserven giver en vis tryghed, og Norge har også en relativ stærk økonomi, folk har arbejde, og der er penge i samfundet, forklarer Anita.

Hun oplyser, at Dansk Byggeri i øjeblikket mærker en kraftig efterspørgsel fra medlemmer på Norges- og Tysklandsvejledninger, og det er ifølge Anita Kurowska Larsen udtryk for, at de udførende medlemmer af Dansk Byggeri ser muligheder på disse markeder.

- Fra alle fire markeder har vi set de første positive meldinger, primært om boligmarkedet. For eksempel har Tyskland for første gang i lang tid kunnet fremvise positive vækstrater, når det gælder antallet af byggetilladelser. Og i Sverige har en frisk undersøgelse fra SEB vist, at over halvdelen af de svenske husholdninger tror på, at boligpriserne fortsætter med at stige i 2010.

Kontakt:
Eksportrådgiver Anita Kurowska Larsen, Dansk Byggeri, 72 16 02 94
Pressechef Mogens Hjelm, 40 29 92 32

Relevant information

http://www.danskbyggeri.dk


Pressekontakt


Firma

Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1015 København K, Danmark

  72 16 01 62
  72 16 01 62

http://www.danskbyggeri.dk/

Modtag nyheder fra Dansk Byggeri på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire