Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
01/07-10   -   Pressemeddelelse

36 mio. danskere går på biblioteket

Med mere end 36 millioner besøg i 2009 er folkebibliotekerne i dag et af de mest benyttede offentlige kulturtilbud i Danmark, kun overgået af tv og radio. Det viser nye tal fra folke- og forskningsbibliotekerne, som Styrelsen for Bibliotek og Medier offentliggør i dag.

Knap 3,5 mio. studerende og forskere på landets universiteter og højere læreanstalter valgte sidste år at besøge de største forskningsbiblioteker i Danmark.

Statistikken viser endvidere, at de danske bibliotekers tilbud af bøger, arrangementer og materialer på nettet er mere populære end nogensinde, og at brugen af bibliotekerne er spredt over en bred vifte af tilbud.

Digitale udlån populære
Studerende og forskere har længe foretrukket forskningsbibliotekernes tilbud om adgang til elektroniske databaser og tidsskrifter frem for at låne papirudgaverne med hjem, og denne udvikling er ifølge dette års statistik fortsat gældende.

Den samme udvikling ses også tydeligt på folkebibliotekerne. Her er benyttelsen af de elektroniske materialer som e-bøger, musik og film vokset med over 100 % fra 2008 til 2009. Danskerne har eksempelvis downloaded musik gratis via bibliotekerne mere 5,7 mio. gange. Dette er en stigning på 128 % i forhold til året før og er et godt eksempel på, at der er stor efterspørgsel på bibliotekernes digitale tilbud blandt de danske biblioteksbrugere.

Bogen stadig i fokus
Selvom bibliotekerne fornyr sig, er bogen stadig central i brugernes benyttelse. Mere end 80 % af materialerne på folkebibliotekernes hylder er bøger, og når bibliotekerne køber nyt ind, er det tre ud af fire gange en bog. Bøgerne tegner sig også for næsten to tredjedele af folkebibliotekernes samlede udlån.

Kulturminister Per Stig Møller siger:

"På baggrund af dette års statistik kan jeg med tilfredshed konstatere, at bibliotekernes tilbud er populære blandt danskerne, og at bibliotekerne er i stand til at udvikle deres ydelser, så de lever op til borgernes ændrede behov. Samtidig glæder jeg mig over, at udlånet af bøger er stabiliseret i 2009."

Styrelsen for Bibliotek og Medier indsamler og bearbejder hvert år statistiske oplysninger om danske folke- og forskningsbiblioteker. Statistikken bygger på bibliotekernes egne oplysninger om bevillinger, indkøb, udlån med videre.

Yderligere oplysninger:
Hent statistikken og læs mere om nøgletal på vores hjemmeside: http://www.bibliotekogmedier.dk/presse/temaer/statistik/

Kontakt:
Jens Thorhauge, direktør i Styrelsen for Bibliotek og Medier,
Tlf. 33 73 33 67 eller 21 42 67 97

Ulla Kvist, bibliotekskonsulent i Styrelsen for Bibliotek og Medier,
Tlf. 33 73 33 64

Relevant information

http://www.bibliotekogmedier.dk


Pressekontakt


Firma

Styrelsen for Bibliotek og Medier
H.C. Andersens Boulevard 2
1553 København V, Danmark

  20 31 67 60
  20 31 67 60

http://www.pallesgavebod.dk

Modtag nyheder fra Styrelsen for Bibliotek og Medier på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire