Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
12/12-14   -   Pressemeddelelse

Pengene fosser ind i statskassen!

Økonomisk redegørelse er stort set en kopi af regeringens budskab de seneste tre år om, at det alligevel ikke blev i år, væksten kom i gang, men til næste år sker der ting og sager. Mens BNP-væksten således bliver ved at skuffe, overrasker de offentlige finanser til gengæld positivt med overskud

Regeringen halverer med sin Økonomiske Redegørelse vækstskønnet fra august om 2014 fra 1,4 til 0,7 pct. af BNP. Og den nedjusterer også vækstskønnet for 2015 fra 2,0 til 1,4 pct. af BNP.

- Der har været travlhed ved kopimaskinen. Regeringen har nemlig kopieret budskabet fra flere års økonomiske december-redegørelser. Årets budskab er nemlig, som det også var i både 2011, 2012 og 2013, at BNP-væksten i år godt nok ikke blev så meget at skrive hjem om, men næste år skal I bare se løjer - så kommer opsvinget for slet ikke at snakke om næste år igen, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

- Og selvfølgelig er det klart, at hvis man tilstrækkelig mange gange råber "opsvinget kommer", så får man vel på et eller andet tidspunkt ret. Og det står nu trods alt klart, at retningen for dansk økonomi er positiv, og at der i 2015 kommer medvind på cykelstien i form af olieprisfald, der reelt virker som en skattelettelse på 5-10 mia. kr. til forbrugere og virksomheder, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri indtager dog indtil videre en afventende attitude: - Så kan man altid blive positivt overrasket, hvis 2015-vækstskønnet til en afveksling skulle vise sig at kunne realiseres, siger cheføkonomen.

207 mia. kr. er vel også en slags penge ...
Der har været en del opmærksomhed omkring fejlskønnene for de offentlige finanser, som både regeringen, de økonomiske vismænd og nationalbanken har været ude med.

- I bund og grund bør man bare glæde sig over, at de offentlige finanser udvikler sig bedre end skønnet og nu for første gang siden finanskrisen er kommet i overskud. Økonomisk Redegørelse understreger dermed endnu engang med syvtommersøm, at det er lavvæksten og ikke de offentlige finanser, der udgør bindingen på dansk økonomi i øjeblikket, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri peger derudover på, at der ikke er noget nyt i, at den offentlige saldo ser ud til at udvikle sig 57 mia. kr. bedre i år end skønnet primo 2014. Faktisk viser det sig, at den offentlige saldo for de sidste fem år tilsammen har udviklet sig 207 mia. kr. bedre end de skiftende regeringers officielle skøn primo året.

- Når vores offentlige finanser i perioden 2010-14 har overperformet med i alt 207 mia. kr. burde ingen økonom, politiker eller EU-vagthund ligge søvnløs over en eventuel udsigt til 5-10 færre oliemilliarder i statskassen i 2015, siger Bo Sandberg.

Fejlskud om boliginvesteringer
Dansk Byggeri mener i øvrigt, at regeringens skøn, om at boliginvesteringerne skulle stige med 2,5 pct. i 2015, er urealistisk. Der bliver tværtimod tale om et fald i boliginvesteringerne - som også inkluderer såkaldt hovedreparation - formentlig i størrelsesordenen ca. fem pct.

Pressekontakt

Helen Jensen
Pressechef
  +45 72 16 01 50
  +45 21 24 47 02

Firma

Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1015 København K, Danmark

  72 16 01 62
  72 16 01 62

http://www.danskbyggeri.dk/

Modtag nyheder fra Dansk Byggeri på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire