Opret en gratis konto

Modtag nyheder fra virksomheden
04/07-12   -   Pressemeddelelse

Låt inte batteriet förstöra nöjet

Defekta eller urladdade batterier är orsaken bakom de flesta motorstoppen. Semestern står för dörren, och det kan löna sig att ta en extra titt på batteriet före semestern – och därmed undvika onödiga problem.

Vill du undvika att lägga semestern på att sitta i en dikeskant och vänta på väghjälp ska du se till att ditt bilbatteri är ordentligt laddat och i fungerande skick. När bilister på de tyska motorvägarna behöver starthjälp beror det i 74 procent av fallen på ett defekt eller urladdat batteri (*).

Det visar den nyligen offentliggjorda tyska olycksstatistiken från ADAC, som varje år utreder orsakerna bakom olyckor med bilar på de tyska vägarna. Om den tyska olycksstatistiken kan överföras till danska förhållanden, så finns det anledning att kolla batteriet innan det är dags för semester.

Så gör du i ordning batteriet inför semestern:

Batteriproducenten Exide Technologies ger goda råd för hur du kollar batteriet och underhåller det. Normal livslängd för ett batteri är cirka fem år, men det varierar beroende på hur mycket det används – och hur det sköts om.

"Det lönar sig alltid att lägga lite extra tid på att underhålla batteriet, så det inte slits ut i förtid. Man vill ju gärna njuta av sin semester och inte behöva ägna sig åt ett batteri som inte fungerar", säger Christer Svensson, Senior Product Manager hos Exide Nordic, som producerar Exide- och Tudorbatterier från Exide Technologies.

Kontrollera om batteriet överhuvudtaget klarar en säsong till – innan det monteras

❶ Kontrollera om det finns synliga skador: Om batteriet har varit urladdat kan sulfatering ge permanenta skador, som exempelvis förstörda blyplattor. Polerna kan vara oxiderade. I värsta fall kan batteriet har frusit sönder, plasten runt batteriet kan ha spruckit, och syra kan ha läckt ut. I så fall ska batteriet bytas ut.

❷ Kolla att batteriet är helt laddat: Innan du monterar batteriet ska du försäkra dig om att det är helt laddat. Ett effektivt sätt är att använda en batteritestare, som snabbt visar om batteriet är laddat eller inte, och om det kanske är dags att köpa ett nytt. Man kan också använda en vanlig voltmeter, som mäter vilospänningen. Vilospänningen får inte underskrida 12,4 volt, då måste batteriet laddas.

"Batteriet kan som regel laddas utan problem, men om det har varit urladdat länge är det inte riskfritt, eftersom det kan ha fått permanenta skador som inte kan ses omedelbart. Man kan prova att ladda batteriet med en bra laddare, men om det inte fungerar blir man troligen tvungen att investera i ett nytt batteri", förklarar Christer.

❸ Rengör och smörj: Ett batteri som har överlevt vintern mår bra av lite extra skötsel för att upprätthålla prestandan. Du bör rengöra batteriet och smörja batteripolerna för att skydda dem mot oxidering. Om batteriet kan öppnas bör du också kontrollera vätskenivån och fylla på med destillerat vatten vid behov.

Bra att veta om underhåll av batterier

• Ett batteri trivs bäst när det inte utsätts för extremt låga eller höga temperaturer. Det fungerar bäst i rumstemperatur. Värme och köld försämrar batteriets prestanda.

• Se till att poler och kabelskor inte har beläggningar. Ta bort oxidering och smörj gärna polanslutningarna med fett.

• Håll batteriet, och särskilt batterihöljet, rent och torrt, eftersom fukt och smuts kan medföra små urladdningar och bidra till ökad självurladdning.

• Om batteriet kan öppnas bör elektrolytnivån (syranivån) kontrolleras regelbundet och, vid behov, fyllas på med batterivatten. Vissa batterier har en markör som anger vilken nivå man ska fylla på till. Om det inte finns någon markör ska syranivån vara 10 till 15 mm över plattorna. Fyll aldrig på mer än så, eftersom syran då riskerar att rinna över vid laddning.

• Vilospänningen, det vill säga spänningen mellan polerna när batteriet är obelastat, är ett mått på batteriets laddningsstatus. Ett fullt laddat batteri har omkring 12,7 V, och för att undvika permanenta skador bör det laddas senast när vilospänningen har fallit till 12,4 V.


Om Exide Technologies
Exide Technologies har verksamhet i mer än 80 länder och är en av världens största producent och återanvändare av blybatterier. Företagets fyra globala affärsgrupper; Transportation Americas, Transportation Europe and Rest of World, Industrial Energy Americas och Industrial Energy Europe and Rest of World, erbjuder ett omfattande sortiment av produkter och tjänster för lagrad elektrisk energi för industri- och transportsektorn.

Transportation-divisionen levererar original- och reservdelar till bilar, lastbilar, lantbruks- och marinfordon samt ny teknik för hybridfordon. Industrial-divisionen levererar produkter för till exempel telekomsystem, solcellsanläggningar, järnvägar och avbrottsfri strömförsörjning samt batterier till truckar och andra kommersiella fordon.

Mer information om Exide Technologies finns på www.tudor.se och www.exide.nu



(*) Av 860 000 ADAC-utryckningar där bilen behövde starthjälp berodde det i över 640 000 fall på ett defekt eller urladdat batteri. Se www.adac.de

Pressekontakt


Firma

Frontal ApS
Kompagnistræde 10, 3. sal
1208 København K, Sverige

  33 31 00 12

http://www.frontal.dk

Modtag nyheder fra Frontal ApS på mail

Tilmeld dig her
Opret en gratis konto og betal kun for dine udsendte pressemeddelelser og SEO tekster - eller køb et abonnement og få flere fordele. Vi har 25 års erfaring.
GK
danmarks kulturarv
thermex
iRobot
Witt
ret raad advokater