Opret en gratis konto

Modtag nyheder fra virksomheden
20/04-09   -   Pressemeddelelse

Så får du riskkapital trots lågkonjunktur


nike shox at www.stylenikeshox.com
Jämför priser på nike shox Herrskor, läs recensioner om nike shox Herrskor

och använd vår prisjämförelsetjänst för att hitta de bästa nike shox.



Den som tror att marknaden för riskkapital till unga teknikbolag är helt död misstar sig. Mitt i den ovissa lågkonjunkturen tar fortfarande flera av bolagen på Ideons inkubatorer i Lund in pengar för fortsatt utveckling. Men det finns en del saker entreprenören bör tänka på innan han/hon börjar attrahera kapital mitt i en lågkonjunktur.

Cancerbekämpande CLS på Lund Bioinkubator tog i mars i år in nästan 5 MSEK i kapital i en emission som dessutom blev övertecknad till 130 procent. Storytel, Phase Holographic Imaging och Reosense är andra bolag på Ideons inkubatorer som nyss plockat in färska miljoner för att förverkliga sina affärsidéer. Trots att vi är mitt i en finanskris är alltså allt inte nattsvart för företag med en genuint bra idé.

- Givetvis märker alla kapitalsökande bolag av finanskrisen men det är fel att tro att det inte går. Mer fokus ligger på hållbara idéer då investerare naturligtvis är försiktigare. Men å andra sidan vet ofta de riskkapitalister som investerar i en lågkonjunktur vad de sysslar med och sådana investorer är alltid bra att ha med på resan, berättar Mikael Kipowsky, inkubatorchef på Ideon Science Park.

Så vad bör då ett ungt bolag som behöver kapital tänka på? Vilka möjligheter och hinder finns på vägen i en lågkonjunktur? Mikael Kipowsky ger tre tips:

1. Satsa lågt eller högt – inte mittemellan
Upp till 10 miljoner är oftast inte svårare att ta in i en lågkonjunktur än annars. Bolagen på Ideons inkubatorer plockar typiskt in mellan 1 och 5 miljoner i sin första finansieringsrunda, beroende på bransch och situation. Mellan 10-30 miljoner, så kallad vidarefinansiering, är däremot väldigt svårt att plocka in just nu – så undvik det. Har du kommit lite längre och vill ha rejält med pengar, över 100 miljoner, så går det också bra. Tidigare inkubatorbolaget BoneSupport, som tog in 130 miljoner kronor i höstas, är ett bra exempel på det.

2. Offentlig eller privat finansiering?
Det finns i dag goda förutsättningar för bra affärsidéer att hitta pengar i ett tidigt skede. Under en lågkonjunktur är det dessutom inte ovanligt att de offentliga versionerna av dessa strukturer förstärks. Har du dessutom en idé kopplad till forskning vid ett universitet eller en högskola så finns det ytterligare medel att finna. Vanligtvis så finns det mellan 50.000 SEK upp till nästan 1 miljon SEK att söka i form av stipendier, bidrag, villkorslån och tidigt ägarkapital. Det kan vara bra att vända sig till en inkubator, till exempel på Ideon Science Park, eller till Innovationsbron Sverige, ALMI och så vidare.

3. Finansiera genom kundsamarbete
I lågkonjunktur kan det vara fördelaktigare för alla parter att finansiera utvecklingen av en affärsidé genom att vända sig till en slutkund direkt och erbjuda dem att vara med på resan från början. Dels är det enklare att få loss kapital eftersom det räknas som ren forskning och utveckling (FoU) och dels känner också kunden att denne har medbestämmande i utvecklingen. Affärsidén blir därmed också direkt kopplat till kundnytta.

- Viktigast av allt är att inte fastna i tanken att det är kört. Konjunkturer beror lika mycket på psykologi som på ekonomi. Man kan faktiskt förändra sin situation med rätt attityd och genom att söka lite andra vägar än de redan upptrampade, menar Mikael Kipowsky.

---

För mer information om Ideons inkubatorer, besök www.ideon.se/inkubatorer eller kontakta:

Inkubatorchef Mikael Kipowsky på 0708-82 86 05 eller mikael@ideoninnovation.se
Marknadsansvarig Anna Sölve på 0768-99 85 16 eller anna@ideoninnovation.se

För senaste nytt om Ideon Science Park, besök www.ideonbloggen.se.

---

OM IDEON INNOVATION

Människor med goda idéer är grunden för Ideon Innovations verksamhet. Människor som jobbat hårt för att komma till inkubatorn och som jobbar lika hårt för att ta sig därifrån, ut på marknaden. Inkubatorerna i Lund ställer höga krav på sina innovationsföretag. För att få en plats i inkubatorn krävs innovativ höjd och stor marknadspotential.

En inkubator bistår entreprenörer med aktiv och anpassad managementsupport, finansiella, tekniska och kommersiella nätverk samt en kreativ tillväxtmiljö med tillhörande kontorsservice. I inkubatorn finns samvaron med andra innovatörer och nätverk byggs upp för framtiden samtidigt som innovatören tillhandahålles den struktur som krävs för ett företags långsiktiga utveckling och fortlevnad. Målsättningen för inkubatorerna är att släppa ut minst tolv livskraftiga tillväxtföretag årligen.

Inkubatorerna är en del av innovationssystemet i Lund. Verksamheten finansieras av Innovationsbron, Ideon Science Park, Lunds kommun, Region Skåne, Sparbanken Finn och tre samarbetspartners (Öhrlings PricewaterhouseCoopers, Setterwalls Advokatbyrå och Awapatent).

Läs mer på www.ideoninnovation.se

OM LUND BIOINKUBATOR

Lund Bioinkubator är en unik företagsinkubator med egna våtlaboratorier mitt på Biomedicinskt Centrum (BMC) i Lund.

Att utveckla biovetenskapliga upptäckter och innovationer till framgångsrika företag är ofta en lång och mödosam process. En av utmaningarna är att initialt verifiera och kvalitetssäkra idén och affärspotentialen. En inkubator kan i detta sammanhang erbjuda en stödjande miljö och en fysisk arbetsplats för innovatörer som vill bli framgångsrika. För att accelerera den tidiga fasen i bio-vetenskapliga företag har vi etablerat Lund Bioinkubator

Lund Bioinkubator tillhör, tillsammans med Ideon Innovation, den övergripande samverkansorganisationen Stiftelsen Inkubatorerna i Lund (InLu). Den skapades för att gemensamma strukturer, resurser och processer kring inkubatorernas verksamheter skall kunna utnyttjas i största möjliga mån.

Läs mer på www.lundbioinkubator.se

Pressekontakt


Firma

Ideon Science Park
Scheelevägen 17
223 70 Lund, Sverige

  0708-82 86 05


Modtag nyheder fra Ideon Science Park på mail

Tilmeld dig her
Opret en gratis konto og betal kun for dine udsendte pressemeddelelser og SEO tekster - eller køb et abonnement og få flere fordele. Vi har 25 års erfaring.
GK
danmarks kulturarv
thermex
iRobot
Witt
ret raad advokater