Opret en gratis konto

Modtag nyheder fra virksomheden
25/02-14   -   Pressemeddelelse

Lokal brannberedskap, kompetanse og kapasiteter

Vi må ha brannberedskap der folk bor. Samtidig må vi være rustet for å takle store og kompliserte hendelser, og for å kunne drive godt forebyggende arbeid. Dette skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i sin høringsuttalelse til Brannstudien.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har levert sin høringsuttalelse til Brannstudien. Brannstudien har kommet med tre konkrete forslag til organisering og dimensjonering av brann- og redningstjenesten. DSB understreker at dagens lokale beredskap må opprettholdes, uavhengig av hvilken modell man velger for fremtidig organisering.

-Beredskapen må finnes i nærområdet, der folk bor. Bare en lokal brann- og redningstjeneste kan yte den viktige førsteinnsatsen. I tillegg er det nødvendig med tilgang på ytterligere ressurser, slik at vi raskt kan kraftsamle for å håndtere også de store hendelsene, sier Jon Lea, direktør i DSB.

Behov for ny organisering
Brannstudien viser at mange kommuner slik de er organisert i dag ikke har mulighet til å oppfylle brannvesenets behov for kompetanse og ressurser. Brannstudiens forslag til løsninger er basert på interkommunal/regional organisering i forskjellig omfang. Ut i fra en brannfaglig vurdering, er DSB enige i at det er et klart behov for større brann- og redningsorganisasjoner.

Hva som er nødvendig befolkningsgrunnlag må vurderes i hvert enkelt tilfelle konkret, på bakgrunn av lokale og regionale forhold, skriver DSB i sin høringsuttalelse.

-Vi bør fokusere på kommunalt selvstyre og lokale risikovurderinger. Samtidig må vi få på plass kompetansemiljøer innenfor flere ulike fag som kan gi god og effektiv forebygging og som gjør oss godt rustet for å møte større og kompliserte hendelser med riktig mannskap og utstyr, sier Lea. -I et langstrakt land vil oppskriften på hva som er en god løsning variere etter hvor man er - vi er ulike.

Viktig samarbeid
Brannstudiens beskriver på en god måte det lappeteppet av beredskapsgrenser som finnes i dagens Norge, skriver DSB i sin høringsuttalelse. -Rapporter og evalueringer etter hendelser viser at vi har ressurser nok til å møte de fleste hendelser. Mange små enheter og spredt organisering gjør det imidlertid unødvendig komplisert å finne hverandre når det virkelig gjelder. Vi mener derfor at det er viktig å se organiseringen av brannvesenet i sammenheng med organiseringen av andre beredskapsetater, forklarer Lea.

Felles nødnummer og terminologi
I sin høringsuttalelse støtter DSB arbeidsgruppens hovedforslag om større og mer robuste 110-sentraler og forslaget om at 110-sentralene i fremtiden bør ses i sammenheng med de andre nødetatenes nødalarmeringssentraler. DSB støtter også Brannstudiens anbefaling om at det etableres en felles terminologi for politi, brann og helse slik at sentrale krisehåndteringsbegrep betyr det samme i de tre nødetatene. DSB understreker viktigheten av dette og ønsker at dette arbeidet blir satt i gang.

Pressekontakt

Pressetelefon
  33 41 25 00

Firma

DSB - Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Rambergveien 9
3115 Tønsberg, Norge

  33 41 25 00


Modtag nyheder fra DSB - Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap på mail

Tilmeld dig her
Opret en gratis konto og betal kun for dine udsendte pressemeddelelser og SEO tekster - eller køb et abonnement og få flere fordele. Vi har 25 års erfaring.
GK
danmarks kulturarv
thermex
iRobot
Witt
ret raad advokater