Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
15/09-14   -   Pressemeddelelse

Vi mangler fokus bag rattet

Uopmærksomhed bag rattet koster hvert år for mange liv i trafikken. Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension sætter nu gang i en kampagne, der skal gøre bilisterne mere fokuserede på trafikken.

Der rodes med GPS og papirer eller tjekkes mail og sms'er på mobilen, mens foden træder på speederen og bilen kører. Alt for mange tror, at de uden problemer kan multitaske bag rattet, og alt for ofte går det galt.

I 35 % af dødsulykkerne er uopmærksomhed en af forklaringerne på, at det gik galt, viser en undersøgelse fra Vejdirektoratet tidligere i år. Derfor minder Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension nu bilisterne om budskabet: "Kør bil, når du kører bil" i en landsdækkende kampagne fra den 15. september til den 5. oktober. Politiet bakker op om kampagnen og sætter ind med kontroller over for uopmærksomme bilister i uge 39. I 11 kommuner males "Ring og sms inden du kører" på parkeringspladser: http://www.sikkertrafik.dk/Aktuelt/Presse/Pressemeddelelser/Kommuner-maler-p-baase.aspx

- Hvis du ordner papirer, taster på GPS'en eller læser mails på mobilen mens du kører bil, så risikerer du at overse andre trafikanter eller selv køre galt. Der sker alt for mange ulykker pga. uopmærksomhed, derfor skal vi huske på, at det at køre bil er en fuldtidsopgave, siger Ursula Friis, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Mange tæt på at køre galt
Rådet for Sikker Trafik har tidligere spurgt bilisterne, hvor mange der har været ved at køre galt, fordi de var uopmærksomme bag rattet.

Hele 46 % sagde, at det havde de oplevet alene inden for det sidste år. Og hele 21 % af de adspurgte havde oplevet det flere gange det seneste år. Der skal heller ikke så meget til. Hvis man læser en sms eller mail på sin telefon og kigger væk fra trafikken i blot fem sekunder, mens bilen kører 50 km/t, så svarer det til at køre 70 meter i blinde.

- Forsikringsbranchen har i den grad har interesse i at forebygge skader også i trafikken, hvor der stadig opstår alt for mange situationer, hvor uopmærksomhed fører til ulykker. Materielle skader er én ting, for de kan i mange tilfælde repareres og erstattes. Men personskader er langt mere alvorlige med invaliditet eller ligefrem dødsfald til følge. Derfor må og skal de skader nedbringes, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Nedsat eller ingen erstatning
Ifølge Forsikringsoplysningen kan man risikere nedsat eller slet ingen erstatning for skader, hvis det kan bevises, at uheldet skyldes, at man været så uopmærksom, at det kan betragtes som groft uagtsomt. Skader på andre vil dog altid være dækket af bilistens (skadevolderens) lovpligtige ansvarsforsikring.

Her møder du kampagnen
Kampagnefilmen "Kør bil, når du kører bil" vil blive vist på tv og online i løbet af de tre uger, som kampagnen varer: https://www.youtube.com/watch?v=9JPO-i_f-jE

På parkeringspladser ved indkøbscentre og ved færgeterminaler rundt om i landet vil store plakater med teksten "Ring nu", "SMS nu" eller "Indstil din GPS nu" minde bilisterne om at have fokus på trafikken.

På kampagnesiden kan du teste, hvor langt du kører, mens du skriver en sms: http://www.sikkertrafik.dk/uopmaerksomhed

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan man høre tre personer fortælle, hvordan de kom galt af sted i trafikken på grund af uopmærksomhed. På siden kan pressen også downloade gratis pressefoto: http://www.sikkertrafik.dk/Aktuelt/Kampagner/Kampagner/Uopmaerksomhed.aspx

Fakta:
· Der er uopmærksomhed involveret i 35 % af alle dødsulykker i trafikken (Kilde: Vejdirektoratet). · Hvis du kører 50 km/t og tjekker din mobil i 5 sekunder svarer til at køre 70 meter i blinde.
· 46 % af bilisterne siger, at de har været tæt på at køre galt pga. uopmærksomhed.

Gode råd
· Indstil GPS'en, ring, skriv sms, giv barnet sutten etc. inden du kører.
· Brug aldrig håndholdt mobiltelefon, mens du kører. Hverken til opkald, sms eller mail.
· Kør ind til siden, hvis du har brug for at koncentrere dig om andre ting end at køre bil.

Pressekontakt

Søren Ørsted Pedersen
Pressechef
  +45 22 32 70 09
Søren Troels Berg
Specialkonsulent
  3031 3989

Firma

Rådet for Sikker Trafik
Lersø Parkallé 111
2100 København Ø , Danmark

  +45 39 16 39 39

http://www.sikkertrafik.dk

Modtag nyheder fra Rådet for Sikker Trafik på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire