22/09-14
-
Pressemeddelelse
Ståhjulingene har tatt Norge med storm
Telinet energi opplever en stor økning i etterspørselen etter elektriske sykler og scootere. Nå kommer ståhjulingen også for fullt. Telinet mener at de norske kjøretøyreglene må revideres slik at personlige elektriske transportmidler kan hjelpe flere ut i naturen.
- De første elsyklene var stygge, tunge og alt for dyre, sier Finn Erik Arctander, administrerende direktør Telinet Energi. - Dagens modeller er en ny generasjon som ser like stilige ut som andre moderne sykler, samtidig som de har blitt mye mer brukervennlige og solide.
Synes du elbil er veldig 2013? I år har elsykkelmarkedet virkelig tatt av, og nå kommer ståhjulingene for fullt.
- Vi ser at våre kunder er innovatører som ønsker å bruke fornybar energi og vil også kjøre miljøvennlig på strøm, sier Finn Erik Arctander. - Både hun og han vil sykle til jobben, men svette motbakker gir ikke nødvendigvis den beste kroppslukten å starte arbeidsdagen med, og ikke alle har tid eller anledning til å dusje på jobben. Skal du handle på hjemveien fra bygryta gir elsykkelen velkommen drahjelp.
Nå kommer ståhjulingene
Så langt i år har Telinet Miljøprodukter solgt over ett hundre elektriske sykler, og det er særlig unisex-modellen Dreamspin som er salgsvinneren.
- Mange har prøvd å leie ståhjuling i sommmerferien og synes ikke lenger det ser dumt ut, sier Finn Erik Arctander. Nå vil de ha sin egen! De første Segwayene var svært dyre, men nå har teknologien nådd massemarkedet og prisene gått ned. Dette blir garantert feriepengeslageren 2015, og noen vil kanskje allerede finne en under juletreet.
Ståhjulinger finnes for både asfalt og terreng. - Spesielt de tøffe offroadmodellene venter vi oss mye av, spesielt i Oslo der mange bygater minner mer om skogsterreng, sier Finn Erik Arctander. Snart vil vi se gratisparkerte Tesla-eiere lempe ståhjulingen ut av bagasjerommet og stå stille de siste meterne inn til kontoret også!
Det kreves verken sertifikat eller hjelm for å kjøre elsykkel, selv om det siste er å anbefale. Rekkevidden på omkring 40 kilometer per lading - opp til 50-70 km om du hjelper til litt - er mer enn nok for arbeidsveien for de fleste, og skulle du gå tom for strøm er det bare å tråkke i vei på lette gir som en vanlig sykkel.
Uforberedt kjøretøylovgivning
Bruk av ståhjuling ble nylig tillatt på norske veier, men usikkerheten er stor når det gjelder hvor og av hvem ståhjuling og elsykkel kan kjøres. I utmark er hovedregelen at alle motoriserte kjøretøy er forbudt. På skogs- og fjellveier kan grunneier avgjøre om elektriske sykler og ståhjulinger kan brukes. Det er friluftslovens § 4 som avgjør dette.
Sykling er lov på privat vei selv om grunneier har forbudt motorkjøretøy. Hva som utgjør motorkjøretøy defineres i vegtrafikkloven § 2 samt kjøretøyforskriften § 2-5. Ståhjuling er regnet som motorredskap, mens elsykkel regnes som kjøretøy om det ikke kan dokumenteres at den er tildelt eller utlånt som hjelpemiddel fra Arbeids- og velferdsetaten. Motoren på en elsykkel må dessuten slutte å drive når hastigheten kommer opp i 25 km/t.
Det betyr for eksempel at kjøring med elsykkel på Oslo kommunes veier i Østmarka er forbudt.
- Kjøretøyreglene er ikke utformet med tanke på elektrisk hjelpemotor og bør snarest ses over for å gjøre det mulig å ta i bruk disse nyvinningene i norsk natur, ser Finn Erik Arctander.
Pressekontakt
Finn Erik Arctander
Adm. Dir.
+47 815 10 044