19/06-12
-
Pressemeddelelse
Trygg virtuell drift för Örebro kommun
Målet för Örebro Kommun är 95 % virtualiseringsgrad före år 2013. Virtualiseringen ökar rekordartat, men överblicken ökar inte med samma rekordfart. Den överlägset vanligaste leverantören av virtualiseringslösningar, VMware, har inte lyckats skaka fram en övervakningslösning som går tillräckligt på djupet.
Örebro kommun vände sig därför till Veeam för att få absolut klarhet.
Virtualiseringen ökar rekordartat, men överblicken ökar inte med samma rekordfart. Den överlägset vanligaste leverantören av virtualiseringslösningar, VMware, har inte lyckats skaka fram en övervakningslösning som går tillräckligt på djupet. Örebro kommun vände sig därför till Veeam för att få absolut klarhet.
Joakim Högberg, ansvarig för virtualisering och datalagring i Örebro kommun berättar om maskinparken:
– Vi har virtualiserat allt möjligt och arbetar för att gå ännu längre. I dagsläget har vi ungefär 250 virtuella servrar och de flesta av dem går i produktion. De program vi kör är kommunala standardsystem från Tieto och Logica, precis som de flesta andra kommuner i landet. Dessa kräver ganska mycket kringmiljö för sin körning, som test och utbildning och ibland även funktionsprovning.
Man kan nämna Personec, vårt personaladministrativa system med arbetstidsregistrering, flextid mm. Ekonomisystemet vi kör heter Raindance, och körs både i fysisk och virtuell miljö. Den sociala omsorgen kör systemet ProCapita. Skolorna funderar på att börja använda molntjänster som Microsoft 365 och vi lagrar all data centralt.
Målet är 95 % virtualiseringsgrad före år 2013. För det kommer vi att behöva mer datalagring, flera virtualiseringslicenser osv. Vi kör VMware. eftersom de var först ut och för att branschen litar på dem i allmänhet, men nu har uppstickare som Microsofts Hyper-V börjat synas som en väldigt kompetent spelare.
Det fanns svårigheter i att veta hur alla virtuella maskiner mådde. Örebro Kommun behövde också en brygga som kunde hjälpa i kopplingen mellan VMwares virtualiseringslager och Microsoft System Center Operations Manager (SCOM) som används för total systemövervakning och drifthistorik.
Efter att ha tittat på olika gratisalternativ, fastnade vi för Veeam nWorks för den är väldigt komplett och dessutom trevlig att ha att göra med ur ett driftsperspektiv. Veeam har tänkt på redundans- och skalbarhetsperspektiven eftersom nWorks kan installeras på flera servrar som agerar bryggor mellan VMware och SCOM, utan extra kostnad. nWorks är bland de dyraste produkterna på marknaden, men vi anser att man får vad man betalar för.
God överblick
– När vi installerade nWorks fick vi en väldigt bra bild av miljön. Vi slipper installera övervakningsagenten från SCOM på varenda virtuell maskin. Istället kan vi övervaka systemet "underifrån". Det sparar inte bara pengar utan även underhållsarbete eftersom vi kan fortsätta arbeta med SCOM. Hade vi använt SCOM-agenterna hade det kostat maskinresurser och dessutom hade vi kanske behövt skala upp SCOM-servern för att kunna ta hand om all övervakningstrafik. I många maskiner behöver man inte veta allt, utan det räcker med nyckeldata och historik och man vill helt enkelt inte installera en agent.
nWorks har också hjälpt till att ta fram trendanalyser om hur mycket vårt datalager växer och vilka servrar som ändrat sitt beteende. Ett exempel på det är när någon tar en server i en testmiljö och sätter den i drift, utan att berätta för driftavdelningen. När då lasten går från tre till trehundra samtidiga användare får vi larm om att något hänt med maskinen och kan reagera.
Veeam är duktiga och lyhörda och reagerar fort. I diskussioner på deras forum får man ofta direkta svar från produktens utvecklingschef om vad som fungerar och inte fungerar och hur framtiden ser ut. Man behöver inte ställa sig i kö och vänta på nästa officiella release.
Att räkna hem priset
– På ett privat företag hade man kanske kunnat säga att vi hade kunnat minska personalstyrkan från tre till en, men det kan man inte i en kommun. Istället kan man säga att vi ökat tillgängligheten i vår virtuella miljö. Vi har ökat vår servicegrad i och med att vi nu kan reagera tidigare än att bara sitta och vänta tills något har hänt.
Men precis som alla andra kommuner har vi vår ekonomi hängandes över huvudet hela tiden och vi har, som alla andra, problem med att få våra styrande att inse att IT är något viktigt som vi inte klarar oss utan eftersom vi inte har några manuella rutiner. Jag kan definitivt rekommendera den här produkten. Man måste ställa sig frågan: Hur viktigt är det för mig att veta hur min virtuella miljö mår? Och hur kommer den att må? För varje ny version av VMware får man flera mätetal.
Man kan till exempel få reda på att datalagringsmiljön inte är så bra som man trodde osv. Istället för att leva i en falsk tro att allting fungerar bra, får man hela tiden mer och mer information och dessutom väl strukturerad. Det har aldrig varit fel i det här yrket!
Firma
Veeam
www.veeam.com
Stockholm,
Sverige
0708150350