Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
02/12-13   -   Pressemeddelelse

Positiv BNP-vækst overrasker

BNP-væksten overraskede positivt i 3. kvartal, hvor en kraftig fremgang i investeringerne sikrer, at der bliver et samlet plus på 0,4 pct. Fortsat negativt vækstbidrag fra både privatforbrug og nettoeksport. Beskæftigelsen overrasker positivt med +11.400 personer. Årsvæksten i BNP dog fortsat ikke prangende med et lille plus på 0,1 pct. i årets tre første kvartaler.

- Danmark har nu lagt recessionen bag sig. Det er dog ikke ensbetydende med, at vi hopper direkte over i et selvbærende økonomisk opsving. Således er det fortsat kun på målfoto, at der er en positiv BNP-vækst på +0,1 i de første tre kvartaler af 2013. Til gengæld er det særdeles positivt, at det netop er investeringerne, der trækker væksten i øjeblikket - for det giver håb om yderlige fremgang, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Reelt er det udelukkende i kraft af en kraftig investeringsvækst på 3,9 pct., at der er fremgang i BNP i 3. kvartal. Det er især investeringer i skibe, der virkelig rykker. Men også investeringer i maskiner eksklusive skibe steg med 2,7 pct.

- Mon ikke det store Mærsk Majestic containerskib her spiller ganske kraftigt ind. Spørgsmålet er, om det er det generelle stemningsskift og den mere stabile internationale økonomi, der har stimuleret investeringslysten - eller om det er investeringsvinduet, der endelig er begyndt at virke- man må håbe på det førstnævnte, hvilket trods alt også er det mest sandsynlige. Investeringsvinduet lukkes nemlig i til nytår. Og der er formentlig tale om en vis hamstringseffekt i investeringerne her i 2. halvår 2013, siger Bo Sandberg.

Stilhed før stormen i byggeriet
- Det historisk lave nybyggeri af både boliger og erhvervsejendomme bevirker, at der er et negativt vækstbidrag fra bygge- og anlægsbranchen i 3. kvartal. Her kan man dog tale om stilhed før stormen, idet reparation af stormskader formentlig vil bidrage markant positivt i 4. kvartal. Hertil kommer, at byggebranchen også på sigt får glæde af øget investeringslyst i bl.a. industrien, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Pressekontakt

Helen Jensen
Pressechef
  +45 72 16 01 50
  +45 21 24 47 02

Firma

Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1015 København K, Danmark

  72 16 01 62
  72 16 01 62

http://www.danskbyggeri.dk/

Modtag nyheder fra Dansk Byggeri på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire