Opret en gratis konto

Modtag nyheder fra virksomheden
24/02-10   -   Pressemeddelelse

7,5 MSEK till Oncopulse för vidareutveckling av cancerdiagnos

Cheap NFL Jerseys förening är en intresseorganisation för Jerseykon i Sverige. Föreningen startade 1969 och har sedan dess arbetat för Jerseykons utbredning.

Projektet Oncopulse med Karin Bryskhe och Anna Stenstam från Colloidal Resource vid rodret tar in 7,5 MSEK för att vidareutveckla sin teknik för att diagnosticera cancertumörer. Investor är svenska Bio ART AB som är ett helägt dotterbolag till Börringe Kloster AB. Bolaget, som är verksamt inom de areella näringarna, öppnar nu upp för en ny investeringsverksamhet med inriktning mot framgångsrika forskningsbaserade företag. Investeringen sträcker sig över 2 år och ger bolaget en total ägarandel på 25 procent.

Projektet Oncopulse bygger på lundaforskaren Daniel Topgaards utveckling av en algoritm för bland annat magnetkameror och beskriver hur magnetfältet kan styras så att man kan se om cellernas livsviktiga cellmembran är friskt eller sjukligt förändrat. Projektet är en del av Ideon Innovations inkubatorprocess och vann i fjol SKAPA-priset, Sveriges mest prestigefyllda innovationsutmärkelse. Projektledarna Karin Bryskhe och Anna Stenstam har sedan dess haft bråda dagar med att implementera tekniken.

"Tekniken bakom Oncopulse är nu implementerad här i Lund tillsammans med våra partners och det föreligger nu inga formella tekniska hinder för den fortsatta utvecklingen. Det som väntar härnäst är rigorösa patienttester och att vi ska utforska nya användningsområden", förklarar Anna Stenstam.

Oncopulse är en teknologi som blivit omskriven för att den i framtiden kan låta kvinnor slippa gå igenom en biopsi vid misstänkt bröstcancer; vid en biopsi plockar man ut celler eller vävnad som ska undersökas och detta är en procedur som kan vara smärtsam men innebär ofta även långa väntetider. Oncopulse teknologi är generell, det vill säga ger information om cellmembranets status oavsett vilken cell det handlar om. Det gör att den kan användas även vid andra cancerformer och detta man nu ska undersöka via nya tester.

"Vi kan med vår teknologi se hur genomsläppligt ett cellmembran är. För detta behövs en magnetkamera och det finns redan på de flesta sjukhus. Att valet först föll på bröstcancer var naturligt eftersom det drabbar många som i dag får genomgå både röntgen och biopsitagning med påföljande väntan. Nu närmast ska vi kika på prostata-cancer tillsammans med en grupp från Lund och Malmö. Vi vill även utforska möjligheten att applicera vår teknologi på diagnos av hjärntumörer", förklarar Anna Stenstam.

Oncopulse kommer under året att använda de finansiella medlen till att initiera storskaliga internationella tester. I dagsläget fokuserar projektet enbart på diagnos men i framtiden är det meningen att teknologin även ska leda till nya och framförallt individualiserade behandlingsmetoder.

"Vi har valt att investera i Oncopulse-projektet för att det är en mycket intressant metod med stor samhällsnytta. Vår avsikt är att verka som långsiktig finansiell part", säger Sten Ericsson på Bio Art.

###

För mer information om Oncopulse, besök www.colloidalresource.se eller kontakta:
Anna Stenstam på 0702-59 97 55 eller anna@colloidalresource.se.

För mer information om Ideon Innovation, besök www.ideoninnovation.se eller kontakta:
Patrik Andersson på 0766-26 33 20 eller patrik@ideoninnovation.se.

###

OM IDEON INNOVATION
Människor med goda idéer är grunden för Ideon Innovations verksamhet. Människor som jobbat hårt för att komma till inkubatorn och som jobbar lika hårt för att ta sig därifrån, ut på marknaden. Inkubatorerna i Lund ställer höga krav på sina innovationsföretag. För att få bli antagen till inkubatorprocessen krävs någon typ av innovation eller marknadsutmaning, en stor marknadspotential, samt en individ vi tror på.

En inkubator bistår entreprenörer med aktiv och anpassad managementsupport, finansiella, tekniska och kommersiella nätverk samt en kreativ tillväxtmiljö med tillhörande kontorsservice. I inkubatorn finns samvaron med andra innovatörer och nätverk byggs upp för framtiden samtidigt som innovatören tillhandahåller den struktur som krävs för ett företags långsiktiga utveckling och fortlevnad. Målsättningen för inkubatorerna är att årligen släppa ut livskraftiga tillväxtföretag på marknaden.

Ideon Innovation är en del av innovationssystemet i Lund. Verksamheten finansieras av Innovationsbron, Ideon Science Park, Lunds kommun, Region Skåne, Sparbanken Finn och tre samarbetspartners (Öhrlings PricewaterhouseCoopers, Setterwalls Advokatbyrå och Awapatent).

Läs mer på www.ideoninnovation.se.

Pressekontakt


Firma

Ideon Science Park
Scheelevägen 17
223 70 Lund, Sverige

  0702-59 97 55


Modtag nyheder fra Ideon Science Park på mail

Tilmeld dig her
Opret en gratis konto og betal kun for dine udsendte pressemeddelelser og SEO tekster - eller køb et abonnement og få flere fordele. Vi har 25 års erfaring.
GK
danmarks kulturarv
thermex
iRobot
Witt
ret raad advokater