13/03-03
-
Pressemeddelelse
Systematiskt arbetsmiljöarbete - utvecklingen går framåt
Arbetsgivarna har en mera positiv bild av hur arbetsmiljöarbetet bedrivs ute på arbetsplatserna än vad skyddsombuden har. I en färsk undersökning, som Arbetsmiljöverket låtit genomföra, uppger 41 procent av arbetsgivarna att det systematiska arbetsmiljöarbetet är genomfört och fungerar. Det är en ökning med 11 procentenheter jämfört med år 2001. Bland skyddsombuden är motsvarande siffra 29 procent, vilket är en svag ökning med 3 procentenheter jämfört med 2001.
Det är Inregia AB som genomfört undersökningen, som bygger på intervjuer med ett representativt urval om 2 200 arbetsgivare inom elva näringsgrenar, privata och offentliga, samt 300 skyddsombud. Undersökningen gjordes hösten 2002 och är en uppföljning av en liknande undersökning utförd av Temo vårvintern 2001.
- Det är oerhört viktigt att vi använder olika sätt att kontrollera efterlevnaden av våra regler, framhåller Kenth Pettersson, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket. Självklart gör vi det bäst i samband med inspektioner ute på arbetsplatserna. Upprepade enkäter ger oss kompletterande information över tid och hur väl reglerna följs på branschnivå.
Arbetsmiljöverket har sedan de tidigare föreskrifterna om internkontroll av arbetsmiljön ersattes med Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM (AFS 2001:1) ökat ansträngningarna att förmå arbetsgivarna att bedriva ett aktivt arbetsmiljöarbete tillsammans med sina anställda.
Syftet med SAM är att arbetsmiljöarbetet ska ingå som en naturlig del av den dagliga verksamheten och omfatta alla fysiska, psykologiska och sociala förhållanden av betydelse för arbetsmiljön.
Ledningens intresse för arbetsmiljöfrågor är ofta en förutsättning för ett gott samarbete ute på arbetsplatserna. Inom flera branscher bedömer arbetsgivarna att detta intresse har ökat. Noterbara förbättringar , plus 12, 15 respektive17 procentenheter uppvisar arbetsgivare inom hotell och industri samt "övrig kommunal verksamhet" (skola och omsorg ingår ej). 3 av 4 arbetsgivare bedömer ledningens intresse för arbetsmiljöfrågorna som stort.Bland skyddsombuden gör endast drygt hälften samma bedömning.
Kartläggning och bedömning av arbetsmiljöriskerna är viktigt för att förebygga olyckor och ohälsa på jobbet. Oroväckande är att detta inte gjorts vid var fjärde arbetsplats. Här ligger privata arbetsställen med färre än 20 anställda sämst till.
Ledningens faktiska kunskaper om SAM är ofta en förutsättning, men ingen garanti, för ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete. Inom den offentliga sektorn, framför allt inom landsting (77 procent) och kommunal omsorg (71 procent), har ledningen utbildats i SAM. På den privata sidan gäller ett omvänt förhållande, där har knappt var tredje ledning genomgått SAM-utbildning.
- Föreskrifterna om Systematiskt arbetsmiljöarbete ska tillämpas på alla arbetsplatser, säger Pettersson. Detta är en nödvändig grund för ett bra arbetsmiljöarbete, som måste ske i samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Firma
Arbetsmiljöverket
Ekelundsvägen 16
171 84 171 84 Solna,
Sverige
070-595 17 36
http://www.av.se