Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
28/05-14   -   Pressemeddelelse

Dansk økonomi skifter fra 1. til 2. gear

BNP-væksttal for 1. kvartal viser, at dansk økonomi bevæger sig i den rigtige retning. Tallene er overraskende positive, når vi ser på væksten på årsbasis. Det er dog endnu alt for tidligt at erklære økonomisk opsving i Danmark

De dugfriske BNP-tal for 1. kvartal 2014 viser, at dansk økonomi er i bedring. Den sæsonkorrigerede kvartalsvækst landede som forventet på +0,9 pct. Dermed er der nu korrigeret for de regnskabstekniske forhold omkring efterårsstormene, som gav 4. kvartalsvæksten et gok i nøden. Samlet for de to seneste kvartaler er den sæsonkorrigerede vækst på moderate 0,2 pct. i snit.

- Dagens positive overraskelse er dog årsvæksten, hvor BNP i 1. kvartal lå hele 1,4 pct. over niveauet i det tilsvarende kvartal i 2013, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

- Dansk økonomi har det bedre nu end for et år siden. Det var både regeringens og vismændenes budskab. De faktiske tal fra Danmarks Statistik bekræfter dette. Der er ikke tvivl om retningen i den økonomiske udvikling. Tempoet i vendingen har dog hidtil været ganske lavt. Dagens tal indebærer dog temposkift, der vel svarer til et gearskift fra 1. til 2. gear, siger Bo Sandberg og fortsætter:

- Den BNP-fremgang, vi ser i 1. kvartal skal fastholdes i flere kvartaler, den skal kombineres med fortsat beskæftigelsesfremgang, og så skal den bringes yderligere mindst ét niveau op, før man bør tage ord som opsving i sin mund. I øjeblikket er det fortsat sådan, at opsving, det er noget man har i USA og stadig kun kan drømme om at få i Danmark, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Positiv udvikling i investeringer
Ser man på sammensætningen af væksten, er det især positivt, at der nu endelig er kommet positivt fortegn på de private investeringer, der i 1. kvartal 2014 lå 4,5 pct. over niveauet i 2013.

- Investeringsfremgangen er trukket af eksportsektorens maskininvesteringer, men sekunderes i dette kvartal godt af boliginvesteringerne. Sidstnævnte skal dog især tilskrives den ekstraordinære aktivitet omkring storm- og stormflodsskader, siger Bo Sandberg.

Udover BNP-væksten, er der også fremgang at spore i Nationalregnskabets beskæftigelsesstatistik, der med et plus på 7.700 beskæftigede, lægger sig pænt midt imellem de tidligere offentliggjorte tal for lønmodtagerbeskæftigelsen og den interviewbaserede arbejdskraftundersøgelse.

- Også her, er det især den ekstraordinære byggebeskæftigelse som følge af stormskaderne, der puster noget ekstra aktivitet ind på arbejdsmarkedet, siger Bo Sandberg.

Stadig brug for mere ambitiøs vækstpakke
Dansk Byggeri understreger, at den pæne start på 2014 ikke rokker ved behovet for en ambitiøs vækstpakke, der kan give økonomien et yderligere kærligt puf bagi.

- Vismændene har netop konkluderet, at produktionen i dansk økonomi fortsat befinder sig knapt 4 pct. under sit normale niveau. Derfor er det vigtigt fortsat at stimulere økonomien, slutter Bo Sandberg.

Pressekontakt

Helen Jensen
Pressechef
  +45 72 16 01 50
  +45 21 24 47 02

Firma

Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1015 København K, Danmark

  72 16 01 62
  72 16 01 62

http://www.danskbyggeri.dk/

Modtag nyheder fra Dansk Byggeri på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire