Opret en gratis konto

Modtag nyheder fra virksomheden
22/12-09   -   Pressemeddelelse

Store Begivenheters Betydning - hovedtema for Reiseliv 2010

"Store Begivenheters Betydning" hovedtema for Reiseliv 14.-17. januar.
Hvorfor er store begivenheter viktig for Norge, for regionene, byene og kommunene?
Konferanse om viktig satsingsområde for Norge, fylkene og kommunene.

Betyr et Obama-besøk noe som helst for Norge og Oslo, og hva med Eurovisjonsfinalen og VM på ski? Skaper disse substans og varige verdier, eller er det bare noe vi tror? Og hva har Barcelona-OL, "Himmelblå" og festivalene i Arendal til felles? Jo, de er vekstgeneratorer for turisme og destinasjonsutvikling, og blant attraksjonene når Norges Varemesse åpner dørene for Reiseliv 2010 14. januar, der "Store Begivenheters Betydning" er hovedtema for 2010-messen.

–Tiden er moden for å sette dette tema høyt på dagsorden, både nasjonalt, regionalt og lokalt, for å bygge sterkere kjennskap og bedre kunnskap om hva denne sterke verdigeneratoren som store begivenheter er og representerer for Norge - for regionene, for byene og kommunene, sier Torill Engelberg, prosjektleder for Reiseliv, Norges Varemesse.

"Sports Tourism" er det heteste begrepet innen verdensturisme nå, med en antatt årlig verdi på svimlende 600 milliarder dollar. Derfor inviterer FN-organisasjonen World Tourism Organisation og den Sør-Afrikanske regjeringen til verdens første globale konferanse på temaet: "Tourism, Sport and Mega-events Summit" i Johannesburg i februar. Men, Norge og Norges Varemesse er først med å speile tematikken, med konferansen "Store Begivenheters Betydning" fredag 15. januar på Reiseliv 2010 - Norges nasjonale- og internasjonale arena for turist- og besøksindustrien med deltakere fra hele verden

-Store begivenheter er en særdeles aktuell tematikk for en begivenhetsnasjon som Norge, med ambisjoner om å være vertskap for verdens aller største begivenheter som vinter-OL og VM på ski er. Vi er sterke på produksjon og gjennomføring, men svake på å bygge 360 graders plattformer som ivaretar mulighetene og synergiene som bygger langsiktige samfunnsverdier, enten vi snakker mesterskap, kulturbegivenheter, Ibsen eller Munch-jubileer. Her må både Idrettsforbundet, regjeringen og begivenhetsarrangørene sørge for bedre og dypere kunnskap, sterkere kompetanse og ikke minst effektiv koordinering og orkestrering i planleggingen av store begivenheter, enten vi er i søknads- eller produksjonsfasen, påpeker Bjørn B. Jacobsen i Republik Communications Oslo, strategirådgiver for Reiseliv og fagansvarlig for konferansen.

For første gang i Norden får vi presentert det som trolig er verdens største begivenhets-suksess, nemlig sommer-OL i Barcelona i 92. Barcelonas internasjonale turistdirektør, Josep Anton Rojas, som var turismeansvarlig under OL, blir en av konferansens hovedattraksjoner.

Barcelona startet en langsiktig prosess allerede i 1981, med sikte på å skaffe seg sommer-OL. Ikke bare for å arrangere et stort mesterskap, men for å bruke denne begivenheten som plattform for å bygge en helt ny by. Antall hotellnetter i byen lå på 1,6 millioner årlig før 92. Nå er det rundt 7 millioner. Barcelona har vært et av verdens mest hotteste reisemål i en årrekke, både for vanlige turister og business-turisme, og holder stillingen fortsatt som en av verdens mest populære byer.

Hva kan Norge og norske byer lære av måten Barcelona tenkte, handlet og organiserte seg på? Dette er blant spørsmålene den spanske suksessdirektøren vil snakke om når han kommer til Reiseliv 15. januar.

Lille Ylvingen på Helgeland, med sine 24 innbyggere, opplevde rene turistinvasjonen sist sommer, da 15.000 turister kom til "Himmelblå"-øya. NRK Drama-sjef Hans Rossine er opptatt av hvordan NRK kan tilrettelegge og samarbeid med byer, kommuner og regioner i forbindelse med produksjoner av drama-serier. Stockholm har suksess med Stig Larsson-vandringer og Århus satser på Anna Phil-turisme. Er TV-kanalene og filmselskapene de nye partnerne for turist- og besøksindustrien?Spørsmålene Hans Rossine tar for seg på konferansen "Store Begivenheters Betydning".

Det er ikke veldig mange norske kommuner som har strukturerte planer for sine turisme, og det er enda færre som har utarbeidet strategier og konsepter for hvordan festivaler og lokale begivenheter kan bygges inn i et større og bredere perspektiv. Selv ikke Arendal, som er en av landets store begivenhetsmetropoler, med tre festivaler som trekker 300.000 mennesker i løpet av en sommermåned, har strukturerte planer eller et organisert samarbeid i byen. Men, nå er Canal Street-festivalen i gang med et 3-årig prosjekt i samarbeid med Agderforskning, der de skal utrede viktige spørsmål rundt dette, og ikke minst finne ut av og tallfeste ringvirkningene festivalene genererer lokalt og regionalt. Mats Aronsen, festivalsjef i Canal Street Arendal og forsker innen opplevelsesøkonomi, og Emma Lind, forsker i opplevelsesøkonomi ved Agderforskning skal belyse dette tema på Reiseliv’s konferanse fredag 15. januar.

-Dette blir en konferanse for alle som arbeider med begivenheter i hele Norge, i kommunene, i fylkene, i turist-og destinasjonsselskapene, samt for politikere sentralt og lokalt, for idretts-og kulturarbeidere og selvfølgelig for hele turist-og beslksindustrien. Store begivenheter skaper inntekter og verdier for alle, både materielt og immaterielt, i omsetning, i opplevelser og feelgood, i omdømme og profil, avslutter Torill Engelberg i Reiseliv, Norges Varemesse.

Pressekontakt


Firma

Norges Varemesse
P O Box 75
2001 Lillestrøm, Norge

  922 07310


Modtag nyheder fra Norges Varemesse på mail

Tilmeld dig her
Opret en gratis konto og betal kun for dine udsendte pressemeddelelser og SEO tekster - eller køb et abonnement og få flere fordele. Vi har 25 års erfaring.
GK
danmarks kulturarv
thermex
iRobot
Witt
ret raad advokater