03/10-03
-
Pressemeddelelse
Statligt verk som propagandaapparat
Livsmedelsverket tycks ha omvandlats från att vara en central myndighet med uppdrag att stödja och samordna den lokala livsmedelstillsynen i kommunerna till att propagera för ökad makt för verket och statlig tillsyn, koncentrerad till ett fåtal stora kontor i landet, skriver Magnus Hahne, ordförande i yrkesorganisationen MHTF (Miljö- och
hälsoskyddstjänstemannaförbundet) i medlemstidningen Miljö&Hälsa.
Propagandan förs med märkliga metoder
- Livsmedelsverket (SLV) köper en hel reklambilaga i Svenska Dagbladet (landets femte största dagstidning) för budskapet om förstatligande av tillsynen.
- SLV sänder ständiga bulletiner där kommunernas livsmedelstillsyn kritiseras.
- SLV använder en utredning om tillsynsavgifter till att propagera för statlig tillsyn i stället för att utreda enligt sitt uppdrag.
- När djurskyddet på de stora slakterierna kritiseras, passar SLV igen på att propagera för statlig tillsyn (fast slakterierna redan har det), vilket ju inte har med djurskydd att göra.
- När salmonellalarmet gick genom landet, påstod SLV att problemen skulle ha varit mindre med statlig tillsyn, trots att andra berörda anser att kommunerna skötte sina uppgifter väl. Salmonellan kom för övrigt från ett land med statlig livsmedelstillsyn
Avgifterna för livsmedelstillsynen har endast ökat marginellt de senaste tio åren. Antingen måste kommunerna själva få bestämma taxenivån - som inom övriga delar av miljö- och hälsoskyddsområdet - eller så måste riktade statliga medel tillföras för att finansiera en god livsmedelstillsyn. Intressant är att SLV föreslår en ökad skattefinansiering vid statlig tillsyn MEN ökade avgifter från företagen vid fortsatt kommunal tillsyn. Det är inte så konstigt att delar av livsmedelsbranschen instämmer i SLV:s budskap...
Stöd, uppföljning och samordning är viktiga statliga uppgifter i allt miljö- och hälsoskyddsarbete. Det finns en gräns för hur fritt det kommunala självstyret ska få vara. De inbyggda jävs- (och arbetsmiljö-) problem som finns idag med blandad drift och tillsyn av anläggningar i ett antal kommunala förvaltningar, måste tas bort.
Idag har kommunerna ansvar för att bedriva ett integrerat lokalt miljö- och hälsoskyddsarbete som inkluderar miljötillsyn, livsmedelstillsyn och djurskydd. Det är inte meningsfullt att diskutera förstatligande av enstaka delar av den lokala tillsynen innan en förutsättningslös och samlad genomgång av hela verksamhetsområdet på såväl lokal, regional som central nivå har gjorts. Kompetens, organisation och resurser måste vara bra oavsett vem som sköter tillsynen.
Magnus Hahne
Ordförande i MHTF
Tfn arbetet 060-19 11 88 (kvällstid 060-306 26)
MHTF, Miljö- och hälsoskyddstjänstemannaförbundet, är en politiskt och fackligt oberoende ideell yrkesorganisation med c:a 1000 medlemmar. Förbundet organiserar en majoritet av de som arbetar kommunalt med miljö- och hälsoskydd men har även många medlemmar i statlig tjänst och på företag.
Förbundet ger ut medlemstidningen Miljö & Hälsa med tio nummer per år. Se webbplatsen www.mhtf.se