23/01-18
-
Pressemeddelelse
Slik kan merkevaren din tjene på fusjon og overtakelse
Fusjoner og overtakelser, gjerne kalt M&A (Mergers and Acquisitions), gir mulighet til å øke markedsandelen, skaffe nye tjenester og dyktige talenter, og er en snarvei til nye sektorer og demografier. Fordelene er unike for hver enkelt bedrift, og denne strategien har blitt vanlig praksis. Men hvorfor er det så mange fusjoner og overtakelser som feiler?
Og hvordan kan en sterk merkevare sikre seg en vellykket M&A?
Mange fusjoner vakler allerede på forhandlingsstadiet, og hvis ikke det skjer, er det ikke uvanlig at man ikke klarer å levere i tråd med forventningene når avtalen først er signert. En forhandling krever en tilstrekkelig innsats fra begge parter i form av undersøkelser, kostnadsberegninger, due diligence m.m. For ikke å snakke om all den tiden det tar, og den distraksjonen det utgjør, for toppledelsen som skal lose selskapet gjennom denne prosessen. Dette er en type investering som ingen har råd til å bomme på.
Fire viktige valg å ta ved fusjoner og overtakelse:
1. Ikke gjør noe som helst. La merkevarene sameksistere etter fusjonen, hvis det ikke foreligger interessekonflikt og de to er sunne konkurrenter.
2. Velg ett navn, kvitt deg med det andre. Størrelsen på de to selskapene, verdien de har og godviljen knyttet til selskapene avgjør hvilken identitet som bør videreføres.
3. Dobbel merkevarebygging. To selskap, begge tilfører noe unikt ved fusjonen, og utfyller hverandre. Begge har sin egen spesialitet, anseelse og kundebase, og her blir 1 + 1 = 3.
4. Start på nytt. Interne kulturkollisjoner kan forhindre favorisering av en av aktørene, eller man benytter fusjonen til å skape noe helt nytt.
Ti ting å tenke på før fusjonen eller overtakelsen:
Alt du har tenkt gjennom i forkant av en eventuell sammenslåing, er til fordel for begge selskapene.
1. Definer hvor du ser deg selv i fremtiden. Gode forundersøkelser, prosjekteringer, kostnadsberegninger.
2. Skap rom for forandringer. Et analysert forretningsaspekt og merkevare gir bedre argumenter til endringsdokument, der man argumenterer for hvorfor endringen skal skje.
3. Inkluder alle. Rykter skaper usikkerhet. Informer de ansatte godt og tidlig. Dette er en kritisk fase.
4. Integrer merkevaren. Tenk på begge parters rolle og fremtid. Situasjonen er tidsavhengig og sensitiv, en handlingsplan trengs. De ansvarlige for de ulike merkevarene bør samles i en integreringsgruppe.
5. Praktiske detaljer. Lov og rett. Navn og logo. Bestillinger som må gjøres; uniformering eller bilpark, m.m. En digital plan for selskapenes nettsider må til.
6. Forbered lanseringen godt. Lett å miste fokus her. Lag en lanseringsplan.
7. Intern lansering. Involver og informer. En samkjørt arbeidsstokk vil kunne bli dine beste ambassadører, ikke minst hvis du gir dem et verktøy som gir liv til merkevaren.
8. Ekstern lansering. Her granskes du av kunder, konkurrenter og media. Unngå unødig hype, men gjør det tydelig at standarden skal bli enda bedre. Personlige brev, arrangementer, VIP-behandling, m.m. Få raske tilbakemeldinger så misforståelser kan unngås på et tidlig stadium.
9. Intensjonsavtale. Folk vil forvente forbedringer. Redesign viktige deler av kundeopplevelsen, slik at du viser styrke eksternt og skaper stolthet internt.
10. Hold tempoet. Smarte merkevarer engasjerer i et høyt tempo. Fusjonen blir fort gammelt nytt, så sørg for flere enkle seire som gjør at selskapet er top-of-mind hele det første året.
Relevant information
Se full artikkel
https://www.mission.no/innsikt/artikkel/merkevare-fusjon-overtakelse/
Pressekontakt
Ole Abildsnes
Salgs- og markedssjef
99536643