17/06-05
-
Pressemeddelelse
Hybridteknik från Bosch - Kombinerar körglädje med miljömedvetenhet
Hybridmotorer för att klara framtida miljö- och trafiklagar
2005: redan 100 medarbetare i Boschs projekthus Hybridsystem
Produktpalett från start-stopp-system till "Strong Hybrid“
Framtida miljö- och trafiklagar över hela världen banar väg för hybridfordon, som möjliggör en sänkning av bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen (CO2). I hybridfordon kompletteras förbränningsmotorn med en elmotor. I NEF:s körcykel exempelvis påvisades en reducering på 30 procent och mer. "Detta tekniska projekt erbjuder dock inte bara fördelar vad gäller förbrukningen", säger Manfred Walter, chef för Boschs projekthus Hybridsystem, vid presentationen av de egna aktiviteterna på en presskonferens för motorjournalister som företaget anordnade i Boxberg i början av juni. "Elmotorns extra vridmoment förbättrar även märkbart kördynamiken".
Bosch har varit engagerad i hybridteknik i mer än 30 år. Sedan 2004 finns det en självständig division med namnet Boschs projekthus "Hybridsystem". "Uppgiften att optimalt stämma av de enskilda komponenterna mot varandra kan förutom fordonstillverkarna bara en så allsidig och kompetent underleverantör som Bosch klara av", enligt Walter. Hans projektgrupp kan stödja sig på den koncentrerade kunskap som finns i företaget inom områden som energimanagement, bromsar, fordonselektronik, bensin- och dieselinsprutning. Cirka 100 medarbetare är redan verksamma i teamet med support av ytterligare 100 utvecklingsingenjörer från andra berörda affärsområden inom Bosch.
Bosch har koncept för hybridsystem i tre funktionsklasser: för "Micro Hybrids“, "Mild Hybrids“ och "Strong Hybrids“.
Micro Hybrids har uteslutande ett mål och det är att reducera bränsleförbruk¬ningen och därmed CO2-utsläppen. Det första konkreta resultatet av Boschs utvecklingsarbete kommer preliminärt att gå i serie år 2006: "Smart Electronic Start-Stop-System“ (SES), där motorstyrdonet styr en modifierad startmotor. Det andra projektet, Boschs “Smart Power System“ (SPS), har en generator med 14 och 42 volts effekt för specifika elektriska förbrukare. Beroende på utförande kan generatorn omvandla bromsenergin till elektrisk energi och lagra den i ett batteri.
I Mild och Strong Hybrids assisterar elmotorn tidvis förbränningsmotorn under gång, vilket är mycket fördelaktigt då elmotorn redan från start tillhandahåller fullt vridmoment. Det optimerade samspelet mellan dessa båda kraftkällor i kombina¬tion med en förminskad förbränningsmotor kan ge en bränslebesparing på 30 procent och mer. Mild Hybrids har normalt en elmotor med tio till 25 kilowatts effekt som kompletterande kraftkälla. Elmotorn i Strong Hybrids är på runt 50 kilowatt och alltså effektivare. "Strong Hybrids kan därmed tillryggalägga kortare sträckor med enbart eldrift och således helt utan utsläpp", enligt Walter.
Nästan alla fordonstillverkare har satsat en enorm utvecklingskapacitet på hybridtekniken. Många planerar en lansering av hybridfordon under de närmaste fem åren. Bosch utgår från att det år 2010 kommer att finnas cirka 50 olika hybridmodeller på världsmarknaden. Fördelarna med hybriddrift vad gäller bränsleförbrukning blir tydlig vid körning i stadstrafik med ideliga inbromsningar och stopp. Däremot vinner dieseln vid landsvägskörning. Bosch arbetar vidare med bägge tekniker för att alltid kunna erbjuda sina kunder den allra bästa lösningen.
Bosch i Sverige representeras av fyra bolag. Robert Bosch AB är ett helägt dotterbolag till Robert Bosch GmbH i Stuttgart, Tyskland. Bosch levererar system och komponenter till den svenska lastvagns- och bilindustrin. Verksamheten i Sverige omfattas också av försäljning och marknadsföring av bilprodukter på eftermarknaden, el-verktyg samt Blaupunkt bilstereo. Bosch Rexroth AB – Industriell automation, Bosch Siemens AB - vitvaror/hushållsprodukter och Bosch Security Systems – anläggningssäkerhet och kommunikationstjänster.
Firma
Robert Bosch AB
Isafjordsgatan 15, Box 1154
S-164 26 Kista,
Sverige
08 - 750 15 00