03/05-10
-
Pressemeddelelse
Vad obemannade stationer har för nätverkskrav
På egen hand...
Hans Englesson från Allied Telesis undersöker vad obemannade stationer har för nätverkskrav
Fler och fler stationer över hela landet är nu obemannade. Man har bytt ut de gammaldags biljettkontoren mot biljettautomater och använder sig av kundcenter för passagerare som vill ha ytterligare information. Det är lätt att förstå kostnadsfördelarna med detta, men det är viktigt att man fortsätter att tillhandahålla en hög servicenivå till passagerarna. För att klara detta behöver stationerna snabba och pålitliga nätverk. Obemannade stationer måste kunna erbjuda passagerarna så gott som samma service- och säkerhetsnivå som de är vana vid, och nyckeln till detta stavas nätverk.
Nätverket bakom en obemannad station måste fungera väl för båda parter: centralkontoret måste kunna fjärrhantera stationen effektivt och passagerarna måste kunna få den information de behöver snabbt och enkelt. Genom att använda ett fjärrhanterat system för biljettförsäljning och IP-övervakning kan stationen fortsätta att tillhandahålla god service och pålitlighet för passagerarna.
Vanligtvis har inte obemannade stationer några biljettspärrar eftersom man behöver personal som kan öppna spärrarna manuellt när passagerarna får problem med biljetten. Ett system som Allied Telesis hjälpte till att implementera i Japan ger emellertid fullständig fjärrhantering av både biljettautomater och biljettspärrar.
Tack vare det här systemet kan stationscheferna lita på att bara passagerare som har biljetter kommer in till plattformen, men samtidigt innebär systemet att personer inte kan fastna på plattformen.
En viktig faktor ur passagerarnas synvinkel är att de måste kunna känna sig precis lika säkra som de gjorde tidigare fast man tar bort personalen från deras stationer.
Ett välhanterat IP-övervakningssystem kan ge passagerarna den känsla av säkerhet de behöver, och det kan byggas in i samma nätverk som biljett- och biljettspärrsystemen. Ett system som i nuläget finns installerat på järnvägsnätverket i Melbourne i Australien länkar upp till 220 stationer med sammanlagt 2 500 IP-kameror. Även om bara vissa av stationerna är obemannade är det här systemet idealiskt för obemannade stationer eftersom det ger möjlighet att visa bilder från vilken kamera som helst, i vilken vinkel som helst och spara videoupptagningarna både på plats och på ett fjärrsystem. Systemet har i nuläget en lagringskapacitet på över 600 TB som beräknas växa allteftersom antalet kameror runt om i nätverket växer.
Fördelen med att ha bemannade stationer är att man kan ta itu med problemen (eller åtminstone utvärdera dem) snabbt eftersom det finns någon på plats. Tar man bort personalen måste man blint förlita sig på det nätverk som ligger bakom systemen för biljettförsäljning och IP-övervakning. Om ett fel skulle uppstå i någon del av nätverket måste detta åtgärdas snabbt, och störningarna måste hållas till ett minimum. Om man använder fjärrhantering kan fel i nätverket orsaka enorma problem, speciellt i rusningstrafik.
Nätverket för den elektriska järnvägen i Kobe i Japan implementerades av Allied Telesis. Man använde en kombination av virtuell stackning och ESPR-teknik (Ethernet Protected Switch Ring) för att skydda sig mot sådana här fel. Om det uppstår fel i nätverket blir nedtiden därför endast ca 50 ms. Med virtuell stackning kan trafiken dirigeras om genom en annan switch, eller genom en annan grupp switchar om det skulle behövas.
För många passagerare innebär en obemannad station brist på service, ingenstans att få hjälp och risken att bli stående på en tom plattform, ofta utan uppdateringar för den tjänst de väntar på. Men med rätt nätverk som stöd kan obemannade stationer faktiskt erbjuda en imponerande servicenivå, förbättrad säkerhet med ett bra IP-övervakningssystem och samtidigt innebära besparingar för järnvägsbolaget på sikt.
Firma
Allied Telesis
Vasagatan 11
111 20 Stockholm,
Sverige
0709-779090