21/06-11
-
Pressemeddelelse
Ta innersvingen på mobiltyvene
Telefonens IMEI-nummer gir deg siste stikk mot frekke tyver.
I disse dager går vi inn i høysesongen for lommetyverier. Det er mange fristelser og tett med intetanende ofre i solfylte shoppinggater og på uteserveringer nå i sommermånedene.
Det er spesielt dyre mobiltelefoner som for tiden er svært ettertraktede blant landets lommetyver. Så langt i år har Europeiske Reiseforsikring registrert en voldsom økning i innrapporterte tyverier av mobiltelefoner.
- Mobiltyverier har eksplodert. Erstatningsutbetalingene har hittil i år økt med 121 prosent i forhold til fjoråret. Så langt har vi utbetalt 5 millioner kroner for stjålne mobiltelefoner, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.
Sperreskjema
Derfor kommer Europeiske Reiseforsikring med en oppfordring til uheldige mobileiere:
Gå til politiet og fyll ut et sperreskjema for telefonen.
- Dette gjør at telefonen blir nærmest ubrukelig for tyven. Når telefonen sperres er det ikke mulig å ringe ut eller motta samtaler med den, og det er jo enn så lenge fortsatt hovedpoenget med en mobiltelefon, sier skadekonsulent Hans Petter Daviknes i Europeiske Reiseforsikring.
En sperret telefon blir langt mindre attraktiv for tyven. De fleste telefoner som stjeles vil bli forsøkt solgt videre. Dette vil bli vanskeligere å komme unna med dersom telefonen ikke kan brukes til samtaler.
- Vær obs på at det er forskjell på å sperre abonnementet og sperring av selve telefonen. Sperring av abonnement hindrer misbruk av abonnement, og må gjøres så raskt som mulig ved å kontakte telefonoperatøren. Sperring av selve telefonhåndsettet må gjøres ved personlig frammøte med medbrakt legitimasjon hos politiet, forklarer Daviknes.
- Vi anbefaler alle som blir utsatt for mobiltyverier å gjøre dette ved første anledning, sier Daviknes.
Telefonens serienummer = IMEI
For å sperre selve telefonen trenger du telefonens IMEI-nummer. IMEI-nummeret er identisk med telefonens serienummer, og er unikt for hver enkelt telefon. Har du fortsatt telefonen din i behold finner du som regel IMEI-nummeret ved å kikke i telefonens innstillingsmenyer. På noen telefoner ligger også IMEI-nummeret gjemt bak batteriet. Det kan være lurt å skrive ned nummeret og oppbevare det på et trygt sted.
Dersom tyven har kommet deg i forkjøpet er det fortsatt håp. IMEI-nummeret står også på esken telefonen kom i, og ofte på kvitteringen. Har du kastet disse er siste utvei å kontakte mobiloperatøren, som også kan hjelpe deg med disse opplysningene.
- Vi håper at så mange som mulig vil se nytteverdien av å ta en tur innom politiet og få sperret telefonen med IMEI-nummer. Forhåpentligvis vil dette gjøre det mindre attraktivt å stjele mobiltelefoner. Og selv om det er en liten trøst i en ergerlig situasjon, så føles det også ganske bra for offeret at tyven ikke får noen videre utbytte av ugjerningen. Man får liksom inn det siste stikket, sier Daviknes.
Beskytt personlig informasjon
De langt fleste telefoner som stjeles i dag er smarttelefoner, som for eksempel iPhone 4 og de mange ulike Android-telefonene fra diverse produsenter. Disse inneholder mye personlig informasjon som e-post, bilder, meldinger, kontakter og lignende som lett kan misbrukes. Derfor er det også viktig å tenke datasikkerhet og å være føre var:
- Har du en smarttelefon bør du beskytte den så godt som mulig. Det minste man bør gjøre er å ha passord for å aktivere telefonen. Hvis du ikke har dette, kan hvem som helst snoke rundt i din private e-post og Facebook-konto dersom du mister eller blir frastjålet telefonen. I tillegg finnes det sikkerhetsapper både for iPhone og Android-telefoner som man kan installere. Med disse kan man bl.a. ta sikkerhetskopi av kontakter, og fjernslette sensitiv data fra telefonen dersom den blir stjålet, avslutter Daviknes.
Kontaktperson i Europeiske Reiseforsikring:
Emma Elisabeth Vennesland, 92 89 37 19
Firma
If Skadeforsikring
Postboks 240
N-1326 Lysaker,
Norge
+47 928 26 255